БЪЛГАРИЯ ДНЕС

София изпревари Белград, Букурещ и Скопие с по-високи заплати

Само в ПИК
София изпревари Белград, Букурещ и Скопие с по-високи заплати

Автор: ПИК
Дата
Дата
7046
Коментари
10
София изпревари Белград, Букурещ и Скопие с по-високи заплати

Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това обяви софийският кмет Йорданка Фандъкова, която дойде в КНСБ, за да представи проекта на бюджет на столицата пред ръководството на синдиката и представители на ключови федерации.

"Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона – брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ – 627 евро, Скопие – 526 евро и Солун – 1455 евро", посочи Фандъкова. В София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът тук по-скоро е свързан с подготовката на кадрите, обяви столичният градоначалник. "Крайно време е темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия. Димитров посочи и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът „Училищно и детско здравеопазване“ и науката, в лицето на БАН и Селскостопанска академия. Ако разходите в бюджета не бъдат преструктурирани, в тези сфери ще възникне напрежение и дори протести, предупреди президентът на КНСБ. "Социалната сфера трябва да получи допълнителни средства, аз винаги съм настоявала за това", обяви Йорданка Фандъкова.

Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., стана ясно още на дискусията. Основния му приоритет е да се развива столицата като „зелен“ град и място за иновации. През 2017 година ще продължи ремонта и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване на и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици.

 

Още по темата
София с най-високи заплати
Часовник
03:14
Шуменци са на 9-то място в страната по заплати. 751 лв. е средното брутно възнаграждение в региона през месец септември, а за страната то е 885 лв., сочат данните на статистиката. С най-високи...
Напиши коментар »
(10)
1
Все пак в София управлява кмет от ГЕРБ, и не е крадлив комунист. Ще видите как Крадеца на ток Кадиев и онова изрусено чучело, как ще сринат Младост...
2
ПЪРВО В СОФИЯ ПОСЛЕ В ОСТАНАЛИТЕ ГРАДОВЕ!!!В БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАЩАНЕТО ПОСЛЕДНИТЕ 10г. Е ПО-АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ!!!!
3
Самоковската КОМПИРИЦА.....ЛЪЖЕ !!! Не може в София заплащането да е по-високо от Букурещ. За сведение на ЕЛЕКТРА , новата кметица на Букщурещ направи градския транспорт ,без метрото в Букурещ....БЕЗПЛАТЕН , а нашата КОМПИРИЦА вдигна цената на билетчето за адския транспорт с 60% .
4
"... брутна средна заплата в София е 663 евро..." Ами да, с депутатските може и да е. Хайде направете я за цялата страна такава, ама не на принципа 100 евро на леля Пена и 1200 евро на кмета, и средна 650...
5
Фандъкова и тя не се чува вече какво говори. Може да има изпреварване но на кои заплати, кой ги получава? Тая статистика кога ще бъде дадена. Как е образувана средна заплата за страната деветстотин и няколко лева, като повечето работят средно за около 500 лв. Защо пробутват Фандъкова да говори по този въпрос, защото е послушница ли?
6
С идването на власт на крадливите БСП, премахването на плоския данък ще убие всичко това
7
С идването на власт на крадливите БСП, премахването на плоския данък ще убие всичко това
8
В държавите БЕЗ плосък данък , а те са много гражданите им с протегната ръка за ПРЛОСИЯ ли са ?
9
А България бе изпреварена по заплати от Африкански,Азиатски и др. Държави........Егати бедната държава в богатия Западно-Европейски лицемерен съюз ! ! ! !
10
Даже сме изпреварили и Бангладеж. А кои държави сме изпреварили по размера на пенсиите ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

Малко момиче си пише домашното. Въпрос:
– Какво разделя главата от тялото?
Момичето се усмихнало:
– Много просто – брадвата.