Българинът предпочита какаовата сладост с ядки или стафиди
Последвайте ни в Google News Showcase
9 от 10 шоколада на пазара у нас са внос. Това обясни за „Монитор“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя коментира още, ние няма как да сме страна, с традиции в производството на шоколад, защото за него се използва какао от екваториални държави, а ние сме доста далеч от тях.
WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)
По -голям проблем е, че българите ядат сладки изделия, в които захарта е заменена с аспартам, който е забранен в много страни, счита още експертът.
При избора си на шоколад нашенецът залага на традиционния млечен вкус, обясни Ани Димитрова, организатор на Фестивал на шоколада, който се проведе в почивните дни в столицата. Колко обаче е консумацията на сладкото изкушение у нас не е ясно, защото такава статистика не се води и официални данни няма.
Но българинът все още е традиционалист във вкусовете, които предпочита, посочи още Димитрова. И най-често се избира млечният шоколад и такъв, допълнен с ядки, но не пренебрегват и черният или белият. По думите й в последно време се наблюдава нарастване на интереса и към новите приложения и комбинации на шоколада. Сред новите тенденции, които тази година бяха показани са гурме комбинациите. Например тъмен шоколад с розов пипер, трюфели с ракия, шоколад с червено вино или с розова вода и листа, или с авокадо.
На изложението за пръв път беше показан и ганаш, което представлява горещ шоколад с малиново вино. Ново за форума бе е представянето на шоколадовите СПА терапии, които до момента са малко известни. Димитрова обясни, че те помагат доста на кожата, като я подхранват и подмладяват. Друго ново и различно приложение на какаото е в козметиката, а за любителите на пивото и сладкото пък на пазара вече има и бира с какао.
Има завръщане към миналото, като все по-популярен става суровият шоколад, посочи още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.
Тази година във Форума на шоколада участваха 70 фирми, сред които имаше и наши и чужди компании. Свои щандове имаха производители от Украйна, Белгия, Швейцария и Холандия. Общият брой на участниците и щандовете се увеличава спрямо миналата година, когато изложители са били 55 фирми, а щандовете 56 до съответно 70 и 83.
Интересът на хората към шоколада и неговите различни приложения нараства, посочи още Димитрова. И коментира, че хората обичат сладко. Посетителите на изминалото изложение бяха над 10 хил., сред които имаше и чуждени, например от Азия, Англия и Германия. Именно немците са яли най-много шоколад в Европа през миналата година- средно по 11,54 кг.