АВТОРСКИ НОВИНИ

Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!

Само в ПИК
Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!

Шефът на фонда Румен Порожанов използва правна вратичка, за да не съобщава размера на бонусите

Дата
Дата
4401
Коментари
0
Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) официално призна, че въпреки нареждането на премиера Бойко Борисов, си раздава бонуси в разгара на икономическата криза. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор на ДФЗ Румен Порожанов до агенция  ПИК в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

„С цел изчерпателност на настоящото изложение следва да имате предвид, че в ДФ „Земеделие" са предоставяни допълнителни възнаграждения за постигнати резултати по смисъла на чл. 67, ал. 7, т. 5 от ЗДС“, пише витиевато в официалното писмо на Порожанов, изготвено от юристите в Дирекция "Правна".

Шефът на ДФЗ обаче подчертава, че изплатените възнаграждения били абсолютно „законни“. „Предоставените допълнителни възнаграждения са съобразени с персоналните постижения и положения труд от всеки конкретен служител на Фонда, а при тяхното изплащане стриктно са спазени нормативните ограничения, заложени в чл. 67 от ЗДС и в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация“, пише още в писмото на ДФЗ.

Не били бонуси, а допълнително материално стимулиране (ДМС)

Въпреки че в запитването на ПИК изрично се подчертава да бъде предоставена информация за конкретните суми за 2012 г., които са изплатени като бонуси, такива данни липсват в писмото на Румен Порожанов.

За основание да не отговори на въпросите за конкретните числа, шефът на ДФЗ взе факта, че във въпросите се говори с общоприетата дума „бонуси“, а не с термина „допълнителни възнаграждения“. „Трябва да имате предвид, че липсва легална дефиниция на понятието „бонус", което считаме, че е съществен термин, използван във Вашето заявление за достъп до обществена информация. Тълкуването на понятието бонус предполага предоставянето на облага, която не е заслужена и е извън пределите на договореното и нормативно установеното възнаграждение“, пише Румен Порожанов.

„С оглед на изложените правни и фактически доводи и на основание чл. 34 от ЗДОИ във връзка с чл. 28 от ЗДОИ Ви предоставяме отговор на хартиен носител, с който Ви информираме, че през 2012 г. в Държавен фонд „Земеделие" не са изплащани бонуси и такива не са предвидени и в бюджета за 2013 г.“, става ясно от „изчерпателното“ писмо на институцията към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

От Дянков се учим...

Миналата година в отговор до вестник „Труд“ от ДФЗ признаха, че за 2011 г. са изплатили общо 1 173 203 лв. под формата допълнително материално стимулиране (ДМС). “За мен е нормално, когато има добре свършена работа, да има бонуси под формата на материално стимулиране”, аргументира се Порожанов.

Пред изданието Порожанов уточни и схемата, по която се дават стимулите. “В контекста на вътрешния ни правилник на тримесечна база, там където има постигнати добри резултати, до 10% от служителите в един отдел получават до една заплата, а други 10% - до половин заплата”, каза той.

Друг критерий са извънредната работа в събота и неделя, която обикновено се случва, когато фермерите кандидатстват за евросубсидиите. Заплатите на служителите във фонд “Земеделие” са около 1 200 лв.

„Чувството за хумор“ на шефа на ДФЗ донякъде обяснява фактът, че до края на март 2010 г. той заемаше поста началник на кабинета на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Тогава финансистът №1 обяви битка срещу чиновническите бонуси, но както по-късно стана ясно от журналистически разследвания, тихомълком раздаде 233 725 лева като коледни добавки на подчинените си в МФ.

По-късно премиерът Бойко Борисов нареди на министрите и водещите институции да върнат бонусите си в държавния бюджет, след което последваха скандали с отказали се и приели допълнителните възнаграждения.

 

 

 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Кандидат-кмет чака в кабинета си резултатите от изборите. Съобщават му, че е избран. Той грабва телефона и бърза да зарадва майка си:
- Мамо, избраха ме!
- Браво, моето момче! Да не лъжеш?
- Мамо, не почвай и ти...