Вход
София
Времето в София -3 o C

САМО В ПИК TV! Етнологът д-р Мишкова разкрива тайните на традициите за Бъдни вечер и Коледа

САМО В ПИК TV! Етнологът д-р Мишкова разкрива тайните на традициите за Бъдни вечер и Коледа

12:36
33493
0
САМО В ПИК TV! Етнологът д-р Мишкова разкрива тайните на традициите за Бъдни вечер и Коледа

Бъдни вечер и Коледа са най-големите и тачени както християнски, така и чисто семейни празници. Отвъд постната вечеря на Бъдни вечер, падаръците на Коледа и отрупаните с всевъзможни ястия трапези на 25-ти декември, замисляли ли сме се как са посрещали тези празници нашите баби и дядовци. Да се подаряват подаръци не е български обичай, поне не по начина по който се прави в момента. А знаем ли че всъщност броят на ястията на трапезата на Бъдни вечер няма значение стига приготвените гозби да са постни?

Д-р Иглика Мишкова - етнолог в Националния етнографски музей в София, ни разказа за Коледата преди години, за празниците отвъд яденето и пиенето на маса. По стара традиция преди да се нареди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом". После поставя тънкия край на дръвчето в огъня. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня до следващия ден. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се миросва и се смята за осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Друга неизменна част от Бъдни вечер са хлябовете, които стопанката на дома замесва.

Д-р Мишкова споделя, че задължително трябва да са постни и пищно окрасени с тестени декорации, които да символизират както плодородието на полето, така и в самия дом. Също така по думите на етнологът обикалянето на коледарските дружини започва още от 12 часа вечерта на 24-ти и продължава и през целия ден на Коледа. Но и мъжките дружини сега се различават доста от коледарите навремето. Този обичай- коледуването може да се извършва само от млади момчета, който вече са готови за ергенлък, но в никакъв случай малки деца. Още за обичаите по Коледа вижте в интервюто на етнологът д-р Иглика Мишкова. 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
архив

Лукът не може да разплаче Чък Норис. Чък Норис разплаква лука. 

няма нови новини
Днес: 75
сега
2813
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК! Борисов с топло посрещане в Азербайджан (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Уникален робот стимулира растежа на вътрешни органи
x