Сензационно разследване на ПИК! Истината за кредитите на КТБ към свързани с Цветан Василев дружества! Лъсва таен пъзел за близо 1 млрд. лева!

ЧАС ПИК

Сензационно разследване на ПИК! Истината за кредитите на КТБ към свързани с Цветан Василев дружества! Лъсва таен пъзел за близо 1 млрд. лева!

160866
на 20.06.2014
Сензационно разследване на ПИК! Истината за кредитите на КТБ към свързани с Цветан Василев дружества! 
Лъсва таен пъзел за близо 1 млрд. лева!

Последвайте ни в Google News Showcase

Повечето фактически свързани с Цветан Василев търговски дружества са регистрирани на едни и същи адреси, имат само управител, без други служители и без да извършват каквато и да било друга търговска дейност, като за сметка на това получават десетки милиони без проблем от КТБ под формата на кредити, установи разследване на Агенция ПИК.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Дружествата, като по команда, са спрели да представят в търговския регистър годишни финансови отчети още от 2011 г., а някои от тях от 2010 г., поради което и информацията, с която обществеността разполага е на база 2011 г.

По тази причина само можем да предполагаме кредитната експозиция на свързаните с Василев дружества към настоящия момент.

Кредитната експозиция на доказано свързаните с Василев дружества надхвърля 1 200 000 000 лева, което съпоставено на собствения капитал на КТБ към онзи момент, надхвърля 10 пъти ограничението по Закона за кредитните институции за кредитиране на свързани лица.

Проучването на ПИК извади на показ голяма част от свързаните дружества. И тук изниква въпросът - как тези дружества са били кредитирани, обслужват ли се кредитите и ако не - защо?

Ако кредитите са несъбираеми, защо не са провизирани от страна на банката?

Все въпроси, на които от КТБ предпочитат да не дават отговор!

Ето и дружествата, за които има данни, че са свързани с Цветан Василев:

"Дивал 59" ЕООД - дружеството е регистрирано на адрес: София, ул. "Дебър" 17 (използван адрес от свързаните с Василев дружества). Дружеството има задължения към финансови институции (вероятно КТБ) според последния финансов отчет за 2011 г. в размер на 40 млн. лева, като експозицията е нарастнала спрямо 2010 г., когато е била 28.4 млн.лева.

Дружеството има реализирани през 2011 г. едва 66 000 лева приходи от търговска дейност (продажби). При това положение по какъв начин "Дивал 59" ООД обслужва кредитните си задължения така и не става ясно.

Отделно дружеството е предоставило заеми на трети лица в размер на 12 млн. лева, т.е. извършва съществена кредитна дейност (и то с привлечени средства) без да има разрешение за това.

"Юлита 2002" АД - дружеството е регистрирано на адрес ул. "Дамян Груев" 46 (също адрес, на който са регистрирани част от свързаните с Василев дружества).

Според счетоводния отчет и баланс за 2011 г. дружеството има задължения по банкови кредити (основно КТБ) в размер на 54 млн. лева (като експозицията се е увеличила съществено спрямо 2010 г., когато е била в размер на 13 млн. лева), както и задължения по получени заеми на трети лица в размер на 43 млн. лева (като предоставените заеми са нарастнали съществено спрямо 2010 г., когато са били в размер на 3 293 хил. лева).

Дружеството осъществява дейност като "кредитна институция" (и то с привлечени средства), без да има издаден лиценз за това - доказателство в тази насока са и реализираните преходи от лихви в размер на 2 224 хил. лв. и приходи от операции с инвестиции 0 1 254 хил. лв

Защо "Юлита 2002" АД получава кредити от КТБ, на кого предоставя заемите (със средства от кредитите) и за какво - все още няма отговор.

