Служебното правителство предлага бюджетен дефицит от 2% за 2015 г.

ЧАС ПИК

Служебното правителство предлага бюджетен дефицит от 2% за 2015 г.

3204
на 05.09.2014
Служебното правителство предлага бюджетен дефицит от 2% за 2015 г.
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Служебното правителство ще предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2015 г., съобщи министърът на финансите Румен Порожанов пред в. "Стандарт"

"Подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича  съгласно бюджетната процедура. В сряда правителството одобри стандартите за  делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските  градини и др., на базата на които се формират както разходите на министерствата,  така и трансферите към общините. В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим  параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим  целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП", заяви той.

препоръчано

Порожанов очаква, че тази година няма да се постигне  заложеният ръст от 1,8% на БВП и прогнозира растеж от 1,5-1,6%. Финансовият министър заяви, че не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г. "При нас такова нещо не е обсъждано. Смятаме да се запазят  данъчните ставки. Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия.  

Но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки  от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на  данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство,  което ще се формира след изборите", изтъкна той. 

"Оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в  рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници". В  НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%,  като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение.

Приходите в бюджета за  2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда", каза още Порожанов. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК