СВЕТЪТ ДНЕС

Сеизмолог: Земетресението в Пелопонес с магнитуд 5,1 е причинило повреди

Само в ПИК
Сеизмолог: Земетресението в Пелопонес с магнитуд 5,1 е причинило повреди
Автор: ПИК
Дата
Дата
4911
Коментари
0
Сеизмолог: Земетресението в Пелопонес с магнитуд 5,1 е причинило повреди

Районът на земетресението с магнитуд 5,1, станало в Западен Пелопонес – 20,55 в понеделник, е в една от най-сеизмоопасните територии на Гърция, съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Тектонската плоча, където се намира проявилото се земетръсно огнище, се разполага между Евразийската и Африканската плочи. По дъгата, образуваща се от Йонийските острови, на юг през остров Крит до малкия остров Карпатос (източно от Крит) тя изпитва натиск от Африканската плоча.

Преместванията, породени при движенията на трите плочи, причиняват земетресения с различна сила. На 4 април 2006 година в района на остров Закинтос – само на около 85 км запад-северозападно от сегашната активност – започва серия от земетресения. Най-силни сред тях стават на 11 април – четири земетресения последователно с магнитуди 5.7, 5.9, 5.8 и 5.4. Липсват сериозни материални щети поради строго спазване на противоземетръсни мерки след сеизмичната катастрофа през 1953 година. Твърде по-мощно е земетресението на 8 юни 2008 година с епицентър на петдесетина километра в север-северозападна посока. Магнитудът му е 6,5. То поразява в различна степен 1156 сгради в градовете Ахея и Елис и предизвиква множество свлачища и скални срутища. Ранени са 240 души.

Земетресението, станало преди по-малко от денонощие в Югозападна Гърция – Западен Пелопонес, е причинило леки повреди на десетки домове, съобщават местните власти. Падащи скални късове са блокирали второкласни шосета. Няма ранени. Сътресения са усетени на йонийския остров Закинтос, до Атинския метрополен район на изток – в Атина, на 185 км епицентрално разстояние, са усетени само слаби сътресения, в целия Пелопонес и в голяма част от Централна Гърция.

Националната геофизична обсерватория в Атина съобщава за десетина вторични труса с магнитуд над 2; най-силният от тях, регистриран 10 минути след силния трус, е с магнитуд 3,0. Според разпределението на епицентрите, активността се разпростира до 30 км в северна посока, петнадесетина в южна и до 25 км на запад от епицентъра на основното земетресение. Не е изключено в близко време да се случи афтершок с магнитуд около 4 или в района да стане второ силно земетресение.

Още по темата
Сеизмолог: 3,3 по Рихтер разлюля Сърбия
Часовник
12:47
Във вторник, 23:11 местно време (11 минути след полунощ бълг.вр.), е регистрирано слабо земетресение в Централна Сърбия, съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Анани Явашев
Анани Явашев
актьор
Става на: 85 години
Николай Николаев (бате Николай)
Николай Николаев (бате Николай)
актьор
Става на: 77 години

Някакъв човек отишъл да лови риба, и в храстите до реката намерил запечатана бутилка. Отворил я, а оттам излязъл един джин и му казал:
- Затова, че ме освободи, ще ти изпълня едно желание. Казвай какво искаш.
- Искам всичките полицаи в тая страна да са умрели, и да ги видят как плават в ковчези по реката!
- Ама защо така, някои от тях може да са хубави хора.
- Добре тогава, нека добрите да са в хубави ковчези!