РЕТРО

Скала уби бригадира Митко в Хаинбоаз

Само в ПИК
Скала уби бригадира Митко в Хаинбоаз
Автор: "Ретро"
Дата
Дата
15161
Коментари
4
Скала уби бригадира Митко в Хаинбоаз

За начало на бригадирското движение в България се приема 5 август 1946 г., когато започва строителството в прохода Хаинбоаз. После го нарекоха Прохода на републиката. Не всичко обаче там беше романтика. Имаше и жертви. Там загина Димитър Димитров – Митко, жизнерадостен и добър приятел. Беше син на каруцар от Раднево, роден през 1931 г.

Работата в планината беше тежка – на две смени. Всичко се вършеше с подръчни средства – кирки, лопати, чукове, лостове. Но край лагерния огън вечер не спираха песните и танците в съпровод на хармоника.

В един слънчев ден взривяваха скали, за да се отвори фронт за работа. Тогава се случи непоправимото. Радневската бригада тъкмо бе приключила работа и се прибираше. В този момент една отломка от скала незнайно как рикушира и падна върху главата на Митко. Изпратихме го с много мъка, цветя и почести.

За да отдадете почит към Митко, когато минавате през Хаинбоаз, спрете някъде по средата на прохода и помахайте към скалите. Огледайте се, възможно е да го съзрете горе и той да ви маха с барета в ръка.

След 68 години и множество ремонти в прохода едва ли паметният знак за Митко на лобното му място е оцелял. Затова моля, ако е възможно, да се постави паметна плоча върху къщата му на улица „Партизанска среща” № 14.

 

Янко ХРИСТОВ на 84 години 

Напиши коментар »
(4)
1
Янко ,кой ли в тази полудяла България ще те чуе? Софиянци-в делир ,провинцията сдава богу дух -мизерия и бездуховност!
2
Да, имаше там паметни знаци за онези времена. Кой участък от кои бригадири е построен, къде са били лагерите им. Но отдавна обикновеният човек не е на почит. Сега на почит са чалга звездите и лъжливите крадци политици. Не е демократично паметниците на обикновените хора да ни напомнят че човек може да е благороден и честен, а не лъжлив Тиквеник прочут с престъпленията си!
3
Тиквеници сте вие, работили ангария на престъпниците комунисти.
4
wh0cd608722 albuterol online nexium buy robaxin phenergan tablet furosemide pill zovirax generic anafranil clomipramine get more info
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Мъж се обажда в районното полицейско управление:
- Ало, добър ден! Искам да ви съобщя, че има пожар...
- Имате грешка. Тук е полицията, а не пожарната.
След малко звъни отново:
- Ало! Бих искал да съобщя за пожар...
- Нали вече ви казах, набирайте 160!
След близо десетина минути колега на дежурния полицай влита и крещи:
- Бързо, бързо... Районното гори!...