Американският държавен департамент каза, че Вашингтон е изгонил двама кубински дипломати, след като персоналът на американското посолство в Хавана започна да страда от загадъчни симптоми, съобщава Би Би Си.

Все още не е ясно какво се е случило, обясни говорителката Хедър Науер. Тя посочи, че няма категорично становище по въпроса каква е причината за състоянието на хората от посолството.

Държавен служител, цитиран от Ройтерс, пък заяви, че някои от работещите в посолството са загубили слуха си.

Кубинското външно министерство разследва твърденията. От Куба смятат експулсирането на дипломатите за неоправдано, но заявиха, че са готови да си сътрудничат с Вашингтон, за да се изясни случаят. 

"Куба никога няма да позволи на кубинска територия да бъдат използвани каквито и да е действия срещу акредитирани дипломати или техните семейства", казаха от министерството.

Има предположение, че загубата на слух може да е била причинена от някакъв звуков апарат, поставен извън домовете на дипломатите, който излъчва нечувствителни звукови вълни, които могат да причинят глухота.

Г-жа Науер обясни, че персоналът е започнал да се оплаква от странните симптоми в края на миналата година. Макар проблемите да не бяха животозастрашаващи, Науер разкри, че в резултат на това няколко души са били върнати в САЩ.

Науер изтъкна, че проблемът е особено важен за правителството и в момента тече разследване.

Припомняме, че Вашингтон и Хавана възстановиха връзките си през 2015 г., след 50-годишен конфликт между двете страни.