Вход
София
Времето в София 24 o C

Спомени от соца: Запасняци задиряха ученички на военното обучение

Спомени от соца: Запасняци задиряха ученички на военното обучение

на 12.03.2017
4833
27
Спомени от соца: Запасняци задиряха ученички на военното обучение
Автор: ПИК
12.03.2017
27
4833

Подполковници ни втълпяваха, че трета световна война е неизбежна

В средните училища при комунизма се изучаваше като предмет „Начално военно обучение“. Във висшето образование пък дори се полагаше изпит по ОЗННС - Организация на защитата на населението и народното стопанство. Трудна работа беше да минеш дори с тройка, ако не си наясно с дозиметричните кръгове, с алфа и бета лъчението при ядрен взрив, но особено, ако си си позволил волността да не посещаваш лекции.

Когато учениците при социализма завършеха 10. клас (на 16-17 годишна възраст), бяха длъжни да преминат военно обучение. В продължение на две седмици ги пращаха на военнополеви лагери, където се потяха в усвояването на тактическа за пехота, аналогична на войнишка, подготовка в казарма. Учеха се да стрелят с автомат "Калашников", да пълзят с противогаз на лицето, да маршируват и да спят в общо помещение. Храненето ставаше в столова. А за хигиената имаше също общи умивални. Имаше и по-специализирани обучения като морзов радиообмен и безмоторно пилотиране. През тях обаче преминаваха младежите, които още от училищната скамейка си знаеха, че ще служат като радисти или в поддържащите части на ВВС, ако не като щурмани и пилоти.

Обучаващият персонал, т.е. началниците, бяха предимно запасни офицери на възраст 30-40 години, всички женени и с цивилна реализация като инженери, учители и лекари. С тези началници за две седмици ученичките често се впускаха в любовни афери. Защото шефът си е шеф, макар и само за две седмици. Разбира се, че задиряне имаше и в обратната посока – от офицерите към ученичките. Методически указания даваха и окръглени редови подполковници в армията, които разваляха иначе нелошия купон с вечерни проверки, на които порицаваха фриволното поведение и втълпяваха на лагерниците, че трета световна война е неизбежна. Още повече, щом са така разпасани и не спазват дисциплината и бдителността. Защото врагът не спи.  

