Спасиха от ампутация крак с гангрена с нов метод

ЧАС ПИК

Спасиха от ампутация крак с гангрена с нов метод

219442
на 20.10.2013
Спасиха от ампутация крак с гангрена с нов метод

Последвайте ни в Google News Showcase

Повече от 5 часа лекари от болница Токуда се мъчиха да спасят не само живота, но и крака на Славчо Неделчев. Отчаяният 62-годишен мъж от Хасково и близките му вече се опитваха да свикнат с мисълта, че десният му долен крайник, разяден от диабетни рани, ще бъде ампутиран. И ако има късмета да преживее тежката операция в болницата, страдащият и от сърце Славчо ще си тръгне на инвалидна количка. Инвазивните кардиолози ги предупредиха, че пациентът има запушване на периферните кръвоносни съдове заради острия диабет. Повишената захар в кръвта му вече е увредила нервите, съдовете, костите и тъканите на долните крайници.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Най-опасни обаче са запушванията на периферните съдове на единия крак под коляното. При подобни състояния незабавно се налага ампутиране на части от него. А когато хирурзите режат над петата, половината от оперираните не преживяват и година. Заболяването често засяга и другия крак.  Не се ли отрежат крайниците, следва гангрена, отравяне на кръвта и неминуема смърт.

След консулт докторите в Токуда решиха да приложат на пациента съвсем нов метод, т.нар. „ретрограден достъп” до артерията. Голямата беля беше, че запушеният съд не позволяваше да насочат спаситилен микрокатетър към т.нар. „тапа „ по обичайната естествена посока на кръвотока. Макар и рисковано, направиха това в обратна посока – срещу него , и бързо разшириха един от артериалните периферни съдове. Кръвта на Славчо бурно се вля в болния му крак, който лекарите вече бяха отписали. „За да спасим крака му, трябваше на всяка цена да достигнем и разширим поне една от периферните му артерии. Използвахме споменатия нов метод. Засегнатият крак се „нахрани” с кръв, лекуваме и раните по него. Разбрахме и какво е сърдечното му страдание. Има шанс да се справим и с него...” – каза за „Ретро” д-р Валери Гелев, шеф на Клиниката по Кардиология в Токуда болница.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК