СИГНАЛ ДО ПИК! Софиянец разкри скандалните трикове на "Топлофикация" - ето как ни рекетират (СНИМКИ)

НАЙ-ВАЖНОТО

СИГНАЛ ДО ПИК! Софиянец разкри скандалните трикове на "Топлофикация" - ето как ни рекетират (СНИМКИ)

198883
на 31.10.2016
СИГНАЛ ДО ПИК! Софиянец разкри скандалните трикове на Топлофикация - ето как ни рекетират (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Недоволен софиянец изпрати до ПИК сигнал, в който разкрива скандална схема на "Топлофикация". Според Христо Христов, дружеството иска той да заплати сметка, която не е негова, и за която е подал жалба.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Публикуваме сигнала на Христо Христов заедно с документите, потвърждаващи твърденията му:

На всички е ясно, че огромна сума несъбираеми вземания от клиенти на "Топлофикация" София. За голямо мое нещастие обаче се оказа, че един от начините е, ако не намерят клиент, от който да вземат пари, то просто да ги вземат от джоба на друг клиент. По мои подозрения той е подбиран с оглед на това да бъде редовен платец. Логиката е проста и ясна - човекът има пари и си плаща, така че още една сметка отгоре няма да му е проблем. Е, да, ама не са познали този път, защото не смятам моите пари да отиват за поредното джакузи на някой крадлив директор.

Историята ми е следната. В края на юли 2015 г. закупихме с жена ми апартамент, а в началото на август 2015 г. се нанесохме. Бе направен приемо-предавателен протокол за изразходваните комунални услуги от предходния собственик до този момент и на база на него бе прехвърлена след това партидата на наше име.

В момента на прехвърлянето всички задължения на абонатния номер бяха погасени и към него нямаше такива. Това бе констатирано от служител на самата "Топлофикация" София. Оказва се обаче, че "Топлофикация" не могат да направят нов абонатен номер на наше име и да се открие нова партида. Каква точно е причината не мога да кажа, при положение, че от ЧЕЗ например за около 15 минути ни направиха такъв и не сме имали проблеми с тях.

Така на нашия абонатен номер и партида за парното остават имената на старите собственици в системата на дружеството.

Всички алонати знаят, че вече по неясни причини хартиените фактури с детайлно описание на изразходваната услуга и нейната стойност пристигат с поне 2 седмици закъснение, след тяхното издаване. Обикновено срокът за плащането им или е минал, когато те вече са в пощенската кутия или е след няколко дни.

Ето защо, обикновено не чакам, а отивам в най-близкия клон за заплащане на комунални услуги и плащам сметките си преди да са дошли фактурите. Така стана и това лято. На 23 август жена ми отива и заплаща всички излезли към момента комунални сметки. Сметката за "Топлофикация" София е в размер 122,19 лв. Сумата е висока за летните месеци, така че решихме, че тук е включена и изравнителната сметка. След няколко дни при нас дойдоха и самите хартиени фактури от "Топлофикация".

И така, на 31 юли 2016 г. от "Топлофикация" София АД са издадени две фактури - 1-вата е с номер 0075614186. Тази фактура изчислява, че ползваната от нас топлинна енергия за периода 01.05.2015-30.04.2016 г. е на стойност 662,73 лв. и имаме за доплащане 36,38 лв. Както се вижда от снимката тя е платена.

На същата дата - 31.07.2016 г., от "Топлофикация" София АД се издава друга фактура на същия абонатен номер, но с адресант стария собственик на апартамента и партидата. Фактурата е с номер 0075614185. Тя отразява ползваната топлинна енергия от него за периода 01.05.2015-31.07.2015 г., която е на стойност 148,58 лв. и той има да доплаща 48,48 лв. Тъй като абонатният номер е прехвърлен вече към нас, тази сума излиза в нашата сметка въпреки, че задълженото лице е друго.

Така се оказва, че ние сме платили и задължението на предходния собственик, защото то се води като задължение на абонатния номер. Това се получава, защото както обясних по-горе "Топлофикация" София по някаква причина не сменя абонатните номера и партидите, след като купихме жилището.

С жена ми решаваме, че сумата ни е надвзета неправомерно, тъй като задължението е към стария собственик на апартамента и тази сума трябва да ни бъде възстановена или приспадната от следващата ни фактура. Отделен е въпросът защо една година по-късно пристигат сметки за задължения от преди повече 12 месеца.

През цялото това време издаваните фактури са били заплащани в определения срок, а при прехвърлянето на абонатния номер е констатирано от служител на "Топлофикация", че към него липсват задължения. Ако имаше подобни задължения, то щеше да се изисква първо те да бъдат заплатени и чак след това да може да се прехвърли.

