РЕТРО

След „ваканцуване” чухме и „паузиране”

Само в ПИК
След „ваканцуване” чухме и „паузиране”
Автор: Ретро
Дата
Дата
11410
Коментари
5
След „ваканцуване” чухме и „паузиране”

Със съпругата ми не пропускаме сутрешните политически тв предавания. Пием си кафенцето и дори се поспречкваме кой канал да включим, защото имаме само един телевизор. Това, което много ни дразни обаче е  непрецизният език не само на политиците, но и на водещите на предаванията. Вече много се писа и говори за „ваканцуването”, изфабрикувано от депутат на ДПС. Пълна езикова и културна немощ!

Онзи ден сутринта пък чухме друг бисер –„Хайде сега малко да паузираме”,  каза Константин Караджов в ефира на Би Ти Ви. Разбирайте, да прекъснем за малко разговора в студиото. Няма ли кой да научи тези хора на български? Тяхно първо задължение е да знаят майчиния си език и едва тогава да градят върху него журналистическите си таланти като репортери, водещи или анализатори.

Мирослав и Невена Дерменджиеви, Пазарджик

Напиши коментар »
(5)
1
Паузиране, за разлика от ваканцуване, е термин с широка употреба. Добре е преди да се възмущава, човек да попрочете поне в Google. Или в Пазарджик няма интернет?
2
Къде толкова широко се употребява това паузиране? Ако е някакъв специфичен термин от професионален жаргон, мога да приема, но чак широко употребяван??? Прави са госпожа и господин Дерменджиеви - не може да се допуска невежи и слабообразовани хора да разпространяват ненужни и вредни за езика неологизми. Жалко, но повечето ни писачи и говорители са маниашки влюбени в сложни (нерядко неясни и за самите тях) антилигентни думи, което им дава самочувствие на много издигнати над нас, простите. Накрая - ало, паузиран, не се подигравай на хората, че са от Пазарджик. Кой те знае и теб, къде на тавана криеш дедовите цървули.
3
Прави са хората да се възмущават на неграмотността на водещите. Цяло лято ни занимаваха с новоизмислената дума "ваканцуване", защото няма българска дума "почивка" ли или защото нямаше какво друго да се дъвче в ефира? "Паузираме?" Бога ми, от кога професионалният жаргон стана общоприет и широко употребяван? Глупости на търкалета, хората са прави да се възмущават, защото знаят, а и ние всички знаем, че ако тези по телевизията, не боравят с правилен български език, няма как да очакваме младото поколение да ползва матерният си език правилно. Да не говорим за липсата на уважение към родният език.... много дълга тема за чуждо-езиковото поклонничество.
4
Не че изпитвам носталгия по миналото, обаче тогава журналистите и водещите използваха един нормален български език. В момента "куцо, кьораво и сакато" стана журналист и водещ. Почти за всички е голяма загадка "разликата между ЧИСЛО и ЦИФРА", защото вероятно "не думите, а буквите им говорят". По едно време имаше в "Скат" една водеща сутрешен блок, която НЕ МОЖЕШЕ ДА ЧЕТЕ!!!! Почти всички гледат,като зомбирани, и мълвят, като хипнотизирани, някакви, предполагам според тях, много "интелигентни" думички .
5
Сещате ли се, защо ПИК изведнъж стават радетели за чист български език....? Точно днес и точно за БТВ!? Защото сутринта в БТВ ги попитаха дали агенцията е собственост на ПЕЕВСКИ, а кретенчето, което се води главен редактор се замота и започна да пита: А вие защо биете негрите? По-точно, защо не разследвате Плевнелиев, а се занимавате с ПЕЕВСКИ? А, колкото до чистотата на езика ПИК и БЛИЦ са живи примери на неграмотност и журналистическо безсилие!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Две баби си говорят и едната пита другата:
- Колко тежиш?
- 70 килограма с очилата.
- А без тях?
- Не мога да видя кантара без очилата…