 

"Рубин Индъстри" ООД - дружеството е регистрирано през 2008 г. с управител Златка Качин и едноличен собственик Стиляна Белова - Цветанова, а от 2012 г. със съдружници - свързаните с Цветан Василев лица "Вивес" АД и "Рема Трейд" ЕООД. Последния счетоводен отчет на дружеството е от 2011 г., като съгласно отчета то няма никаква търговска дейност, а задълженията му са в размер на 73 млн. лева - не е ясен произхода на тези задължения (вероятно са банкови кредити или заеми от трети лица).

Дружеството е акционер в капитала на "Рубин" АД, което е в несъстоятелност.

 

"Булит 2007" ЕООД - дружеството е с управител и едноличен собственик на капитала Димитър Атанасов Свещаров. Според последния финансов отчет на дружеството за 2011 г. то има задължения към финансови институции (КТБ) в размер на 46 млн. лева и е предоставило заеми към трети лица в размер на 33 млн. лева, като дружеството не реализира приходи от търговска дейност за същия период.

 

"Евробилд Проект" ЕООД - дружеството е с управител Юлия Илиева и едноличен собственик - "Юлинор" ЕООД (също свързано с Василев дружество) и капитал от 11.8 млн. лева, като дружеството е основен кредитор на "Рубин" АД в несъстоятелност, с общ размер на приетите от синдика вземания в размер на 96 млн. лева.

Вземанията са придобити от "Уникредит Булбанк" и КТБ, като дружеството е публикувало последен счетоводен отчет за 2011 г., от който е видно, че почти не развива търговска дейност (продажби за 923 000 лева), но има цели 86 млн. лева задължения - не е посочено от какъв източник (банкови кредити или заеми от трети лица) и вземания от трети лица (по предоставени заеми) - 38 млн. лева, съответно приходи от лихви 3 147 хил. лева (тоест дружеството осъществява "кредитна дейност" без да притежава съответната лицензия).

Дружеството притежава 99.99% от капитала на "Интегрирани пътни системи" АД (свързано с Василев дружество). Възниква въпроса - как дружеството е в състояние да осигури финансов ресурс от 96 млн. лева, за да придобие горепосочените вземания.

Вероятната цел да се използва "Евробилд Проект" ЕООД е дружеството да придобие вземанията на КТБ към "Рубин" АД, т.е. да се преструкторира (и намали) кредитната експозиция на "Рубин" АД (което е в несъстоятелност) към банката.

 

"Юлинор" ЕООД - дружеството е регистрирано на адрес - София, "Красно село", бл. 199 (също често използван адрес от свързаните дружества), с едноличен собственик - Юлия Илиева.

Дружеството е публикувало последният си отчет през 2011 г., съгласно който няма търговска дейност, но има задължения в размер на 12.5 млн. лева и вземания за 5.4 млн. лева.

"Юлинор" ЕООД е едноличен собственик на "Евробилд Проект" ЕООД.

 

"КИК Дизайн" ООД - дружествот е регистрирано на адрес София, ул. "Ами Буе" 8 (също използван адрес от част от свързаните с Василев дружества), а в последствие е преместено на бул. "Цар Борис ІІІ" 159 (където се намира основната бизнес сграда на Цветан Василев) с управител Пламен Кисьов.

Според отчета за 2012 г. дружеството има получени заеми от финансови предприятия (КТБ) за над 30 млн. лева и задължения към други лица за 20 млн. лева.

Същевременно вземанията от други лица по заеми са за 53 млн. лева.

"Синектик" ЕООД - дружеството е дъщерно (100%) на "Евробилд Проект" ЕООД (предишни еднолични собственици - "Хедж Инвестмънт България" до 2011 г.), и "Бромак" ЕООД (до 2012 г.) с управител Виктория Иванова.

Според последния финансов отчет на дружеството за 2011 г. то няма приходи от търговска дейност, но има взимания от трети лица (заеми) в размер на 79.7 млн. лева, задължения към финансови институции (КТБ) - 12 млн. лева, както и задължения към трети лица - 64 млн. лева.

Дружеството е посредник в паричния поток, като получава кредити от КТБ (или заеми от свързани лица) и същевременно предоставя заеми на свързани лица.

