Вход
София
Времето в София 24 o C

Спомени от соца: Другарю, меденият месец е капиталистическа отживелица!

Спомени от соца: Другарю, меденият месец е капиталистическа отживелица!

на 26.02.2017
3972
14
Спомени от соца: Другарю, меденият месец е капиталистическа отживелица!
Автор: ПИК
26.02.2017
14
3972

Вместо да се радваме един на друг с булката, работихме цяло лято в ТКЗС

В далечната 1951-1952 учебна година бях даскал в село Асеново, Плевенско. В края на учебната година получих решение на Околийския комитет на Димитровския съюз на народната младеж (ДСНМ) в Никопол през лятната ваканция да се явя на работа в комитета. 

 

Спомени от соца: Двойка кебапчета и бира „Люлин” в хотел „Щастливеца”

Спомени от соца: Двойка кебапчета и бира „Люлин” в хотел „Щастливеца”

Наскоро се случи така, че попаднах в местността, близо до...

на 09.02.2017

Така се случи, че в края на май 1952 г. се бях оженил. На своя глава реших да не ходя на работа в комитета в Никопол, а да карам меден месец. И не отидох.

 

След като свършихме учебните занятия, реших да заведа младата си булка на сватбено пътешествие в Плевен. То е близо, само на 30 км от село Асеново. Тогава бяха обменили парите и бяхме сиромаси като църковни мишки. За зла врага, както се казва, на автогарата в Плевен се засякохме с първия секретар на Околийския комитет на ДСНМ от Никопол. Той ме забеляза и ме повика с пръст при него. Отидохме двамата с булката, а той веднага ме подхвана. Получил ли съм решението на бюрото на ОК на ДСНМ и защо не съм се явил на работа в комитета в Никопол. 

 

Отговорих му, че съм получил решението на бюрото, но съм се оженил. Даже смотолевих, че карам меден месец. Той ме изгледа учудено и ме попита дали знам, че сватбеният месец вече е капиталистическа отживелица. Отговорих му, че не знам. „Сега вече знаеш. Утре те чакам в комитета в Никопол“, ми каза той.

 

След срещата с първия секретар, смутени, разгледахме Военноисторическия музей, купихме си по един симид, пихме по една резлива боза и побързахме да се приберем в родното ми село Мечка, Плевенско.

Булката ми остана при родителите ми в Мечка, а аз на другия ден рано-рано пристигнах в комитета на ДСНМ в Никопол. След обяд първият секретар проведе инструктаж с нас, сътрудниците на комитета, и ни разпределиха по селата на Никополска околия да събираме млади работници за мините в Перник.

Спомени от соца: Сваляхме момичета с вефа

Спомени от соца: Сваляхме момичета с вефа

Като весел спомен от ученическите ми години в далечното...

