Симеон Втори пред студенти: Моментът за Европа е кризисен

Само в ПИК
Симеон Втори пред студенти: Моментът за Европа е кризисен
Автор: ПИК
Дата
Дата
2998
Коментари
6
Симеон Втори пред студенти: Моментът за Европа е кризисен

В двореца “Врана” се проведе кръгла маса-дискусия на тема  ”Следващото поколение на ЕС – вдъхновение и предизвикателства”, организирана от Либералния институт за политически анализи, съвместно с Европейския либерален форум и фондация “Фридрих Науман”.

Темата за 10 годишната история на България като пълноправен член на Европейския съюз и пътят на България и Европа напред, събра в двореца “Врана” студенти, младежи, неправителствени организации, политици, сред които г-н Ради Найденов, министър на външните работи, първия еврокомисар Меглена Кунева, бившия външен министър Соломон Паси, съпредседателя на НДСВ Станимир Илчев и много други.

Министър-председателят Проф. Огнян Герджиков припомни, че подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз беше посветено от Цар Симеон на младите хора на България.

Многобройните теми, които участниците обсъдиха включваха нагласите на младите в България и другите страни към достиженията на обединена Европа – мобилност, качество на образованието, свобода на избор и демокрация. Експертът по международни отношения и политика Кирил Лозанов нарече Европейския съюз “уникална платформа за постигане на мир по един социален, културен и икономически път”. Младежите подчертаха и ролята на историческата памет в съхраняването на мира и благоденствието на континента. Многократно беше припомнена решаващата историческа роля на Негово Величество за  успешната евроинтеграция на България.

В своето изказване Царят обърна внимание на погрешните интерпретации на Европа на “две скорости” като плод на нерационални заключения. Според него е важна не толкова скоростта, колкото необратимостта на напредъка и модернизацията.

 

“Да, кризисен е моментът за Европа, но трябва да бъдем рационални, да подхождаме без толкова емоции.

Усеща се една загриженост за бъдещето на ЕС. Мен лично ме тревожат две неща и същевременно ме мотивират да насърчавам подобни инициативи на либералите. Едното е за Европа на различни скорости. Най-важно е да се напредва. Не е толкова интересно каква е скоростта, а да си извоюваме нашето място в Европа. От една страна, да сме полезни за европейската общност, но и ние да модернизираме страната си. Второто е, че либералното, особено в кризи, едно разчупено и отговорно мислене, е по-полезно от популистките и другите крайни възгледи. Винаги са нужни рационализъм и благоразумие, за да се върви напред с увереност.”, заяви Царят.

Рационалното мислене, което вижда у младите хора, според него е добър знак и надежда за бъдещето. Негово Величество изрази задоволството си от европейското самочувствие на младите българи и убедеността им в принадлежността на България към Европа.

 

Още по темата
Симеон Сакскобургготски: Всички ще се радваме, ако Македония стана член на НАТО
Часовник
09:08
Всички бихме се радвали, ако Македония влезе в НАТО. Сигурен съм, че тя ще го постигне. Това заяви бившият български цар (1943-1946 г.) и бивш министър-председател (2001-2005 г.) Симеон...
Напиши коментар »
(6)
1
Гнусно сборище!
2
Абе „ПИК“, пак ли КРАДЛИВИЯ СИМО Е ВАШИЯТ ГЕРОЙ ДНЕС ???
3
Тоя Симеон ни оправи от всякъде за 800 дни!И Сега има наглостта да се снима с последните бели ,които останаха в ТАЯ Държава!
4
Браво за това задълбочено изказване на крадливото Царче ! Нещо като 2 плюс 2 е 4 ...
5
ПРОБЛЕМА МАЙ Е ВЪВ РЕДАКЦИЯТА.....????
6
Браво най-накрая да си признаете грешките.....???
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Влиза пиян студент при професора на изпит и казва:

- Добър ден, господин професоре, приемате ли пияни студенти на изпит?

Професорът помислил и казал:

- Ми добре.

Студентът:

- Момчета, вкарвайте колегата!