Синоптик: Имаше данни за градушката половин час преди да започне

ЧАС ПИК

Синоптик: Имаше данни за градушката половин час преди да започне

22363
на 09.07.2014
Синоптик: Имаше данни за градушката половин час преди да започне
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

През следващите дни времето ще бъде доста динамично, особено над Западна и Северна България. На 9-и юли над София се очакват по-малко валежи, но в Северозападна България отново ще превалява и прегърмява. Възможни са и градови процеси", обясни за „Здравей, България” синоптикът Петър Янков.

препоръчано

Той обясни, че количествени измервания и прогностични данни могат бъдат дадени максимум един до половин час преди настъпването на облака.

„Агенцията „Борба с градушките” и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо. Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът. Той обясни, че столицата не е включена в тази система, тъй като са защитени селскостопанско значими области.

Агенция ”Борба с градушките”: Имахме затруднение с финансирането От Агенцията за борба с градушките обясниха за Нова ТВ, че системите им за наблюдение да отчели облака веднага след неговото зараждане към 16 ч. За съжаление, от агенцията не въздействаме в територията около София.

„Ракетните площадки, които са изграждани през годините, са изградени в силно градоносните райони, където има селскостопанска продукция”, обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.
„Имахме затруднение с финансирането, защото тази година е изключително силно градово активна”, посочи Николов и допълни, че на днешното заседание на Министерски съвет ще се вземе решение за одобряване на още 1,2 млн. лева за допълване на необходимите резерви за защита.

Николай Николов допълни и че в началото на годината е бил подаден нов проект, който трябвало да защити още 6 млн. декара от обработваемата площ между Хасково, Любимец и Ямбол. Той обаче не бил одобрен от оценяващия орган.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК