РЕТРО

След „ваканцуване” чухме и „паузиране”

Само в ПИК
След „ваканцуване” чухме и „паузиране”
Автор: Ретро
Дата
Дата
11243
Коментари
5
След „ваканцуване” чухме и „паузиране”

Със съпругата ми не пропускаме сутрешните политически тв предавания. Пием си кафенцето и дори се поспречкваме кой канал да включим, защото имаме само един телевизор. Това, което много ни дразни обаче е  непрецизният език не само на политиците, но и на водещите на предаванията. Вече много се писа и говори за „ваканцуването”, изфабрикувано от депутат на ДПС. Пълна езикова и културна немощ!

Онзи ден сутринта пък чухме друг бисер –„Хайде сега малко да паузираме”,  каза Константин Караджов в ефира на Би Ти Ви. Разбирайте, да прекъснем за малко разговора в студиото. Няма ли кой да научи тези хора на български? Тяхно първо задължение е да знаят майчиния си език и едва тогава да градят върху него журналистическите си таланти като репортери, водещи или анализатори.

Мирослав и Невена Дерменджиеви, Пазарджик

Напиши коментар »
(5)
1
Паузиране, за разлика от ваканцуване, е термин с широка употреба. Добре е преди да се възмущава, човек да попрочете поне в Google. Или в Пазарджик няма интернет?
2
Къде толкова широко се употребява това паузиране? Ако е някакъв специфичен термин от професионален жаргон, мога да приема, но чак широко употребяван??? Прави са госпожа и господин Дерменджиеви - не може да се допуска невежи и слабообразовани хора да разпространяват ненужни и вредни за езика неологизми. Жалко, но повечето ни писачи и говорители са маниашки влюбени в сложни (нерядко неясни и за самите тях) антилигентни думи, което им дава самочувствие на много издигнати над нас, простите. Накрая - ало, паузиран, не се подигравай на хората, че са от Пазарджик. Кой те знае и теб, къде на тавана криеш дедовите цървули.
3
Прави са хората да се възмущават на неграмотността на водещите. Цяло лято ни занимаваха с новоизмислената дума "ваканцуване", защото няма българска дума "почивка" ли или защото нямаше какво друго да се дъвче в ефира? "Паузираме?" Бога ми, от кога професионалният жаргон стана общоприет и широко употребяван? Глупости на търкалета, хората са прави да се възмущават, защото знаят, а и ние всички знаем, че ако тези по телевизията, не боравят с правилен български език, няма как да очакваме младото поколение да ползва матерният си език правилно. Да не говорим за липсата на уважение към родният език.... много дълга тема за чуждо-езиковото поклонничество.
4
Не че изпитвам носталгия по миналото, обаче тогава журналистите и водещите използваха един нормален български език. В момента "куцо, кьораво и сакато" стана журналист и водещ. Почти за всички е голяма загадка "разликата между ЧИСЛО и ЦИФРА", защото вероятно "не думите, а буквите им говорят". По едно време имаше в "Скат" една водеща сутрешен блок, която НЕ МОЖЕШЕ ДА ЧЕТЕ!!!! Почти всички гледат,като зомбирани, и мълвят, като хипнотизирани, някакви, предполагам според тях, много "интелигентни" думички .
5
Сещате ли се, защо ПИК изведнъж стават радетели за чист български език....? Точно днес и точно за БТВ!? Защото сутринта в БТВ ги попитаха дали агенцията е собственост на ПЕЕВСКИ, а кретенчето, което се води главен редактор се замота и започна да пита: А вие защо биете негрите? По-точно, защо не разследвате Плевнелиев, а се занимавате с ПЕЕВСКИ? А, колкото до чистотата на езика ПИК и БЛИЦ са живи примери на неграмотност и журналистическо безсилие!
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Пиян се удавил в реката. 
Полицай пише: "Акт за одавяване". Помислил, задраскал го и написал: "Акт за отдавяне". Замислил се пак и написал: "Акт за влизане на тялото във водата и неговото неизлизане".