БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя

Само в ПИК
Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя
Автор: ПИК
Дата
Дата
5323
Коментари
0
Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя

Линейки си предават пациенти насред пътя заради закрити болници в по-малките общини, жалваха се близки на пациентите от Великотърновско.

Една от вече нефункциониращите общински болници е тази в град Елена. Тя беше закрита в началото на януари 2013 г., като бе оставена да работи само Спешната помощ с една линейка. Нуждаещите се от незабавно хоспитализиране болни бяха пренасочени към общинската болница в Горна Оряховица и областната болница във Велико Търново.

Пациент с тежък сърдечен проблем наскоро трябвало да бъде взет от махала в Елена и откаран в областната болница във Велико Търново. Линейка от Елена взела болния от дома му и тръгнала към Търново. По пътя обаче станало ясно, че линейката някак си трябва да се клонира и да отиде и на друг спешен случай, в друго еленско село.

От търновската болница спешно бил изпратен реанимобил, който се насочил към Елена. Някъде по средата на пътя двете линейки се срещнали и спрели една до друга.

Насред пътя пациентът бил прехвърлен от едната носилка на другата и транспортиран успешно до областната болница, пише "Монитор".

Великотърновецът Веселин Стайков разказва, че преди време възрастната му майка, която живее в община Златарица, получила внезапно остра бъбречна криза. Община Златарица се обслужва от Спешната помощ в закритата еленска болница. Жената се обадила на спешния телефон 112. Оттам обаче отговорили, че не могат да й изпратят линейка от Спешна помощ – Елена, тъй като единствената такава вече била отишла на друг по-тежък случай да вземе възрастен мъж от отдалечена махала, който получил инсулт. Служителите от спешния телефон посъветвали жената, просто ако може, все пак сама да се транспортира с кола до някоя от двете големи болници. Приятел на сина й я откарал с джипа си до Велико Търново, където, след като й се наложило да чака още близо час пред спешното, накрая била приета за лечение.

Хората в двете съседни общини – Елена и Златарица, са бесни от закриването на общинската им болница. Двете общини са планински, хората в тях са предимно старци самотници, живеещи в обезлюдени махалички, пръснати из Стара планина. Според официалните данни в община Елена има около 120 населени места с общо 9400 жители, а в Златарица в 20-ината населени места живеят близо 4000 души. Или общо в двете общини живеят над 13 000 души. И за всички тях се полага една линейка от Спешната помощ в Елена.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

- Ти отгатваш всички мои желания... ти ме правиш така щастлива!
- Още вино?
- Невероятно! Как така ти се получава?!