СКАНДАЛ! Кметът на Ботевград пази ВИК "Бебреш" от проверки - жителите на града и селата във водна криза

Региони

СКАНДАЛ! Кметът на Ботевград пази ВИК "Бебреш" от проверки - жителите на града и селата във водна криза

21897
на 01.02.2017
СКАНДАЛ! Кметът на Ботевград пази ВИК Бебреш от проверки - жителите на града и селата във водна криза
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заиграва с ВИК "Бебреш", алармират жители на града. Той е изцяло против проверка на дружеството, което причинява постоянно водна криза в града и околните села. Гавалюгов се опитва да прикрие всякакви проверки на ВИК от няколко месеца. Местните интернет медии, телевизии и вестници също стоят зад него и мълчат по случая.

препоръчано

Комисия от общински съветници в Ботевград ще проверява кой източва вода от язовир “Бербеш”, който е основен източник на вода, и какви са причините за водната криза в града и околните села в края 2016 г. Решението за проверката е взето от общинския съвет през миналата седмица. 

В края на миналата година държавната фирма “Напоителни системи”, която стопанисва язовира, е изпратила писмо до общинското ВиК, че то ползва вода от “Бебреш” по направени байпаси, а не по разрешения водопровод. Поради това количествата не можели да бъдат отчетени и се точи повече вода от разрешеното. От държавната фирма посочват, че в питейната мрежа отивала вода, която не е минала през пречиствателната станция. И допълват, че във водосбора на язовира попадат магистрала “Хемус” и главният път София-Плевен, които през зимата се обработват с химикали. Поради това е предвидено водата от язовира да се пречиства. 

От “Напоителни системи” посочват, че договорът с общинското ВиК е изтекъл и предлагат максимално бързо да се подпише нов. Такъв обаче все още няма, а байпасите продължавали да действат. От години има проблеми в комуникацията между ВиК и “Напоителни системи”, ползваните байпаси са описани в договор от 2011 г. между двете дружества, твърдят от общината в Ботевград. Според администрацията тези връзки били единственият начин за доставяне на вода до някои населени места. 

От общината допълват, че ВиК плаща всеки месец на “Напоителни системи” за водата от язовира. Според фирмата обаче общинското дружество има задължения за над 230 000 лева.

Същевременно заради липсата на вода в язовир „Бебреш”, собственикът на МВЕЦ-а – „Агроинженеринг – 90” ЕООД, е претърпял финансови загуби. Поради тази причина е предприел съдебни действия. Претърпените загуби са за над 432 000 лв. искът засега е за 100 000 лв. „Агроинженеринг - 90” отправя още едно искане да бъде привлечено държавното дружество „Напоителни системи” като подпомагаща страна. Освен това настоява за финансова-счетоводна експертиза, която след като се запознае с финансовите и счетоводни документи на дружеството, да установи размера на печалбата за „Агроинженеринг – 90” ЕООД, свързана с МВЕЦ „Бебреш” и да установи размера на пропусната печалба поради престоя на съоръжението за периода 10.06.2014 г. – 06.12.2016 г.; техническа експертиза от вещо лице – строителен инженер по водоснабдяване и канализация, което да установи вида и размера на загубите на вода от язовир „Бебреш” и причините и начините за причиняването им. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Страшно меле на Тракия - камион се обърна на платното, образува се километрична тапа (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Страшно меле на "Тракия" - камион се обърна на платното, образува се километрична тапа (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК