СКАНДАЛ! Туризмът разцепен за оставката на Ангелкова - шефовете на управителния съвет на асоциацията скочили на министърката, без знанието на членовете

Само в ПИК
СКАНДАЛ! Туризмът разцепен за оставката на Ангелкова - шефовете на управителния съвет на асоциацията скочили на министърката, без знанието на членовете
Автор: ПИК
Дата
Дата
6141
Коментари
9
СКАНДАЛ! Туризмът разцепен за оставката на Ангелкова - шефовете на управителния съвет на асоциацията скочили на министърката, без знанието на членовете

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) е в разкол и пред разпад след като Управителният съвет е поискал оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Не е редно УС на АБТТА да излиза с еднозначно мнение при положение, че самите членове не са постигнали съгласие. Това каза пред „Фокус“ Лъчезар Тодоров, управител на „Тера Тур Сервиз“ и член на организацията. „Трябва да направим уточнение, че това е позиция на Управителния съвет, а не на Асоциацията. Доколко Управителният съвет има право да излезе с такава позиция е въпрос на тълкования на устава на АБТТА. В него много ясно е записано, че Управителния съвет се занимава предимно с организационни и административни въпроси, а тогава, когато става въпрос за важни насоки в работата, би трябвало да координират позицията си с членовете на АБТТА“, обясни Тодоров.

Други представители на асоциацията обявиха, че ще настояват за оставката на УС на АБТТА, на председателя Байко Байков и на дясната му ръка Ирина Найденова. Те също не са съгласни със становището на ръководството, тъй като в момента туризмът е в подем и не е нужно да бъде съсипван с вътрешни скандали. Според тях вече има разкол и разпад в организацията. В нея членуват едва стотина фирми от над 3000 в сектора. Малка част от тези стотина компании внасят редовно членски внос, твърдят разярените туристически деятели.

„Това което мога да кажа фактологически, е, че получихме това решение на Управителния съвет с писмото преди около седмица като приключен факт, в уведомителен режим. Веднага изразих моята лична позиция и на фирмата, която представлявам, една от учредителите на АБТТА, че не сме съгласни с това становище“, коментира още той. „Дали се уронва авторитетът на Асоциацията? Със сигурност да. Не е добре да има такова разминаване. Имаме нееднозначна оценка очевидно за работата на министър Николина Ангелкова. Не е редно една от най-големите асоциации в туристическия бранш, и без това има твърде много асоциации в бранша, да излиза с едно еднозначно мнение при положение, че самите членове не са съгласни помежду си“, коментира Лъчезар Тодоров. По думите му това, което е важно да се каже, е, че твърде дълго време този сектор е бил прекалено разединени и е лошо да продължава да бъде такъв. „За мен по-важно в този момент е да използваме всичко добро, което направи Министерство на туризма през последните години, да се обединим около него и да се опитаме да го правим още по-добре. Това би трябвало да бъде позицията“, заяви той.

Байко Байков е управител на туристическа агенция „Бохемия“. Той представляваше и туроператора „Дилижанс експрес“, който организира екскурзията на загиналите деца в река Лим преди 13 години. Екскурзията беше осъществена въз основа на договор между СОУ „Никола Катранов” - Свищов и туроператора „Дилижанс Експрес“ ООД, представляван от Байко Байков. По време на разследването следователите установят, че зад лиценза стои съвсем различна компания от София, а Байко Байков всъщност няма право да предоставя транспортни услуги. Компанията, която той представлява, изобщо не съществува! Прокуратурата веднага приема обяснението на Байко Байков, че договорът, сключен от несъществуваща фирма е просто една „техническа грешка“. И за тази позиция на прокуратурата има обяснение. Автобусът, превозвал децата, е собственост на „Пампорово“ АД. Собственик на дружеството е банкерката Цветелина Бориславова, писа в. „Репортер“ преди години.

Байко Байков участва активно в писането на Закона за туризма и представлява интересите на Зеления октопод. Той е професор по екология в НБУ. Заедно с Тома Белев – главата на „Зеления октопод” стопират всички проекти в туризма в страната.

Друг член на УС на АБТТА от години е Ирина Найденова, която е оглавявала организацията от 2006 до 2009 г. Тя представлява „Александър тур къмпани“ ООД. Фирмата нашумя покрай скандала с бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. В доклад на Министерството на образованието се посочваше, че са купувани скъпи билети от Александър Тур“ ООД и други компании до екзотични дестинации.

От години има война между АБТТА и другата по-силна организация в сектора – Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Двете уж обявиха през тази година, че ще се обединяват, но до момента реално няма такава дейност. Повече членове има БАТА. Представители на бранша обясняват, че и двете асоциации са обладани от стари муцуни и не допускат нови и млади хора, които да внедрят новите тенденции и технологии в българския туризъм.

Напиши коментар »
(9)
1
Разпад на гнилото управленийце
2
Всички са некомпетентни , алчни и корумпирани.
3
какво има да разсъждават. тази и за камериерка не става, но понеже е от отбора на росен обиколи апи,мррб и сега туризма.следващия път спорта.
4
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ АНГЕЛКОВА, ЩЕ РАЗЦВИЛИТЕ ЖЕНАТА !!! Оставете жената да се наслади на капацитета си(липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми) !!!
5
Зад тая джофра стои една шепа лешояди, водени от Поли панделката - жълтото петно в туризма и политиката на България. Отвсякъде мирише на корупция и бандитщина. Да се маха.
6
Големи глупости пишете ей! Тоя Байко Байков нема нищо общо с онзи от екологията и НБУ!
7
Големи глупости, вярно е. Байков нищо не разбиро от еколожгия, а камо ли да преподава. А на бранша отдавна е ясно, че Николинка и за чеп за зеле не става, ама сега някой да се осмели да го каже публично. И амбразурчиците (ползвателите на обществени поръчки) като този Тодоров, веднага скочиха.
8
Зад това искане за оставка прозират и интересите на олигарха Иво Прокопиев!
9
Ангелкова е неудобна, защото отказва да играе по свирката на Прокопиев. Затова трябва да я отстрелят, за да сложат удобен и приближен до Прокопито.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Питат радио Ереван: - Вярно ли е, че около атомния реактор в жк "Младост" има много четирилистни детелини? - Вярно е! - А защо никой не е успял да си вземе поне една? - Много бързо бягат!