БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Скандал! Нешка Робева разцепи кабинета - Румяна Бъчварова и още петима министри против ордена й "Стара планина"

Само в ПИК
Скандал! Нешка Робева разцепи кабинета - Румяна Бъчварова и още петима министри против ордена й "Стара планина"
Автор: ПИК
Дата
Дата
30182
Коментари
12
Скандал! Нешка Робева разцепи кабинета - Румяна Бъчварова и още петима министри против ордена й "Стара планина"

Предложението за награждаването на треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева с орден „Стара планина“ първа степен разцепи правителството. По време на днешното заседание на правителство се заформя оживена дискусия за приноса на Робева в областта на културата.

"Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област“. Това казва вицепремиерът Румяна Бъчварова, цитирана в стенограмата на днешното заседание на Министерски съвет.

„С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта."

Румяна Бъчварова пропуска да каже, че Робева е предложена за орден "Стара планина" - първа степен, а останалите - за орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Премиерът реагира с крайно нетипичното за заседания на кабинета обявяване на гласуване и броене на резултата. Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски гласуват "за".

Против са Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева. „Въздържали се“ няма и в крайна сметка предложението е прието със 7 гласа „за“ и 6 гласа „против“ без повече обсъждане.

Публикуваме пълния текст на стенограмата от обсъждането:

Точка 17

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на Нешка Робева с орден „Стара планина“ първа степен

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Господин премиер, има предложение на съставен инициативен комитет и по повод този инициативен комитет сме направили това предложение. Предложенията на Министерството на културата са в следващата точка.

КРАСЕН КРАЛЕВ: Подобно предложение мина през нашата администрация. Нашето мнение беше, че след като има учреден… Казали сме, най-високото звание за заслуги в областта на спорта е Венецът на победителя, който почнахме да го даваме като почетен знак на министерството, ако трябва да се дават на спортисти награди, след като е казано това, че е най-високият знак, по принцип да работим с него за отличаване на спортистите и треньори, които имат заслуги за нашата държава…

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, бих искала да обобщя какво коментирахме с колегите преди заседанието. Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.

БОЙКО БОРИСОВ: Тогава да гласуваме. Припомням, че гласуват само министрите. Кой подкрепя предложението по точка 17?

Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски. Който не е съгласен да бъде подкрепено предложението, да гласува!  Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Гласували: „За“ – 7; „Против“ – 6; „Въздържали се“ – няма. Със 7 гласа „За“ и 6 гласа „Против“ се приема предложението.

 

Още по темата
Правителството предлага Нешка Робева за орден "Стара планина" - първа степен
Часовник
17:17
Правителството предлага на президента на България Росен Плевнелиев да издаде укази за награждаването на 15 дейци на културата и изкуството с ордени за ролята им за развитието на българската...
Напиши коментар »
(12)
1
Нищо не пропуска Бъчварова. Робева е предложена за Стара планина "за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството" , както става ясно тук http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=8195&g=. Извинете, ама може ли да се мери с останалите?!
2
Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.
3
Нешка ще остане в историята, докато споменатите боклуци ще изтекат в канала, и то много скоро. Срам!
4
Заслужава!!! Поздравления!!! Бъчварова, засрами се! Срещу теб да тича, няма как да я стигнеш! Велика българка е Нешка! Гордеем се с нея и големите й постижения! Да й е честит ордена! Да го носи с гордост на успяла жена! Способна и работлива!
5
НАЦИОНАЛНАТА ПРЕДАТЕЛКА , затворила реакторите на АЕЦа с КОЛОСАЛНИ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ , затваряла УБИЙСТВЕНИТЕ за БЪЛГАРИТЕ глави на приприсъединителния договор с ЙЕС ! , ЧЕРВЕНАТА КУКУВИЦА , Другарката Пръмова да е......ВИЦЕПРЕМИЕР , " Министър на просветата" ?! ГОСПОДИ , прибери си вересийте !
6
Трябва да добавите и текста че ордена и се връчва също и за особенни заслуги в лихварството.
7
СА РАЗВЯВАЛИ БГ ТРИКОЛЬОРА ,КОИ СА ПУСКАЛИ " МИЛА РОДИНО " ПО СВЕТА ,КОИ са сътворили последователи ,с КАРИЕРИ ,с ИМЕНА,КОИ СА ДОСТАВЯЛИ ПРЕКРАСНИ ТРЕПЕТИ НА БЪЛГАРИТЕ.....? ПЛАЗМОДИЙТЕ ли гласували " ПРОТИВ" ? НЕШКА РОБЕВА е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ! Тези " ПРОТИВ" са......НИЩОЖЕСТВА !
8
В сферата на икономиката НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА с "министър"....Лукарски.
9
Този път са напълно съгласен с т.н."министър на вътрешните работи".Другарката робева е получавала и получавала награди от всяко правителство.С какво са по-лоши изброените от Бъчварова личности .Робева в последните години освен като печалбарка и нагаждачка,с друго не се е проявила.Дори не можа да обясни смислено какво правеше при Барека.След това ,разбира се,го изостави-нямаше изгода.А какво искаше да каже Красен Кралев,не можах да разбера-много сложен човек.
10
България от 9 милиона стана 6 милиона и продължава да намалява...
11
боклуците които нищо не са постигнали се изложиха още ведньж борисов да види на кого расчита да вьрщи работа на ан мозер за какви заслуги получи орден ами янка рупкина даже и пенсия от 700 лв получи
12
“Цветанов поиска заем от 100 000 долара от Нешка Робева. Тя му ги даде от касата на клуба по художествена гимнастика срещу лихва”, разказа Светлин Русев. Нешка вдигнала скандал за парите едва, когато Цветанов спрял да си внася сумите по лихвата. Медал за лихварство ще и дадете ли?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

- Обвинен сте, че сте откраднали една домашна патица - казва съдията. - Това беше дива патица, господин съдия! - Откъде разбрахте? - Трябваше само да видите колко се измъчих, докато я хвана!