Слагат специален етикет за качество на продуктите от планинските райони

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Слагат специален етикет за качество на продуктите от планинските райони

3453
на 05.09.2014
Слагат специален етикет за качество на продуктите от планинските райони
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В София се провежда международна конференция, на която се обсъждат и се търсят решения за обезлюдяването и заетостта в селските райони, предаде Novini.bg.

препоръчано

Това е глобална тенденция, която не отминава и България, заявиха участници на срещата. Диляна Славова, президент на секция „Земеделие и развитие на селските райони и околна среда“, подчерта, че се търсят решения, като се черпи от международния опит.

Тенденцията на обезлюдяването на селските и планински райони не е само в България, но и засяга големи европейски страни. Една от мерките, които Славова предлага да бъде реализирана, е продуктите, произведени в тези райони, да бъдат етикетирани с етикет, на който е подчертано, че са произведени в планински район, тъй като е доказано, че продуктите от планински райони са по-качествени от другите продукти.

Дори се работи съвместно с Гърция да бъде създаден родопски район и етикет. Този етикет гарантира качество, той вече е приложен в Австрия. Тези продукти освен че са по-качествени са и малко по-скъпи от останалите. Някои от селските райони освен на земеделие разчитат и на туризъм. Едно от местата, където е съчетана тази тенденция е Троян, чийто кмет също присъства на срещата. Помолена да коментира как ще се отрази руското ембарго на България, Диляна Славова отвърна:

„В момента се търсят решения на европейско ниво и една от мерките е да се търсят пазари извън Русия за произвежданата продукция“. На срещата стана ясно, че над 85% от общините в България са селски райони. Това са райони, където населението в градовете е под 30 000 души.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК