СКРЪБНА ВЕСТ! Почина бившият шеф на ВКС Иван Григоров

Само в ПИК
СКРЪБНА ВЕСТ! Почина бившият шеф на ВКС Иван Григоров
Автор: ПИК
Дата
Дата
11418
Коментари
9
СКРЪБНА ВЕСТ! Почина бившият шеф на ВКС Иван Григоров

На 72 години почина Иван Григоров. Юристът, който влезе в аналите на съдебната власт като първи председател на Върховния съд след „промените“ от 10 ноември 1989 г. Вестта разпространи БТА.

Роден на 6 януари 1945 г., възпитаник на юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“, до 1991 г. той е адвокат. През 1992 г. създаденият по силата на новата Конституция Висш съдебен съвет, чийто член е и Григоров, го избира за председател на Върховния съд – пост, на който той пребивава до 1994 г., когато ВС го изпраща в друг нов орган – Конституционният съд.

След изтичането на мандата му там през 2000 г. Иван Григоров застана начело на Върховния касационен съд. И се запомни с битката с тогавашния главен прокурор Никола Филчев, в която Григоров бранеше съда. След 2007 г. той се пенсионира.

Историята тепърва ще му дава оценки. Но съвременниците помним – беше непреклонен, ако застане зад кауза.

Поклон през паметта му!

Още по темата
СТУДЕНИ СЛЕДИ! Прокуратурата протестира пред ВКС отменената присъда от 17 години на Йоско Костинбродския
Часовник
10:41
Апелативна специализирана прокуратура /АСП/ внесе протест срещу присъдата на Апелативния специализиран съд /АСпС/, с която Йосиф Йосифов и Ивайло Сименов бяха оправдани за опит за убийство по начин...
Напиши коментар »
(9)
1
Объркан като всички "политици". Но сядаше на удобен стол. Богати сме на такива в Булгаристан !!! Запомнил съм го със секретния ремонт на Съдебната палата, за който отидоха над 200 000 000 държавни пари !!! А и обичаше да казва: "Аз съм Костовист". Изкара два мандата като шеф на Върховния съд, не знам колко мандата конституционен съдя и на изпроводяк получи четиристаен апартамент, на цената на Опел Астра (12 000 лв) и 120 000 лева при пенсионирането!!! Прости МУ, Господи!!!!
2
Архитектът на комунизацията в съдебната система. Благодарение на този и още няколко след "кръглата" маса нищо не се промени в България, а стана още по-зле, бивши доносници на ДС и милиционери, а днес и децата им превзеха Темида.
3
Познавам Григоров още като студент. До 1991 г. той беше известен адвокат само в кръга на своите роднини по права линия. След преврата беше назначен за съдия-политик, едновременно. Беше некадърник но изкара общо 7 години като председател на Върховния (ВКС) съд и още толкова като конституционен съдия. Друг подобен нему некадърник беше Георги-Николай-Стефан Марков - сега депутат от ГЕРБ. Те са само двама от многото мижитурки, които изпълзяха на припек след като БКП си направи преврат. Преди това си бяха обикновени шушумиги, както всички останали, които цвилеха по улиците, че времето било тяхно. По голямата част от цвилещите станаха клошари , помияри... Една част обаче успяха да натоварят. Григоров е вторите. Господ го наказа.
4
ЗА ПОКОЙНИК ИЛИ ХУБАВО ИЛИ НИЩО. ТАКА Е КАЗАЛ МЪДРИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД
5
Дори и покойник Григоров остава Нагаждач и Юридически Разбойник...!!!
6
всички видни демократи са завьршили право и как така като приемьт беше ограничен сега защо се чудите че сьдебната система не работи
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
НЕ СЪМ МНОГО АЛЧЕН И ПРОДАЖЕН. НЕ СЪМ
9
Нема да пискате много. Аз гепих само двайсе мелиона от ремонта на Садебнътъ пълата.. А имам двама сина, които нищо не работят. Така че не сте прави.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

В затвора лежат двама мъже - единият за кражба на часовник, а другият за кражба на крава. Крадецът на кравата решил да се избъзика с крадеца на часовника. Попитал го: - Колко е часът? - и се усмихнал ехидно. Другият погледнал лявата си ръка и на свой ред казал: - Часът ли колко е? Ами време е да издоиш кравата...