София с нова визия! Ето колко ще са високи новите сгради в центъра и как ще се промени съотношението пешеходци-коли

Само в ПИК
София с нова визия! Ето колко ще са високи новите сгради в центъра и как ще се промени съотношението пешеходци-коли
Автор: ПИК
Дата
Дата
4316
Коментари
1
София с нова визия! Ето колко ще са високи новите сгради в центъра и как ще се промени съотношението пешеходци-коли

Новите сгради в центъра на София няма да са по-високи от 75 метра. Ако се строи в полите на Витоша – максималната допустима височина е 15 метра. Това стана ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков, по повод доклада за новата визия на столицата, изготвен от екипа на датския урбанист Ян Геел, предаде Дарик. 

Специалистите съветват да бъдат разкрити повече места за пешеходците и да бъде ограничено автомобилното движение в централната градска част. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че има идея за удължаване на пешеходната зона до Народния театър.

 

Близо година екипът на датския архитект Ян Геел работи по визията на София. Главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира, че основната препоръка е по-малко коли и повече пешеходци:

 

„Предвижванията в града - как се оказа, че 2700 души преминават по „Витошка“ от „Патриарх Евтимий“ до „Алабин“? Как 2400 души преминават от „Алабин“ до Ларгото? Задачата е да обърнем града си обратно към хората“.

 

Именно пешеходците скараха миналата седмица общинските съветници, когато местният парламент гласува за удължението на зоната по бул. „Витоша” до Съдебната палата.

 

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще се продължи с обособяването на места за пешеходно движение: „В доклада се предлага и още малко удължаване или по-скоро свързване на тази пешеходна зона с Ларгото и Градската градина“, каза кметът.

 

След съветите на специалистите, местната власт в София подготвя и ограничения за височината на сградите, стана ясно още от думите на главния архитект.

 

„Височината, която предлагаме за ограничаване е заключена между бул. „Цар Борис Трети“, градския център и „Драган Цанков“ до „Александър Малинов“ и Околовръстното, като там предлагаме максимална височина 85 метра. А предложението след Околовръстното е височината да бъде ограничена до 15 метра“, посочи Здравков.

 

Датският специалист Ян Геел съветва още софиянци да използват повече метро и велосипеди, вместо автомобили.

Напиши коментар »
(1)
1
фанДУПКОВА като иска да ходи пеша, да си ходи в Самоков, и да "бръмчи" от циганската махала, до Боровец.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

- Деца, - пита учителката - кой ще каже какви пари имат американците? Петърчо? - Долари, госпожо. - Правилно! А французите какви пари имат, Марийке? - Франкове, госпожо. - Точно така! А ние какви пари имаме, Иванчо? - Ние нямаме пари, госпожо!