"Ем Стейт" ЕООД - дружеството е регистрирано на адрес София, район "Красно село", улица "Ивайло" 25 (за електронна поща в Търговския регистър е посочена пощата на "fina - s.com"), с управител и едноличен собственик Мария Илиева.

Според последния финансов отчет на дружеството за 2011 г. то няма приходи от търговска дейност и няма дълготрайни активи, като задълженията му към финансови институции (КТБ) са в размер на 24.7 млн. лева, а вземанията му от трети лица по предоставени заеми - 15.3 млн. лева, с приходи от лихви в общ размер на 2 146 хил. лева.

Дружеството получава кредити от КТБ и предоставя заеми на свързани лица.

"Ем Стейт" ЕООД е бил акционер в капила на "Русе Индъстри" АД, което от своя страна е било акционер в "Корабостроителница Русе" АД (която е публично свързана с Цветан Василев).

"Шип Инвест" АД - дружеството е регистрирано в София, район "Красно село", ул. "Дебър" 17, с акционери "Афлик България" ЕАД и "Вивес" АД (до 2011 с едноличен собственик "Афик България" ЕАД) и изпълнителен директор Пепа Илиева (предишен директор - Никола Киров, който е и изпълнителен директор на "Афлик България" ЕАД, който е свързано с Цветан Василев лице).

Дружеството е публикувало последен счетоводен отчет за 2011 г., според който има задължения към финансови институции (КТБ) в размер на 48.8 млн. лева и задължения към други лица (по заеми) в размер на 20.5 млн. лева, като основен актив на дружеството е участието с 75% от акциите в капитала на "Корабостроителница Русе" АД.

"Вивес" АД - дружеството е регистрирано в София, "Люлин" І, бл. 16 и е с изпълнителен директор Венета Николова (до 2011 г. същото лице е и едноличен собственик на дружеството).

Според последния счетоводен отчет за 2011 г. дружеството няма търговска дейност, но има задължения в размер на 63.8 млн. лева към трети лица, както и вземания в размер на 39.5 млн. лева, както и приходи от лихви в размер на 3 007 хил. лева.

Дружеството не е придобило материални или нематериални активи, което поставя въпроса - какъв е произхода и от кого са предоставените заеми на дружеството (вероятно част от тях са от КТБ под формата на банкови кредити) и за какво са били използвани същите.

Дружеството е (или е било към м.април 2012 г.) акционер в КТБ с участие в размер на 1.97%, както и акционер с 50% от капитала в "Шип Инвест" АД - съответно непряко и в "Корабостроителница Русе" АД.

"Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ ИМЕ) АД - дружеството е регистрирано в София, ул. "Хубча" 8 (сега с адрес булевард "Цар Борис ІІІ" 159), с вписан капитал в размер на 132.5 млн. лева, и с изпълнителен директор Теодора Танева (близка до Цветан Василев).

В счетоводния отчет на дружеството за 2012 г. е посочено, че има активи (земи, машини и съоръжения) на обща стойност 36.6 млн. лева, има търговски вземания (включително от заеми и други) от трети лица в размер на над 429 млн. лева, като дължи по получени търговски заеми и други задължения общо 322 млн. лева (от които получените заеми и банкови кредити са в размер на 157 млн. лева, за сравнение с 2010 г . - 84 млн. лева).

Видими са огромните размери на заеми от/към вероятно "свързани" лица (включително кредити от КТБ).

"Инвестмънт Проджектс" АД - дружеството е регистрирано на адрес София, ул. "Ами Буе" 8, с изпълнителен директор Георги Георгиев.

От единствения му счетоводен отчет за 2011 г., е видно, че то няма никаква търговска дейност, че е получило 29.3 млн. лева кредити от финансови институции (КТБ) и е предоставило заеми към трети лица в размер на 27.8 млн. лева, т.е. е налице дружество, което се използва като посредник за получаване на кредити от КТБ и предоставяне на заеми на трети свързани лица.

