СКАНДАЛНО! Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

Само в ПИК
СКАНДАЛНО! Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?
Автор: ПИК
Дата
Дата
15534
Коментари
2
СКАНДАЛНО! Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

С мораториума си върху въвеждането на нови лекарства Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписва смъртната присъда на редица българи, страдащи от десетки заболявания. Сред тях са хронична и остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и астма.

Това изтъкнаха днес пациенти, лекари и болнични директори, по повод решението на Надзорния съвет, според което през 2018 г. институцията няма да покрива нови лекарства и няма да сключва договори с болници за разкриването на нови клиники и отделения.

Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум", припомни, че решението на съвета е факт след препоръки от страна на зам. финансовия министър Кирил Ананиев, който с кратко прекъсване е начело на надзорния съвет на касата от 2014 г.

"В крайна сметка мораториумът на двете точки е наистина смъртна присъда срещу българските пациенти и българското здравеопазване. Зам.-министър Кирил Ананиев, в качеството си на такъв, изготви документ за състоянието на касата и написа препоръки да се случи точно това през септември месец. Абсолютно никаква реакция, както на държавата, така и на пациентските организации и синдикатите. Имаме представители, които са в Надзорния съвет на касата, и по всяка вероятност са подписали "за" да се случи това. Такъв дискриминационен документ, нарушаващ нашите конституционни права, в нашата история не е съществувал", обясни Димитров.

"Аз смятам, че тук освен интересът на пациента в най-голям аспект ще пострадат високотехнологичните дейности. Невъзможността разкриването на нови дейности, като клинични процедури, клинични пътеки или амбулаторни процедури, както искат да ги дефинират, означава, че болницата няма да даде пълния обем на дейностите. Ако през 2017 г. сме договорили пет пътеки от съответната дейност и в края на тази година имаме инвестиция в технологии, които позволяват да извършваме и останалия обем на дейност, как ние ще обясним на пациентите, че можем "да свършим работата на половина", коментира и изпълнителният директор на "Токуда" д-р Венелина Милева.

Още по темата
Здравната каса иска още 500 млн. лева
Часовник
12:01
Директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев разкри пред БНТ, че е поискал увеличение на бюджета с 500 млн. лева, като допълни, че е реалистично да се отпусне половината...
Напиши коментар »
(2)
1
Дано всички измислили този мораториум да се разболеят и да се възползват от него.Няма по голяма гадост от това да обречеш болният на бавна смърт.Пукнете дано.
2
КРАДЕТЕ КРАДЕТЕ МРЪСНИЦИ. ОНЯ ОТ ГОРЕ ГЛЕДА. ДО ВСЕКИ ПОЧИНАЛ ПО 4 ДУШИ ОТ ВАС И ВАШИ БЛИЗКИ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

- Г-н съдия, невинен съм.

- По-рано осъждан ли сте?

- Никога. Това е първата ми кражба.