на 16.02.2017

Цялата статия и още интересни четива вижте на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Спомени от соца: Дуплексът беше масовият телефон на социализма  Спомени от соца: Дуплексът беше масовият телефон на социализма
Телефонът при социализма беше нещо много необичайно...
на 20.02.2017
Напиши коментар »
(14)
1
Добри времена!
2
На колко години бяхте тогава?1951/52 г.са преди 65-66години.Днес,вероятно,гоните 90?!?Бъдете жив и здрав !Трудно се забравя комунистическата несправедливост от онова време!!!
3
Господине, работа за всички, промишленост и селско стопанство, 26то място в света по икономическо развитие - това са социалистически отживелици!
4
РЕВЛЬО ЧАК РЕПРЕСИРАН СЕ ИЗКАРА
5
Да ама не, на мен другарката СлаНинова, ми разреши, и то с народни пари, да изкарам медения си месец с Деса простакеса, на обиколка из Европа, за което съм много щаслифт. Някое тъпанари си мислиха, че ще я заведа най напред в Москва, но това, че уж обичам Русия си беше жив трик, за да ма избере тъпия матриал!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Какво е правил КОМУНИСТЪТ Бойко през 1990-1991-ва година. Тогава, когато хората ставаха в четири часа сутринта за да се редят на опашки за мляко. Когато по телевизора учеха майките как да хранят децата си без мляко и без хумана при режим на тока и водата. Когато пред „Света неделя” разни благотворителни дружества разливаха безплатна супа. Какво е правил тогава? Ами да погледнем в юначната му биография. Точно тогава, през 1991-ва година КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов създава охранителната си фирма Ипон. Докато разни благотворителни служби раздават безплатна супа и мляко за децата, КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов раздава платени бухалки и ритници по дюкяни и пазарища. И процъфтява. И той, и фирмата му... През март 1995 г. при акция на НСБОП е разбито предприятие за производство на нелегални цигари. Единият от притежателите на това предприятие е КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов. Да, същият Бойко Методиев Борисов, който сетне става министър-председател на република България. Същият, който не помни кризите от онова време. Съдружници на Бойко в предприятието за производство на нелегални цигари са Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от "Литекс" и разни други подобни. Основният акционер на фабриката за нелегално производство на цигари Емил Райков избягва в чужбина. Правосъдието, обаче не разследва неговите авери и вероятни съучастници, единият от които по-късно става министър-председател на република България. Фирмата с избягалия притежател и с нелегалните цигари не бива закрита обаче. В управителния й съвет влизат КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов, който по-късно става министър - председател на република България и Пашата...Както казва умно, простоватата иначе Калина: Имате късмет, че баща ми ви е цар…
8
Герберски келеши, ако не ви идва на ум за друго стрес лечение - просто размахвайте ръце! При много хора стресът действа вцепеняващо - мускулите на плещите, шията и кръста буквално се вдървяват. Появяват се болки в кръста и гърба, главоболие. Най-добре е да идете на масаж или в басейна, но това не винаги е възможно. Затова пък всякаква гимнастика и махове с ръцете е добро и лесно решение. Правете махове и с краката. Избийте си една. Или отидете при кмета на Симитли да ви успокои! КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов вече го направи. Какво му се е случило на Бойко Методиев Борисов в детството, че сега навсякъде се гушка, прегръща и пуска ръце? КОМУНИСТЪТ Борисов не е нито генерал, нито доктор, а и политик не е... Напуска пожарната с чин майор, следва СТАЖ при МУТРИТЕ и след това без да завърши Генералщабна академия, а без завършване на такава, никой в света не може да стане генерал, с "царски" указ го правят оперетен "генерал" ! Единият се мисли за цар, а другият за генерал! През периода 1985-90 г., според стилизираната му автобиография, Бойко е станал кандидат на науките, сега малък доктор, а за това се изисква т.нар. кандидатски минимум, включващ и изпит по чужд език. А Бойко не знае чужд език. А и къде са НАУЧНИТЕ трудове на доктор Бойко? Да прочетем и научим нещо и ние, които сме без титли... Да си го кажем направо - Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България (+ РУМЯНА БЪЧВАРОВА, ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, МАРТИН ДИМИТРОВ, РУМЕН ХРИСТОВ, БОРЯНА ДИМИТРОВА, МАМИН ЗАРКОВ, ТАСКО и други "хубавци") говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у камe, докато ви грабимЕ... Всички знаят, че бившият премиер на България КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов е бил охранител, макар че мнозина се опитват да забравят, че той е бил част от групировката СИК. Днес половината от нейните членове са избити – повечето от убийствата стават, докато КОМУНИСТЪТ Борисов е главен секретар на МВР и досега не са разкрити. Другата половина от СИК въобще не бе разследвана, с изключение на братята Маргини... КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов най-много го е страх да не разберат хората какъв страхливец е ! Избягал от жена си и детето си. Избягал от мутрите. Избягал от кметуването на София и от първия, че и от втория си мандат. Сам като куче заобградено от хищни котараци. С изкуствени пиар снимки от режисирани Коледни вечери за пред публиката. Изпитвам истинско съжаление към този нещастен, объркан и страхлив човек. Дано намери утеха ! Ако ще да е и в Симитли...
9
. Назначения от ген. Решетников за главнокомандуващ парашутиста Радев е безкрайно неудачен избор, с мътно комсомолско и БКП минало, престъпно натрупано благосъстояние и фалшифициран вот. Накратко, поставеният от руския ген. Решетников чехъла Радев, е един напълно ненужен човек... Льотчика изглежда като нахилен идиот, безспорно. Заеква дори когато си чете речите. Най-често гледа така, че не си сигурен дали ще се засмее или разциври. Това е защото и той самият не е сигурен. На пленума при червените говеда прецедента марионетката Радев остави поредното усещане, че се държи като слънчасал. Палячото Радев се изтъпани на преден план и подскачайки като врабче неадекватно рече, че разбиването на собствените ни мигове, било модел за подражание. Марионетката бе зает да се хили като изоглавен, под полата на червената траверса и като си тръгна, хукна да се връща бягайки, защото забравил, моля ви се, да каже довиждане на шефката си слаНинова. Зевзеци от пленума коментираха, че олигофрена прецедент спешно трябва да се прегледа при известния руски психиатър Кашпировски, защото има видими ментални смущения в поведението, лицевите мускули и неадекватните подскоци и хилене... Няма да забравя, когато КУРАБИЯТА МУ ГО БЕШЕ ЗАВЕЛА, ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ОПЕРА, Президентът се смя, и то точно в момента, когато по монитора излъчваха събитията в Харманли. Тогава го съжалих, защото той просто не беше разбрал , че е назначен за прецедент на държава мислеше си, че е в облаците на 7то небе. Според мен, този човек трябва много сериозно да се прегледа и то главно главата... С номинацията на червения травестит за вицепрезидент, червените говеда на слаНинова ,се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент, в прецеденската тройка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тоя левак - Радев тъпото от собствената му инфантилност и автентична тъпота!!!
10
За ограмотяване четете "Задочни репортажи за България" на Георги Марков.
11
Колкото и да ровите в мръсното бельо на социализма, не можете да обезличите огромните успехи.Една истинска, организирана държава с армия и полиция, със сигурни граници. Безплатно образование и здравеопазване, почивно дело.Липса на организирана престъпност и безработица и още много..Злобата и омразата на анти комунистите няма край.Тя ги изгаря и им пречи да разсъждават.
12
Айде,още един репресиран.Давайте му пенсия.
13
Айде,още един репресиран.Давайте му пенсия.
14
До 10: Разбира се, че имаше безобразия, които трябваше да бъдат ликвидирани. Но ние заедно с мръсната вода изхвърлихме и детето. Заради бълхата изгорихме юргана... Никой не може да ме убеди, че сме по- добри демократи и европейци, защото бастисахме половината си атомна централа.... А във връзка с ограмотяването - смятам тия години да завърша основното си образование, ако не ме спъне граматиката...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Игра на щастието.
Мечтаеш да получиш ново "BMW" без зор? Аз също! Прати смс на кратък номер - нека поне на един от нас мечтата да се сбъдне.

няма нови новини
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
сега
2758
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на БСП за лятната ваканция на депутатите: Популизъм! (ОБНОВЕНА)
x
НАЗДРАВЕ! Алкохолът е полезен, предпазва сърцето
x