"Рема Трейд" ЕООД - дружеството е регистрирано в София, ул. "Хубча" 8 (използван от свързаните с Василев дружества), с управител Васил Дойчев.

Според последния му финансов отчет за 2011 г., дружеството има финансови задължения (вероятно от КТБ или от свързани с КТБ дружества) за 38 млн. лева, раздало е заеми и има вземания от трети лица за над 15 млн. лева.

Същевременно приходите и разходите му са приоритетно от лихви по получените и предоставени заеми.

Дружеството няма приходи извън финансовата си дейност (която се извършва вероятно без лиценз).

Като рекапитулация, фирмата реализира отрицателен собствен капитал.

Дружеството има дялово участие в "ТЦ ИМЕ Вест" АД, "Телпром" ООД, "Принт Инвест 1" ЕООД, "Агро - Ж. А." ООД, "Критие" ООД, "Телиш" АД и други свързани с Василев.

"Кен Трейд" ЕАД - дружеството е регистрирано в София, ул. "Дебър" 17. (използван адрес и от други свързани дружества), с едноличен собственик на капитала чуждестранното лице "Трелекс Инвестмънс", Кипър.

Изпълнителен директор на дружеството е Людмила Петрова.

Последният публикуван отчет на дружеството е от 2010 г. и показва, че то има акции и дялове в свързани лица за над 63 млн. лева по балансова стойност, както и предоставени дългосрочни заеми и други вземания за над 14 млн. лева.

Приходите от продажби са незначителни, но приходите от участия в дъщерни дружества са за над 59 млн. лева.

Краткосрочните задължения на дружеството са за 17 млн. лева, като то има дялово участие в "Хидроенергийни Проекти" ООД.

"Хидроенергийни проекти" ЕООД - дружуството е едноличен собственик на капитала на "Кен Трейд" ЕАД. От подледно публикувания му отчет за 2011 г. е видно, че дружеството има заеми от банки (КТБ), в размер на 44 млн. лева и е раздало заеми за 8.5 млн. лева, както и има вземания от други лица за над 34 млн. лева.

Същевременно въпросното дружество няма абсолютно никаква дейност (никакви приходи от продажба), нито каквито и да било активи. Управител на дружеството е Бойко Таков.

"Корект Фарм" ЕООД - дружеството е регистрирано в София, район "Красно село", улица "Хубча" 8. с управител и едноличен собственик на капитала Костадин Каракостов.

Според последния публикуван отчет на дружеството за 2011 г., то почти няма приходи от търговска дейност (456 хил. лева от продажба на услуги), но има задължения към финансови институции (КТБ) в размер на 23 млн. лева, като е предоставило 8.6 млн. лева под формата на заеми към трети лица. Понастоящем дружеството притежава 18% от капитала на "Петрол" АД.

"Афлик България" ЕАД - дружеството е регистрирано в София на улица "Дебър" 17 и е с изпълнителен директор Николай Киров.

От последно публикувания му отчет за 2010 г. е видно, че то има инвестиции за 37 млн. лева, взимания в размер на 23 млн. лева и задължения в размер на 48 млн. лева.

"Алфа Кепитъл" АД - дружеството е регистрирано през 2013 г., без дейност и без публикувани до момента финансови отчети, като същото дружество придоби през 2013 г. 47% от акциите на "Петрол" АД срещу повече от 100 млн. лева, като впоследствие "Алфа Кепитъл" АД прехвърли на "Корект Фарм" ЕООД 18% от същите акции.

Посредством сложната плетеница от свързани юридически лица, които теглят кредити и предоставят едно на друго заеми за периода до 2011 г. се предполага, че от КТБ са източени кредити за над 1 млрд. лева.

Каква е съдбата на тези пари - вероятно взети от вложителите на банката, никой не може да даде отговор към настоящия момент. И това е само част от пъзела, изграден около КТБ.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 122
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК