Селяни въртят търговия с домашна "текила"

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Селяни въртят търговия с домашна "текила"

7572
на 26.09.2014
Селяни въртят търговия с домашна текила
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В годините на криза все повече селяни в Търновско преживяват и изхранват себе си и семействата си със средства от незаконна продажба на домашен алкохол. Тази година беше изключително благоприятна за джанките и другите сортове сливи. Много от хората умело се възползваха от това.

препоръчано

В законни пунктове за изваряване на алкохол или в „цигански” казани в домашни условия в пълна тайна и под ключ, за да не ги надушат акцизните, хората прекараха отпускарските си дни в усърдно варене на ракия. Някои от тях вече са се запасили с по над половин тон домашна скоросмъртница, която смятат да използват далеч не само за собствена консумация, а и за търговия.Ракията върви по 7-7,50 лв. за литър.

Когато е качествена и чиста, няма проблеми. Някои от по-алчните търговци обаче смесват с вода и продават и 70-75-градусовия първак. Това е много опасно, тъй като в него се съдържа отровният метанол, който може да доведе до ослепяване и дори до смърт. Клиенти на търговците на домашния алкохол са не само техните съселяни. Собственици на квартални кръчми и бакалии от града също идват и вземат на едро по 50-100 литра в туби, пише "Монитор".

Някои от производителите по селата са станали истински спецове по варенето на домашен алкохол. Те купуват есенции, с които придават на стоката си аромат и вкус на отлежало 20-годишно уиски, коняк и мента. Цветът на марковите питиета пък се постига, като в тубите с алкохола се поставят обелени пръчки от черница. Наред с традиционната сливова ракия някои от производителите експериментират и с нови продукти. Те варят домашно уиски от жито и „текила” от царевица. Предимствата на т.нар. текила е, че се прави много евтино и бързо – готова е за по-малко от седмица.

Останалите производители на ракия по селата негодуват срещу търговците. „Всяка година си варя по 20-25 литра за собствена консумация. Варя, разбира се, в домашен нерегистриран казан. Заради тези, които правят и продават тонове ракия, акцизните правят проверки и като нищо мога да изгоря и аз. Освен че ще ми вземат ракията и казана, ще ми наложат и някоя голяма глоба”, признава страха си възрастен мъж от горнооряховското село Първомайци.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК