Серия от земетресения разлюляха граничната зона между Таджикистан и Киргизстан

Само в ПИК
Серия от земетресения разлюляха граничната зона между Таджикистан и Киргизстан
Автор: ПИК
Дата
Дата
2164
Коментари
0
Серия от земетресения разлюляха граничната зона между Таджикистан и Киргизстан

Повече от две денонощия в граничен район между Таджикистан и Киргизстан не престават да се усещат земетресения, алармира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог от БАН, цитирана от "Фокус"

Първите най-силни сътресения са усетени в сряда в 10:47 (време в епицентъра) от земетресение с магнитуд 5.9. В селата Карамик, Кара-Тейит и Шибе на Ошската област в Южен Киргизстан интензивността на труса достига VI степен. Епицентралният район е разположен в долина на реката Къзълсу, оградена от Алайски и Заалайски (Задалайски) хребети. В окръжния град Ош (160 км североизточно от епицентъра, 219 хил.ж.) трусът е усетен с интензивност от IV и V степен; в столицата Бишкек (460 км север-североизток; над 6 млн.ж.) трусът е бил слаб – от II и III степен. Грубо, картината в Таджикистан е следната: в столицата Душанбе (250 км на запад-югозапад; близо 800 хил.ж.) – IV и V степен, в Канибадам (130 км северозападно; 50 400 ж.) – интензивност от IV/IV-V степен.

Земетресението е усетено освен в Киргизстан и Таджикистан, още в Казахстан, Узбекистан, Китай. На север от епицентъра на разстояния до 350 км са отбелязани чувствителни въздействия в Шимкент /Чимкент/ (350 км северозападно; около 900 хил. ж.) IV степен – “разлюляване на висящи предмети за повече от 20 секунди”. Информация за въздействия в Южен Казахстан идва още от Тараз (380 км северно; над 350 хил. ж.) – III-IV и Алматъ (610 км североизточно; 1700 хил. ж.) – II степен. Чувствително е земетресението и в Узбекистан: в столицата Ташкент (280 км северозападно; 2370 хил.ж.) – IV степен, Фергана (105 км на север-северозапад; около 165 хил.ж.) – IV и V степен, Андижан (160 км североизточно; около 320 хил.ж.) – IV-V степен, Самарканд (390 км западно; около 600 хил.ж.) – интензивност от IV степен. От рядконаселената територия на Северозападен Китай, Синян-Уйгур автономен район, сведенията сочат: в Каши /Кашгар/ (около 390 км източно; 3140 хил.ж.) – интензивност от IV-V степен и слаб трус в Шахе /Яркант/ (510 км изток-югоизток; 650 хил.ж.). След около час същото огнище генерира вторичен трус с магнитуд 4.8, усетен значително по-слабо и в ограничена област. В четвъртък в същия граничен район следват два силни афтершока – с магнитуди 5.1 и 5.2. Днес, 23 минути след полунощ бишкекско време, съответно един час по-малко в Таджикистан и Узбекистан, е регистриран вторичен трус с магнитуд 4.7. По-късно вчера, в интервал от 90 минути, същото сеизмично огнище генерира 4 усещаеми труса. Първият от тях се случва в 10:09 локално време в Киргизстан, съоътветно 11:09 в Таджикистан, и излъчената при него енергия се различава твърде слабо от енергията на труса, сложил начало на земетръсния рой в сряда. Максималният магнитуд е 5.8 според Европейския сеизмологичен център – с цел сравнимост на оценките навсякъде е използвана една и съща база данни, тази на Европейския център. Максималната интензивност на въздействие се оценява на VII степен.

Резултатите от огледа на обстановката в епицентралната област, извършен след първото силно земетресение по инициатива на Гражданска защита на Южен Киргизстан, се резюмират в следното: от обследвани 281 жилищни сгради, 66 са доведени до аварийно състояние, а 215 са получили малки пукнатини. От огледаните 6 социални обекта – училища, болнични заведения и др. – 4 са в аварийно състояние. 717 жители на най-силно засегнатите селища от Чон-Алайския район са преселени в палатки и юрти пред домовете си.

Вчерашното силно земетресение и последвалите го трусове с магнитуди между 4.7 и 4.9 неминуемо са нанесли още щети в епицентралния район. Тъй като домовете на жителите на небогатите планински села са изградени от подръчен материал (камъни, често обли речни) и без спазване на каквито и да е противоземетръсни нормативи, навярно ще се наложи или преселване на населението за постоянно или изграждане на нови жилища и обществени сгради. Действително, след новата активност през днешния ден Гражданска защита съобщава за 285 къщи, нуждаещи се от сериозен ремонт, и обявява други 322 за необитаеми. Епицентралният район е податлив и на свлачища, за активиране на които пише местната преса още от 26 април.

Още по темата
Серия от три земетресения в Оклахома
Часовник
06:11
Серия от 3 земетресения с магнитуд около 4,5 по Рихтер удари американския щат Оклахома, съобщава Геологическата служба на САЩ. Епицентърът на трусовете е бил на 5 до 7 км североизточно от гр....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Тоталитарно време. Голяма опашка за месо. На опашката хората чакат тихо да почнат да продават. По едно време един от опашката се обръща към съседа си: 
- Абе вие знаете ли каква е разликата между свинята и милиционера? 
Не щеш ли, оказва се, че на опашката има един милиционер, който веднага надига глава: 
- Я, я, я кажи да чуем каква е разликата?! 
- А, не, няма никаква разлика, никаква разлика няма! - отговаря човекът...