Серия от земетресения разлюляха граничната зона между Таджикистан и Киргизстан

Само в ПИК
Серия от земетресения разлюляха граничната зона между Таджикистан и Киргизстан
Автор: ПИК
Дата
Дата
2372
Коментари
0
Серия от земетресения разлюляха граничната зона между Таджикистан и Киргизстан

Повече от две денонощия в граничен район между Таджикистан и Киргизстан не престават да се усещат земетресения, алармира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог от БАН, цитирана от "Фокус"

Първите най-силни сътресения са усетени в сряда в 10:47 (време в епицентъра) от земетресение с магнитуд 5.9. В селата Карамик, Кара-Тейит и Шибе на Ошската област в Южен Киргизстан интензивността на труса достига VI степен. Епицентралният район е разположен в долина на реката Къзълсу, оградена от Алайски и Заалайски (Задалайски) хребети. В окръжния град Ош (160 км североизточно от епицентъра, 219 хил.ж.) трусът е усетен с интензивност от IV и V степен; в столицата Бишкек (460 км север-североизток; над 6 млн.ж.) трусът е бил слаб – от II и III степен. Грубо, картината в Таджикистан е следната: в столицата Душанбе (250 км на запад-югозапад; близо 800 хил.ж.) – IV и V степен, в Канибадам (130 км северозападно; 50 400 ж.) – интензивност от IV/IV-V степен.

Земетресението е усетено освен в Киргизстан и Таджикистан, още в Казахстан, Узбекистан, Китай. На север от епицентъра на разстояния до 350 км са отбелязани чувствителни въздействия в Шимкент /Чимкент/ (350 км северозападно; около 900 хил. ж.) IV степен – “разлюляване на висящи предмети за повече от 20 секунди”. Информация за въздействия в Южен Казахстан идва още от Тараз (380 км северно; над 350 хил. ж.) – III-IV и Алматъ (610 км североизточно; 1700 хил. ж.) – II степен. Чувствително е земетресението и в Узбекистан: в столицата Ташкент (280 км северозападно; 2370 хил.ж.) – IV степен, Фергана (105 км на север-северозапад; около 165 хил.ж.) – IV и V степен, Андижан (160 км североизточно; около 320 хил.ж.) – IV-V степен, Самарканд (390 км западно; около 600 хил.ж.) – интензивност от IV степен. От рядконаселената територия на Северозападен Китай, Синян-Уйгур автономен район, сведенията сочат: в Каши /Кашгар/ (около 390 км източно; 3140 хил.ж.) – интензивност от IV-V степен и слаб трус в Шахе /Яркант/ (510 км изток-югоизток; 650 хил.ж.). След около час същото огнище генерира вторичен трус с магнитуд 4.8, усетен значително по-слабо и в ограничена област. В четвъртък в същия граничен район следват два силни афтершока – с магнитуди 5.1 и 5.2. Днес, 23 минути след полунощ бишкекско време, съответно един час по-малко в Таджикистан и Узбекистан, е регистриран вторичен трус с магнитуд 4.7. По-късно вчера, в интервал от 90 минути, същото сеизмично огнище генерира 4 усещаеми труса. Първият от тях се случва в 10:09 локално време в Киргизстан, съоътветно 11:09 в Таджикистан, и излъчената при него енергия се различава твърде слабо от енергията на труса, сложил начало на земетръсния рой в сряда. Максималният магнитуд е 5.8 според Европейския сеизмологичен център – с цел сравнимост на оценките навсякъде е използвана една и съща база данни, тази на Европейския център. Максималната интензивност на въздействие се оценява на VII степен.

Резултатите от огледа на обстановката в епицентралната област, извършен след първото силно земетресение по инициатива на Гражданска защита на Южен Киргизстан, се резюмират в следното: от обследвани 281 жилищни сгради, 66 са доведени до аварийно състояние, а 215 са получили малки пукнатини. От огледаните 6 социални обекта – училища, болнични заведения и др. – 4 са в аварийно състояние. 717 жители на най-силно засегнатите селища от Чон-Алайския район са преселени в палатки и юрти пред домовете си.

Вчерашното силно земетресение и последвалите го трусове с магнитуди между 4.7 и 4.9 неминуемо са нанесли още щети в епицентралния район. Тъй като домовете на жителите на небогатите планински села са изградени от подръчен материал (камъни, често обли речни) и без спазване на каквито и да е противоземетръсни нормативи, навярно ще се наложи или преселване на населението за постоянно или изграждане на нови жилища и обществени сгради. Действително, след новата активност през днешния ден Гражданска защита съобщава за 285 къщи, нуждаещи се от сериозен ремонт, и обявява други 322 за необитаеми. Епицентралният район е податлив и на свлачища, за активиране на които пише местната преса още от 26 април.

Още по темата
Серия от три земетресения в Оклахома
Часовник
06:11
Серия от 3 земетресения с магнитуд около 4,5 по Рихтер удари американския щат Оклахома, съобщава Геологическата служба на САЩ. Епицентърът на трусовете е бил на 5 до 7 км североизточно от гр....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Един мъж умрял и отишъл пред портите на Свети Петър. Свети Петър искал да разбере дали е грешен.
- Ами аз съгреших със тъщата... дойде на гости, заприказвахме се и от приказка на приказка и я оправих. На следващия ден дойде на жената сестрата, пихме кафе и от приказка на приказка и нея оправих. После дойде съседа, пихме по бира, приказвахме и от приказка на приказка и него оправих...
Свети Петър казал:
– Хайде минавай, че май много се заприказвахме с теб...