Решавам да изпратя електронно писмо, в което описвам случая и любезно ги моля за съдействие за неговото разрешаване. Писмото е изпратено от мен на 5 септември и веднага получавам автоматичен отговор, че то е получено и при необходимост ще се свържат с мен. Разбира се, оставил съм в писмото си и моя телефонен номер. Седмица по-късно никой не ме потърси, нито някой ми писа писмо.

Обадих се на стационарните телефони, посочени в електронния сайт, за да попитам дали изобщо ми е получено писмото и дали се случва нещо по моя проблем. От там ми казаха, че такова писмо не е пристигало и ми обясниха, че в моя случай мога да подам жалба на място и след като тя бъде разгледана, ще ми се възстановят надвзетите пари.

Жена ми отиде до сградата на "Топлофикация" София и подаде жалба по конкретния случай на 15 септември. От там тросната служителка й казва, че ще ни уведомят като имат решение. Освен жалбата в писмен вид, от там ни поискаха и оригиналните бележки за платената сума, които ние предоставихме, но все пак си пазим и копия. На въпроса дали това задължение ще продължи да стои записано на нашия абонатен номер, въпреки че се води на друго лице вече, отговорът е: "Аз само приемам жалби, не давам становища. Довиждане."

 

И така зачакахме правдата да възтържествува.

На 25 октомври отговор по нашата жалба все още не бе пристигнал при нас. Жена ми отива да плаща сметките както обикновено. За "Топлофикация" й излиза сметка от 40,12 лв. Тъй като никой не ни е уведомил за това какво са решили, приемаме, че това е сметката за изминалия месец и в момента на издаването й все още не е имало решените, така че при следващата ни сметка би трябвало надвзетата сума да бъде приспадната.

 

На 28 октомври осъмваме с натъпкани сметки от "Топлофикация" София по пощенските кутии. Отварям я и гледам. Датата на данъчно събитие е 30.09.2016 г. Почти един месец след издаването на фактурата тя достига до мен като клиент. В нея се пише, че Топлофикация София има да ми връща от корекции 47,33 лв., които ги приспада от сметката ми за месец септември.

И сега следва въпросът - каква по дяволите сметка сме платили преди два дни?

Започваме да ровим в бележките. Оказва се, че платената от нас сума 40,12 лв. е била по фактура номер 0075614185. Същата тази проблемна фактура, за която ние сме пуснали жалба към Топлофикация София. В оригиналния си вид тя е адресирана до старите собственици, но сега вече фактурата явно е коригирана и е на името на жена ми. (Новата фактура не ни е предоставена и нямам обяснение защо сумата е различна).

Обърнете внимание и на разликата в сумите. Оригиналната сума, която ние оспорваме, че ни е надвзета неправомерно е 48,48 лв. Според последната ни сметка, корекциите на Топлофикация са за 47,33 лв. А обновената фактура, която отново ни се пробутва, но този път като наша е за 40,12 лв.

Объркахте ли се?

Ето това е и целта на упражнението. До такава степен да ви объркат и разкарват, за да подавате жалба след жалба, че накрая да си кажете „Абе, майната им на тези 48 лв. Ще ги платя въпреки, че не са мои, само и само да ми се махнат от главата.“ Тормоз и рекет над клиентите.

Ето на това вече му се казва злоупотреба с господстващо положение на пазара и издевателство над клиентите. Аз не мога да си сменя топлофикацията. Освен очевадния въпрос, защо сумите постоянно се разминават, имам и друг: Защо след като жалба по една фактура е призната и тези средства ще ни бъдат възстановени, се преиздава на ново тази фактура и пак ни се взимат пари? Явно е много по-лесно за Топлофикация София, вместо да си потърси задължението от стария собственик и да му обясни как една година по-късно му пристига задължение от преди две години, да си прибере парите по всякакъв начин от нас, които редовно и коректно си плащаме сметките.

Сега почваме казуса от начало. Отиваме пак до сградата на Топлофикация София, подаваме отново жалба, пак описваме ситуацията и чакаме решение, а между временно ще трябва да сме на щрек какви сметки плащаме или просто да влезем в листата на некоректните платци, за да си изчакаме много трудоемката доставка на фактури отнемаща по месец. Тук даже и не споменаваме изгубеното ни време и услията да се разкарваме в работно време с жена ми. 

Аз винаги съм вярвал, че човек трябва да си познава и търси правата. Ето защо, целият този текст, заедно с копия на всички описани и посочени документи, ще бъде грижливо комплектован и изпратен до Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР). Надявам се, че няма да чуем поредните оправдания, че става дума за софтуерен проблем и то ама точно и само в моя случай, а ще има сериозни проверки и санкции, защото по подобна схема абонатите могат да бъдат ощетявани с милиони левове на година.

С тези пари както вече всички знаем, невинният човек Вальо Топлото, си е купувал джакузи в офиса.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК