София бие тройно Сливен по доходи

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

София бие тройно Сливен по доходи

5540
на 17.11.2014
София бие тройно Сливен по доходи
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Софиянци живеят с два пъти и половина по-високи доходи от хората в Сливен. Средно на година всеки член на домакинство в столицата си докарва по 7441 лв., което месечно прави по 620 лв. На другата крайност е Сливен, където средният доход на човек е едва 3014 лв. за година, или по 250 лв. на месец, съобщава "Монитор".

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

На същото положение като живеещите в Сливенска област са и в областите Търговище (3025 лв.), Ловеч (3134 лв.) и Силистра (3249 лв.). София-област също се нарежда назад в класацията по доходите на човек със своите 3563 лв. за миналата година. В същото време област Перник се нарежда на второ място по този показател (5764 лв.), като изпреварва области като Плевен, Стара Загора, Варна и Бургас. Това показват детайлните данни на регионалното изследване на Института за пазарна икономика.

Голямата ножица в доходите между столицата и останалите области в страната не е изненада за никого. В София е съсредоточена основната част от бизнеса на страната. Затова брутният продукт (на човек от населението), който се произвежда в най-големия български град, надхвърля два пъти следващия в класация. Номинално по данни от 2011 г. БВП на човек за София (столица) е бил 23 256 лв., докато за Софийска и за Варненска област тази сума пада до съответно 11 338 лв. и 10 270 лв. Бургаска област с произведен БВП 9200 лв. на човек остава на четвърто място. На дъното на класацията са Кърджали, Сливен и Силистра.

Изненадващо по отношение на инфраструктурата изследването на ИПИ показва, че една от най-бедните области – Сливен, е с най-добро състояние на пътищата. Според данните 79,3% от пътната настилка е в добро състояние. Следват я области като Стара Загора, Търговище и Благоевград с над 50 на сто от шосетата в добро състояние. Най-зле в това отношение се оказват София-област, Монтана, Кърджали и Бургас, където този процент е под 30 на сто.

Пак според същото изследване най-нашироко, обаче откъм жилища, живеят във Видинска област. Полезната площ на жилищата там е 40,7 кв.м, като това се обяснява с обезлюдяването на региона. Усещането, че в столицата хората са много, се потвърждава и от данните. В София полезната жилищна площ е най-ниска в цялата страна – едва 25,9 квадратни метра.

Напротив на очакванията, данните от изследването показват, че в Северозапада живеят с по-малко материални лишения, отколкото в София. В Монтанска област например едва 23,3% от населението живеят в материални лишения. За София този процент е 32,4%. Над 60 на сто от хората живеят в материални лишения в областите Велико Търново, Ловеч, Търговище и Ямбол.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК