Славчо Велков: Катастрофата с малайзийския самолет - чудовищен акт на военен тероризъм

ЧАС ПИК

Славчо Велков: Катастрофата с малайзийския самолет - чудовищен акт на военен тероризъм

16690
на 19.07.2014
Славчо Велков: Катастрофата с малайзийския самолет - чудовищен акт на военен тероризъм
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

"По смисъла на международното законодателство катастрофата на полет MH17 е авиационно произшествие, инцидент, но независимо от причините, които са довели до него, това е една трагедия. А дали ще го квалифицираме като терористичен акт или като катастрофа – това ще зависи резултатите от разследването”, коментира пред Нова тв.  Славчо Велков, експерт по национална и международна сигурност.

препоръчано

„Който и да е свалил самолета, това е акт на незаконна намеса в дейността на гражданската авиация по смисъла на две конвенции – от Хага и от Монреал и при всички случаи това ще бъде акт навоенен тероризъм. Но на този етап не знаем дали това, което се лансира в публичното пространство е така”, добави Велков.

„Истината е, че не знаем почти нищо в момента. По-скоро това, което ни вълнува е защо”, каза водещият на Новините на Нова Николай Дойнов, който отразяваше конфликта в последните месеци. „Последния път в Украйна видяхме едни въоръжени с автомати и няколко бронетранспортьора изплашени хора, защото не знаеха какво ще се случи с тях и не бяха готови да убиват току-така”.

Дойнов припомни, че сепаратистите са свалили вече няколко военни самолети и хеликоптери, но на много по-малка височина. „В този ешелон, над 10 хил. метра, няма нищо друг освен гражданска авиация. Какво щеше да стане, ако сваленият самолет бе руски, какво ще стане и сега – те се вкарват в един гигантски, международен сигнал. А защо да отхвърляме възможността самолетът да е паднал от нещо различно от ракета”, попита журналистът.

„Самолет може да бъде свален по няколко начина на тези височина  със зенитна ракета, с изтребител, или да се взриви отвътре”, обясни Цвятко Луканов, бивш шеф на „Авиоотряд 28”, който уточни, че коментира само авиационната страна на случая. „Какво се е случило не мога да гадая. Не бива да забравяме, че само преди няколко месеца изчезна самолет на същата компания, от същия тип, за който нищо не се знае”.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК