БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя

Само в ПИК
Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя
Автор: ПИК
Дата
Дата
5176
Коментари
0
Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя

Линейки си предават пациенти насред пътя заради закрити болници в по-малките общини, жалваха се близки на пациентите от Великотърновско.

Една от вече нефункциониращите общински болници е тази в град Елена. Тя беше закрита в началото на януари 2013 г., като бе оставена да работи само Спешната помощ с една линейка. Нуждаещите се от незабавно хоспитализиране болни бяха пренасочени към общинската болница в Горна Оряховица и областната болница във Велико Търново.

Пациент с тежък сърдечен проблем наскоро трябвало да бъде взет от махала в Елена и откаран в областната болница във Велико Търново. Линейка от Елена взела болния от дома му и тръгнала към Търново. По пътя обаче станало ясно, че линейката някак си трябва да се клонира и да отиде и на друг спешен случай, в друго еленско село.

От търновската болница спешно бил изпратен реанимобил, който се насочил към Елена. Някъде по средата на пътя двете линейки се срещнали и спрели една до друга.

Насред пътя пациентът бил прехвърлен от едната носилка на другата и транспортиран успешно до областната болница, пише "Монитор".

Великотърновецът Веселин Стайков разказва, че преди време възрастната му майка, която живее в община Златарица, получила внезапно остра бъбречна криза. Община Златарица се обслужва от Спешната помощ в закритата еленска болница. Жената се обадила на спешния телефон 112. Оттам обаче отговорили, че не могат да й изпратят линейка от Спешна помощ – Елена, тъй като единствената такава вече била отишла на друг по-тежък случай да вземе възрастен мъж от отдалечена махала, който получил инсулт. Служителите от спешния телефон посъветвали жената, просто ако може, все пак сама да се транспортира с кола до някоя от двете големи болници. Приятел на сина й я откарал с джипа си до Велико Търново, където, след като й се наложило да чака още близо час пред спешното, накрая била приета за лечение.

Хората в двете съседни общини – Елена и Златарица, са бесни от закриването на общинската им болница. Двете общини са планински, хората в тях са предимно старци самотници, живеещи в обезлюдени махалички, пръснати из Стара планина. Според официалните данни в община Елена има около 120 населени места с общо 9400 жители, а в Златарица в 20-ината населени места живеят близо 4000 души. Или общо в двете общини живеят над 13 000 души. И за всички тях се полага една линейка от Спешната помощ в Елена.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Анани Явашев
Анани Явашев
актьор
Става на: 85 години
Николай Николаев (бате Николай)
Николай Николаев (бате Николай)
актьор
Става на: 77 години

Катаджия спира шофьор:
- Книжката и талона, ако обичате! - казва полицаят.
- Само това ли?
- А какво друго?
- Помислих си, че ще искате и пари...