СКАНДАЛ! Граждани скочиха срещу промените в ГПК - обслужват колекторските фирми

Само в ПИК
СКАНДАЛ! Граждани скочиха срещу промените в ГПК - обслужват колекторските фирми
Автор: ПИК
Дата
Дата
8763
Коментари
5
СКАНДАЛ! Граждани скочиха срещу промените в ГПК - обслужват колекторските фирми

Правната комисия към Народното събрание ще гласува днес на второ четене промените в ГПК, с които се цели да се защитят адекватно правата на гражданите във взаимоотношенията им с ЧСИ. Темата касае широк кръг от хора и институции, както в частния така и в държавния сектор, поради което има огромен интерес и очаквания.

Според граждани, обаче при по-внимателен анализ и оценка на предложените в ГПК промени се установява, че те няма да подобрят заповедното производство и изпълнителния процес и ще доведат до няколко негативни ефекта. Според Пейо Маиорски, който сформира инициативен комитет, и не веднъж е изразявал активно гражданската си позиция, на първо място ще се ускори прехвърлянето на малките дългове към друг сектор – колекторските фирми. Второ, на практика ще се разбие и обезсмисли съдебното изпълнение като институт на правото.

"Ние гражданите няма да имаме възможността да се защитим и да оспорим дълговете в хода на процеса, защото просто няма да има такъв. За институциите и фирмите ще е по-лесно вместо да водят дела, да се обърнат към колекторските фирми", смята Майорски, който заедно с други съмишленици обмислят създаването на инициативен комитет срещу част от промените. Сред основните задачи на комитета ще бъде стартирането на кампания за сигнали на пострадали граждани от тормоза на колекторските фирми.

Според членовете на бъдещия комитет идеите за промени в ГПК са били опорочени в хода на процеса на тяхното доработване между първо и второ четене. „Пътят към ада е покрит с добри намерения“. В един момент се предприеха стъпки, които ще доведат до отказ от съдебно производство, вместо да се намерят механизми, които да подобрят процеса и дейността на ЧСИ. В утрешния ден никой няма да заведе дело за 200-300 лева дълг към топлофикация, общината и т.н., защото разходите просто няма да бъде възможно да се покрият. "Ще станем обект на тормоз от колекторските фирми, защото все пак някой трябва да поеме неприятната задача да събира дългове с тази разлика, че аз като гражданин ще съм лишен от правото да се защитя и да оспоря претенциите на ищеца. Ние ще бъдем лишени от правна защита", алармира Пейо Майорски.

Според него е притеснителен предлагания таван на таксите, които ще се намаляват с нарастването на дълга. Каква справедливост има в това? Питат гражданите, които, прогнозират, след влизането на тези промени в сила, броят на хората пострадали от тормоза на колекторските фирми ще се увеличи многократно при това за кратко време. Дейността на колекторите не е регламентирана в специален закон, не подлежат на лицензионен режим, тоест върху тяхната дейност на практика контролът е много слаб. Те се саморегулират чрез някакви правила, приети от тяхната асоциация, в която обаче не членуват всички колекторски фирми, опериращи на територията на България. От гражданския комитет планират и стартирането на петиция, ако тези промени бъдат приети. Изразиха готовност за протистни действия. Те настояват да се вземат предвид становищата на Министерството на финансите, Министерството на правосъдието и на ВКС.

Напиши коментар »
(5)
1
Някой да се е съмнявал, че всичко се прави против интересите на гражданите и в интерес на клиентите на партията? Срещу какво и колко...
2
ЩО ТАКА. НАЛИ МЛАДАТА НЕВЯСТА И ЦАРИЦА НА ЧЕРЕШИТЕ М МАНОЛОВА БИ ТЪПАНА И КАЗА ЧЕ ВСИЧКО Е ОК. А ТО КАКВО СТАВА. ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРА НА ГЕРБ. ТАМ СЪЩО Е НА %
3
Не може да бъде.Герб е винаги прав.Когато съгреши дори
4
Честито на всички длъжници! Само не бързайте да се радвате. ЧСИ ще ви се видят песен. Пак ще си плащате дълговете, ама по друга „процедура“… И няма да ви канят с писъмца и призовчици…ще има бой, агресия и тормоз над вас и вашите семейства докато не си платите .
5
Хората нямат пари, мизерия и пак мизерия, потъват в дългове… Това е проблема, а не ЧСИ-тата. И господата депутати, дето вият в парламента и ходят по столевки, и мадам Омбудсман, която маже очите на бабите много добре го знаят. Ама проблема е, че не ни грабят ЧСИ, други по-алчни от тях…. Жалка хунта управленска!
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Блондинка държи главата си над включена печка. Приятелката й я пита: - Защо си се навела над тази печка? - Защото бях посъветвана да си опичам ума!