Синдикат ще дава на прокуратурата фирми, работещи в сивата икономика

Само в ПИК
Синдикат ще дава на прокуратурата фирми, работещи в сивата икономика

КНСБ изчисли: Този сектор в България произвежда 30 милиарда лева годишно

Автор: ПИК
Дата
Дата
2829
Коментари
3
Синдикат ще дава на прокуратурата фирми, работещи в сивата икономика

КНСБ ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНР. 

Около 30 млрд. лева годишно произвежда сивата икономика по данни на Конфедерацията на независимите синдикати, съобщи "Инвестор".

По думите на Пламен Димитров няколкостотин хиляди души в България работят в сивата икономика. “Това не значи, че работят само в сивия сектор. Има случаи, когато работят "на светло" и доработват в сивия сектор на втори договор, или без договор изобщо, или пък договор, който е на минимален доход, или е на четири часа. Има хиляди варианти има на нарушаване на правата на хората и оттам на фиска, и на техните осигурителни права, естествено, и данъчните приходи”, посочи лидерът на КНСБ.

Според него тези нарушения са честа практика в шивашката индустрия, което беше повод за дискусия с бранша.

Радина Банкова от Асоциацията на производителите и износителите на текстил и облекло не отрече, че „такива практики най-вероятно има“.

„Обикновено, когато се коментират тези неща, никога не става дума за кого точно става въпрос. Тези фирми имат конкретни имена и сивата част на сектора, за която вие де факто говорите, може да намалее в максимална степен, което е въпрос на определени административни регулации”, смята Банкова.

Президентът на КНСБ обеща, че след криминализирането на осигурителната измама, от синдиката ще сезират главния прокурор за конкретни фирми.

 

Още по темата
29 000 предприятия проверени за сива икономика
Часовник
22:06
34 406 проверки са направени от началото на годината от Главна инспекция на труда и 1500 съвместно с други институции, най- често с НАП. Общо взето на всяка проверка са констатирани по пет...
Напиши коментар »
(3)
1
НАП като проверят балансите да искат големите касови наличности на фирмите и ведомостите за заплати, преводите по карти и т.н.Много леста работа, но не искат да я свършат.
2
...докато не спрете да използвате думата"ще"аз не ви вярвам.... Как се прави ли? Праскате всичките некоректни работодатели в един списък,който всички работници да могат да го виждат...А защо не и да им се забрани да упражняват дейност!!!...и всакакви привилегии за тях спирате...данъчни облекчения и т.н. Ама само приказки приказки па едни обещания...свят да ти се завие...
3
и тея инспекции много мълчат бе...кво е това нещо Как никога не знаят хората с колко е санкциониран техния работодател за дивотиите които си е позволил да направи? Ходят ходят тие инспектори пък като имат срещи с работодателите ама не смеят да си отворят устата ви казвам...Явно и за това си има ПРИЧИНИ!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Ако млада, сама съседка ви каже "Ако нещо ви потрябва, елате, не се стеснявайте", то отидете още първата вечер. И не се стеснявайте...