Сензация! Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Защо Цветанов и Кацаров са говорили многократно с GSM, който завършва на 773?

ЧАС ПИК

Сензация! Шефът на "Антимафия" пред ПИК: Защо Цветанов и Кацаров са говорили многократно с GSM, който завършва на 773?

117634
на 04.02.2014
Сензация! Шефът на Антимафия пред ПИК: Защо Цветанов и Кацаров са говорили многократно с GSM, който завършва на 773?

Бивш служител на "Канал 3" е бил разработван за пране на пари!

Последвайте ни в Google News Showcase

Легия "Антимафия" е неправителствена организация, която се занивама с разобличаване на корупцията. Още преди месеци от организацията хвърлиха бомбата, че в страната върлува частен ГДБОП, който следи бизнесмени, политици, журналисти и общественици.

препоръчано

Вчера прокуратурата обвини Цветан Цветанов и служителите от СДОТО Сергей Кацаров, Радко Димитров, Камен Костов и Цветан Иванов в престъпление по служба, свързано с незаконно подслушване.

По този повод потърсихме за коментар Григор Здравков, председател на легия "Антимафия".

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Здравков, как ще коментирате обвинението, което вчера Софийската градска прокуратура повдигна на Цветан Цветанов?

- Това обвинение доказва нашата теза, че СДОТО е било част от частния ГДБОП, което се е занимавало с нерегламентирани подслушвания. Фактът, че са повдигнати обвинения за престъпления по служба означава, че т.нар. кечъри са могли да обикалят из София, без да има каквито и да е отметки за това в съответните служебни дневници на МВР.

- Да, но адвокат Менко Менков обясни, че с тези кечъри не може да се подслушва, тъй като те могат да установят само броя на мобилните телефони, които притежава съответното оперативно интересно лице. Вашият коментар?

- Адвокат Менков просто си изкарва хонорара и не бива да му се сърдя за това. Напомням, че прокуратурата твърди, че има 875 телефона, които са били подслушвани незаконно. Ако се твърди, че с тези кечъри не може да се подслушва, тогава защо един от обвиняемите е повредил хардисковете от кечърите и да иска да ги премахне. 

- Но адвокат Менков твърди, че информацията от хардисковете е в МВР-Велико Търново...

- Нали не смятате, че прокуратурата е излъгала с официалните си изказвания за 875 нерегламентирани подслушвания...

- Смятате ли, че обвинението срещу Цветанов ще издържи в съдебната зала?

- Естествено, че ще издържи! Един от хората, които сега са обвиняеми заедно с Цветанов - Сергей Кацаров беше назначен с временна заповед за 1 година. Много е интересна дейността му за тази година. Той, заедно с още един от обвиняемите говорят много често с телефон, който завършва на 773. Това може да се провери от телефонния  трафик между тях.

- На кой е този номер?

- Да кажем, че е на човек с прякор Каратиста. Много е интересно какво общо имат Кацаров и Цветанов с този човек и за какво са си говорили. Преди да отиде в СДОТО, Кацаров беше зам.-шеф на ГДБОП и имаше отношение към трафика на хора. Още през 2009 г. въпросният отдел е правил справки за журналисти за това кога са напускали страната, по каква причина и кои са ги придружавали. По времето на Кацаров в ГДБОП е имало разработки, които не са стигнали до реализация, въпреки че по тях е имало свидетелски показания и законни СРС-та в период от повече от 2 години. Бизнесмените срещу, които са се водили разработките са обявявали фирмите си във фалит.

- Срещу кои бизнесмени са водени разработки?

- Достатъчно известни са, но на този етап не искам да споменавам имената им.

- Кои журналисти са били следени?

- Журналистите са били прикрепвани към разработките и след това са били притискани, което е абсолютно недопустимo.

- Кога е ставало това?

- Декември 2009 - март 2010 година.

- Да, но срещу Митко Каратиста няма повдигнато обвинение. Какво нередно виждате, че той е разговарял с Цветанов и Кацаров?

- Това вече е проблем на ДАНС и прокуратурата. Ние каквото трябва сме направили още преди 11 месеца. Ако компетентните органи замотаят сигнала, ще го извадим 1 към 1 и тогава общесвото ще разбере кой е Митко Каратиста. Тогава ще стане много интересно. Борисов и Цветанов продължават да не ми отговарят кой е този човек.

- През пролетта от легия "Антимафия" обявихте, че обект на подслушване и следене са семейство Сергей и Моника Станишеви, Миглена Кунева и други политици. Продължавате ли да смятате, че това е било така?

-  Така е, казахме го още през март-април 2013 г.  Тогава обявихме, че срещу определени лица е събирана нерегламентирана информация и то не само от подслушване на мобилни телефони. Това, което тогава изнесохме беше потвърдено и от информацията в анонимния сигнал, който след това Станишев внесе в прокуратурата. В него изрично е записано, че семейството му е било следено и подслушвано.

- Да, но в момента Бойко Борисов и Цветан Цветанов твърдят, че са подслушвани незаконно. Продължава ли да работи частният ГДБОП?

- Когато някой се съмнява, че е подслушван може да внесе сигнал до прокуратурата. Така направихме ние през февруари 2013 г. След като видяхме, че ГДБОП се опитва да прикрие сигнала, го изнесохме в публичното пространство. Направихме го, защото разбрахме, че нашият сигнал е отишъл директно в касата на високопоставен служител на ГДБОП.

До тук няма никакви доказателства, че Борисов е подслушван незаконно. А Цветанов е бил подслушван в рамките на закона. Нормално е, когато човек е обвиняем да бъде подслушван, но не е нормално журналисти да бъдат подслушвани с презумцията, че се занимават с пране на пари.

- Кажете име на конкретен журналист, който е бил подслушван?

- Бивш служител на "Канал 3".

- Вие обвинявате ГДБОП по времето на Флоров в незаконни подслушвания, но самия той не е обвиняем. Как ще коментирате?

- Схемата на незаконно подслушване е малко по-различна. Службата СДОТО е извън ГДБОП, а Флоров може да си позволи да направи така, че по меко казано измислени доказателства да разпореди подслушване и съдията после да го одобри. Така е ставало в много случаи. Най-честият номер, който се е използвал са били разработки за наркотици и пране на пари, защото тези престъпления са много трудно доказуеми. Достатъчни са само няколко фактури и някоя фиктивна фирма по веригата.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК