Скандално! Ценко Чоков кметувал нелегално в село Галиче осем месеца

Само в ПИК
Скандално! Ценко Чоков кметувал нелегално в село Галиче осем месеца
Автор: ПИК
Дата
Дата
6533
Коментари
0
Скандално! Ценко Чоков кметувал нелегално в село Галиче осем месеца

Най-малко осем месеца нелегално е кметувал в село Галиче скандалният подсъдим Ценко Чоков, съобщава Конкурент.

Доскорошният кмет на село Галиче е в затвора по обвинение, че е тартор на банда рекетьори, но въпреки това остана на поста си като кмет повече от година.

Чоков не само че е получавал заплата, докато бе разследван и задържан, но бе повишен за председател на комисията по земите в Галиче с пълно съгласие на общинските съветници.

Така продължи да разписва документи и от затвора, докато се водеше първо в платен, а след това в неплатен отпуск по болест.

През май Общинската избирателна комисия се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му. Четири месеца след това върховните магистрати наредиха Чоков да бъде отстранен незабавно от поста. Решението на ВАС е окончателно.

На практика това решение потвърждава постановлението на административния съд във Враца от юни тази година.

Тогава врачанският съд изказа категоричното си становище, че правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче трябва да бъдат прекратени. Съдът постанови, че решението на ОИК в Бяла Слатина, да остави на поста Чоков е незаконосъобразно, и го отмени. Основната причина, посочена от съда за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета, е, че Чоков незаконосъобразно е ползвал неплатен отпуск.

След това в съда бе пратена касационна жалба от Чоков срещу решението, с което съдът отменя като незаконосъобразно решението на ОИК в Бяла Слатина. В нея е застъпено становище, че решението на врачанския административен съд е неправилно и е отправено искане към върховните магистрати да го отменят.

Вместо него трябваше да постановят друго, с което да потвърдят решението на общинската избирателна комисия, която остави на поста Чоков.

В писмен отговор от ОИК в Бяла Слатина, споделиха изцяло мотивите в касационната жалба.

Делото бе изпратено по компетентност на Върховния административен съд за разглеждане и произнасяне.

Решението на върховните магистрати се позовава на факта, че пряко избраните от електората длъжностни лица имат право на платен, но не и на неплатен отпуск.

В последните над 8 месеца Ценко Чоков се води на работа, но всъщност е в ареста.

Постановлението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вече бившият кмет на Галиче Ценко Чоков е в ареста от края на май миналата година и срещу него е в ход наказателен процес в специализирания съд. Той е обвинен като ръководител на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи.

След като стана ясно, че Чоков е заемал противозаконно поста си, започна и проверка на делата му, вършени от килията в Софийския затвор.

Според местни жители Чоков е разписвал документи, докато е бил нелегален кмет, и сега те ще трябва да бъдат анулирани.

Очаква се и пълен одит на кметството в Галиче, за да се установи каква част от дейността на кмета е била нерегламентирана и дали има злоупотреба със служебно положение.

 

Още по темата
ОФИЦИАЛНО! Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче
Часовник
10:18
Врачанският административен съд прекрати пълномощията на Ценко Чоков като кмет на Галиче. Основният аргумент е, че докато е в ареста, ползва неплатен отпуск, което е незаконосъобразно. Ето и...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

Един си купил куче птичар, но след една седмица го върнал. - Защо го връщате?? - Не струва! - Как не струва - това е куче медалист!! - Станала е някаква грешка - или не може да лети, или не го хвърлям достатъчно високо.