Вход
София
Времето в София 4 o C

СКАНДАЛНО! Здравната каса дължи 2 млн. лв. на най-голямата болница у нас

СКАНДАЛНО! Здравната каса дължи 2 млн. лв. на най-голямата болница у нас

на 13.02.2018
9533
1
СКАНДАЛНО! Здравната каса дължи 2 млн. лв. на най-голямата болница у нас
Автор: ПИК
13.02.2018
1
9533

Националната здравноосигурителна каса дължи над 2 млн. лева на УМБАЛ „Свети Георги“ за реално изпълнена и отчетена болнична помощ. За 2015 г. незаплатената дейност е била за 95 хиляди лева, през 2016 г. - 637 000, и през 2017 г. скача на 1,3 млн. Надлимитната дейност е формирана само от спешни случаи.

Намериха се пари за заплати в ловешката болница

Намериха се пари за заплати в ловешката болница

Персоналът на Многопрофилната болница за активно лечение...

на 15.07.2017

Според юристите на лечебното заведение възможностите за търсене на сумите по съдебен път са ограничени. Практиката по делата, свързани с искове за заплащане на медицински дейности над обема и стойностите, определени от НЗОК, е противоречива. Договорите между РЗОК и лечебните заведения са от вида на административните взаимоотношения.

При тях изпълнителите на медицинска помощ не разполагат с правна възможност да откажат подписване на споразуменията, определящи т. нар. лимити и спускани от РЗОК към лечебните заведения 2-3 дни преди крайния срок за подписването им, съобщиха за "Марица" от пловдивската университетска болница.

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ обаче следи развитието на съдебната практика и в случай че НЗОК не намери административно решение за заплащане на изпълнените медицински дейности, на по-късен етап ще бъде взето решение дали средствата да бъдат потърсени по съдебен ред.  

"Както е известно, УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД е лечебното заведение, което поема преобладаващата част от спешните случаи в областта, а Законът за здравето ни задължава да приемаме и лекуваме всеки спешен пациент без значение дали ще бъдат надвишени максималните стойности, определени от РЗОК", посочиха от болницата.   

И допълниха, че последиците от незаплащането на надлимитната дейност са финансови загуби за лечебното заведение. Това е естествена последица вследствие на разходите, направени за издръжката на тези дейности, и липсата на приходи за компенсирането им.  

Освен това УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД следва счетоводно да отчете величината на незаплатената дейност като приход на дружеството, независимо каква е прогнозата за заплащане на дейността на един по-късен етап. По този начин, освен че е принудена да търпи финансови загуби от липсата на приходи и паричен поток за покриване на вече поети задължения, болницата ще бъде принудена да плати и 10% корпоративен данък.

УМБАЛ „Свети Георги“ ще може да признае сумите за разход и да „възстанови“ данък върху доходите едва след три години.

свързани новини
Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Написаното по-горе се отнася и до университетската болница "Света Марина" във Варна. Тя беше спомената като рискова за изпадането й в несъстоятелност. От съдебните решения на първоинстанционния окръжен съд във Варна става ясно, че НЗОК дължи сериозни суми на болницата за лечение на здравно осигурени пациенти по клинични пътеки. Какво излиза? НЗОК съзнателно и напълно умишлено води държавни и общински болници до фалит, защото отказът да плаща или забавеното плащане води до затруднения в плащането на доставчиците, съдебни дела, лихви и разноски за болничното заведение. Така то постепенно започва да натрупва дългове, които водят до фалита му. Целта може да бъде единственото умишленото затриване на тези болници докато в крайна сметка останат само частните болници, които обаче ще отказват да обслужват спешните пациенти, които нямат здравни осигуровки. Така над милион и половина българи ще умират без гарантираната от закона спешна помощ. А кой притежава частни болници сигурно можете да се досетите. Кой разреши на частните болници да работят по клинични пътеки и да получават пари от НЗОК сигурно знаете. Коментарът е излишен, да започва луковмарш.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате във войната между президента Радев и премиера Борисов?
архив

- Другарю, Чапай, какво е това нюанс? 
- Виж какво, Петка. Трудно ми е да ти го обясня, но ако искаш, мога да ти го покажа нагледно. 
- Добре, другарю Чапай. 
- Свали си гащите, Петка, и се наведи. 
Петка си свалил гащите и се навел. Чапай застанал зад него и му го втъкнал. 
- Виждаш ли сега, Петка... - заобяснявал Чапай. - Ти имаш член в задник и аз имам член в задник. Но все пак има нюанс, разбираш ли?

няма нови новини
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
сега
1609
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Плочев проговори за заплахата към него! Кой му се закани? (ОБНОВЕНА)
x
Зрелищно светлинно шоу в Китай
x