РЕТРО

Скала уби бригадира Митко в Хаинбоаз

Само в ПИК
Скала уби бригадира Митко в Хаинбоаз
Автор: "Ретро"
Дата
Дата
15610
Коментари
4
Скала уби бригадира Митко в Хаинбоаз

За начало на бригадирското движение в България се приема 5 август 1946 г., когато започва строителството в прохода Хаинбоаз. После го нарекоха Прохода на републиката. Не всичко обаче там беше романтика. Имаше и жертви. Там загина Димитър Димитров – Митко, жизнерадостен и добър приятел. Беше син на каруцар от Раднево, роден през 1931 г.

Работата в планината беше тежка – на две смени. Всичко се вършеше с подръчни средства – кирки, лопати, чукове, лостове. Но край лагерния огън вечер не спираха песните и танците в съпровод на хармоника.

В един слънчев ден взривяваха скали, за да се отвори фронт за работа. Тогава се случи непоправимото. Радневската бригада тъкмо бе приключила работа и се прибираше. В този момент една отломка от скала незнайно как рикушира и падна върху главата на Митко. Изпратихме го с много мъка, цветя и почести.

За да отдадете почит към Митко, когато минавате през Хаинбоаз, спрете някъде по средата на прохода и помахайте към скалите. Огледайте се, възможно е да го съзрете горе и той да ви маха с барета в ръка.

След 68 години и множество ремонти в прохода едва ли паметният знак за Митко на лобното му място е оцелял. Затова моля, ако е възможно, да се постави паметна плоча върху къщата му на улица „Партизанска среща” № 14.

 

Янко ХРИСТОВ на 84 години 

Напиши коментар »
(4)
1
Янко ,кой ли в тази полудяла България ще те чуе? Софиянци-в делир ,провинцията сдава богу дух -мизерия и бездуховност!
2
Да, имаше там паметни знаци за онези времена. Кой участък от кои бригадири е построен, къде са били лагерите им. Но отдавна обикновеният човек не е на почит. Сега на почит са чалга звездите и лъжливите крадци политици. Не е демократично паметниците на обикновените хора да ни напомнят че човек може да е благороден и честен, а не лъжлив Тиквеник прочут с престъпленията си!
3
Тиквеници сте вие, работили ангария на престъпниците комунисти.
4
wh0cd608722 albuterol online nexium buy robaxin phenergan tablet furosemide pill zovirax generic anafranil clomipramine get more info
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.