БЪЛГАРИЯ ДНЕС

София изпревари Белград, Букурещ и Скопие с по-високи заплати

Само в ПИК
София изпревари Белград, Букурещ и Скопие с по-високи заплати

Автор: ПИК
Дата
Дата
7260
Коментари
10
София изпревари Белград, Букурещ и Скопие с по-високи заплати

Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това обяви софийският кмет Йорданка Фандъкова, която дойде в КНСБ, за да представи проекта на бюджет на столицата пред ръководството на синдиката и представители на ключови федерации.

"Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона – брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ – 627 евро, Скопие – 526 евро и Солун – 1455 евро", посочи Фандъкова. В София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът тук по-скоро е свързан с подготовката на кадрите, обяви столичният градоначалник. "Крайно време е темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия. Димитров посочи и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът „Училищно и детско здравеопазване“ и науката, в лицето на БАН и Селскостопанска академия. Ако разходите в бюджета не бъдат преструктурирани, в тези сфери ще възникне напрежение и дори протести, предупреди президентът на КНСБ. "Социалната сфера трябва да получи допълнителни средства, аз винаги съм настоявала за това", обяви Йорданка Фандъкова.

Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., стана ясно още на дискусията. Основния му приоритет е да се развива столицата като „зелен“ град и място за иновации. През 2017 година ще продължи ремонта и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване на и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици.

 

Още по темата
София с най-високи заплати
Часовник
03:14
Шуменци са на 9-то място в страната по заплати. 751 лв. е средното брутно възнаграждение в региона през месец септември, а за страната то е 885 лв., сочат данните на статистиката. С най-високи...
Напиши коментар »
(10)
1
Все пак в София управлява кмет от ГЕРБ, и не е крадлив комунист. Ще видите как Крадеца на ток Кадиев и онова изрусено чучело, как ще сринат Младост...
2
ПЪРВО В СОФИЯ ПОСЛЕ В ОСТАНАЛИТЕ ГРАДОВЕ!!!В БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАЩАНЕТО ПОСЛЕДНИТЕ 10г. Е ПО-АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ!!!!
3
Самоковската КОМПИРИЦА.....ЛЪЖЕ !!! Не може в София заплащането да е по-високо от Букурещ. За сведение на ЕЛЕКТРА , новата кметица на Букщурещ направи градския транспорт ,без метрото в Букурещ....БЕЗПЛАТЕН , а нашата КОМПИРИЦА вдигна цената на билетчето за адския транспорт с 60% .
4
"... брутна средна заплата в София е 663 евро..." Ами да, с депутатските може и да е. Хайде направете я за цялата страна такава, ама не на принципа 100 евро на леля Пена и 1200 евро на кмета, и средна 650...
5
Фандъкова и тя не се чува вече какво говори. Може да има изпреварване но на кои заплати, кой ги получава? Тая статистика кога ще бъде дадена. Как е образувана средна заплата за страната деветстотин и няколко лева, като повечето работят средно за около 500 лв. Защо пробутват Фандъкова да говори по този въпрос, защото е послушница ли?
6
С идването на власт на крадливите БСП, премахването на плоския данък ще убие всичко това
7
С идването на власт на крадливите БСП, премахването на плоския данък ще убие всичко това
8
В държавите БЕЗ плосък данък , а те са много гражданите им с протегната ръка за ПРЛОСИЯ ли са ?
9
А България бе изпреварена по заплати от Африкански,Азиатски и др. Държави........Егати бедната държава в богатия Западно-Европейски лицемерен съюз ! ! ! !
10
Даже сме изпреварили и Бангладеж. А кои държави сме изпреварили по размера на пенсиите ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Брокер лежи в болница. Сестрата му мери температурата. - Колко е, сестра? - пита той. - Тридесет и девет. - Когато стигне четиридесет, продавайте.