Цялата статия и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Спомени от соца: В казармата ме набутаха в 4 номера по-малки обувки Спомени от соца: В казармата ме набутаха в 4 номера по-малки обувки
След като завърших гимназия Общинският народен съвет,...
на 19.06.2016
Спомени от соца: В казармата жулехме паркета и бръснехме портрета на Маркс  Спомени от соца: В казармата жулехме паркета и бръснехме портрета на Маркс
Какви ли не извращения са се случвали на всеки, който е...
на 31.12.2016
Спомени от соца: Бисери от казармата  Спомени от соца: Бисери от казармата
Преди много години нямаше измъкване от казармата, която...
на 03.03.2017
Напиши коментар »
(27)
1
Бяхме ученици вече в трети курс,когато за второкурсниците въведоха НВО и военен лагер в Батово.Най-ужасен и продължителен изпит в университета беше ОЗННС.Този зачот започна в 8ч. и приключи в късния следобед.И държавен изпит не е толкова мъчителен и изтощителен.
2
98% не истина. Има хора които помнят и не манипулират.
3
!00% е истина,явно ти си от пенсионираните военни-
4
...храненето ставаше в столова.....а къде да става ?
5
Когато си на 16,17, кой ти гледа храната, умивалника и тоалетните. Беше толкова весело и готино. От всякъде се чуваше смях и глъчка.....а сега?
6
НЕ ГИ ЗАДИРЯХА,ОТ.БАХА СИ.
7
Подполковници ни втълпяваха, че трета световна война е неизбежна?!!!!!! ЕТО ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ МЕ РАЗБИ! НИКОГА ПО НИКАКЪВ ПОВОД ОСОБЕНО ПЪК ВИСШИ ОФИЦЕРИ НЕ СА ГОВОРИЛИ ЗА ВОЙНА. КОЛКОТО ДО ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНАТА БЕШЕ ТОЛКОВА СТРОГА ЧЕ ЕДВАЛИ НЯКОЙ МОЖЕШЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ЗАДИРЯ КАМО ЛИ ДА СИ ЛЕГНЕ СЪС 17 ГОДИШНА. МОМЕНТАЛНО ОТИВАШЕ НА ТОПЛО ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ. ПРОКУРОРСКИ ЩЕРКИ ИМ ВИКАХМЕ НА МАЙТАП И САМО ГИ ГЛЕДАХМЕ! ВЪПРЕКИ ЧЕ БЯХМЕ ВРЪСТНИЦИ И НЕ СМЕЕХМЕ ДА ГИ ПИПНЕМЕ. САМО ДА ПИСНЕ НЯКОЕ ОТ МОМИЧЕТАТА И ЗАМИНАВАШ ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА.
8
Ще се съглася с последния коментиращ,,защото 4 години бях на лагер с учениците като запасен офицер! Децата им беше интересно,а пък и научаваха много полезни неща! Е имаше някой друг лигльо мамино детенце и от двата пола! Момичетата се научваха да правят превръзки и да оказват първа помощ на постардали а момчетата знаеха преди казармата автомат Калшников и други военни неща полезни им след влизането в казармата! Накрая имаха и стрелби! Това за третата световна война е пълна измислица! И този който е писал това да се засрами!
9
Мене ма перфорираха за първи път там мисля, че Пръднелия и Магнолова също, само Дърварева си остана не съйдисана до днес!
10
Комплексарите задиряха ученичките, а интелигентните бяха с готините учителки. Какво може да си каже с една 16-17 годишна, освен да се фука с педофилски подвизи. Виж за нас беше по-весело със съученичките ни. Нали бяхме на един акъл :-)
11
Поне десетина ученички от смяна бяха осемемени.Затова искат пак воена подготовка кухите сандъци за да чукат без пари.
12
Най-хубавото беше че се научаваха да ходят клекнали в тоалетните.Защото сега малко го могат.
13
Смесвате това, което се учеше в училище по военно дело и във висшето учебно заведение. Нормално, не всички имат висше. Учил съм и бойни отровни вещества. Целта на тази "статия" е да омърси всичко от социализма. Лъжа е, че е имало учители по време на военното дело! Безразборните връзки, модифицирани с доминиращите гей-връзки, се развихри при така наречената демокрация. Няма нищо по-естествено от привличането между мъж и жена. И това не е повод да се омаловажава нещо, в което съм участвал с прекрасните си съученици, с които в такива обучение, ставахме добри приятели и сме и до днес!
14
Никога няма да се върне онова време на рад , дисциплина и спокойствие!Сега само се бият и неучат!Омешали са в едно училище добри деца ,заедно с лоши , психично болни , мързеливи и неучещи и образователната ни система се срина!
15
Не плашете сегашните млади с ученическото военно обучение. Тези лагери бяха едно незабравимо изживяване, на които всички отиваха с удоволствие. В нашия курс имаше един тарикат, който за селскостопански бригади винаги си изкарваше болнични, а за "военното", както му казвахме тогава изяви голямо желание да отиде, но курсовата му знаеше номерата и му каза - Ти си болен, тебе съм те освободила предварително. Такива купони ставаха всяка вечер в столовата - комсомолският ни секретар ги организираше, като беше докарал музикална уредба и той лично се правеше на Диджей, освен това се правеха и шоу програми от самите нас и никой от военните и учителите нямаше нищо против. Верно е, че имаше занятия в гората, но те бяха по-скоро фиктивни. Ние с нашия взводен - лейтенант от запаса си взимахме пиене от селото и в гората си купонясвахме. Верно е, че имаше свалки на запасняците с ученичките, но те самите се фукаха с това, а и между учениците от двата пола се зародиха доста връзки. Както се казва - Ех, защо сега не съм на ония години, да ме изпратят пак на ВОЕННО?!
16
Лошото време защо не го изтриете и не си спомняте за него. Нали е лошо. За лошото време като за умрелия- или хубаво се говори или нищо. Хайде пийте си по една домашна ракийка и под юргана, че много намаляха българите.
17
Понеже автора на статията споменава за подполковниците, които разваляли купоните с вечерна проверка и ни плашели с трета световна война, се сетих, че при нас най-висшият офицер от редовната армия, който беше и командир на лагера, беше един капитан, не помня как се казваше, който сутрин на развода ни поздравяваше със "Здрейте, друарииии! и не пропускаше да ни припамни, че "Врагът дебне".
18
възползваха се от момичетата това е
19
Аз съм ходил на военен лагер през 1985 г. и това, което е написано е абсолютно вярно! Запасните взводни командири скъсваха от ч....е разгонените 16-17 годишни девойки! Алкохолът се лееше отвсякъде!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Аз съм ходил на военен лагер през 1985 г. и това, което е написано е абсолютно вярно! Запасните взводни командири скъсваха от ч....е разгонените 16-17 годишни девойки! Алкохолът се лееше отвсякъде! От две седмици воене лагер едната седмица ни водеха на бригада да берем ягоди. И всичко това през учебно време! Голямо образование имаше през социализъма - няма що!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Отчасти е вярно написаното. Ученичките ги оправяхме след лагера, там беше рисковано.
25
За мен и моят съпруг любовта ни пламна точно там на Военното обучение през 1973 година в к.к. Албена на Фиш-Фиша, , и досега сме заедно с 3 деца и 4 внука Беше много много хубаво,повечето работи са верни но това че са ни осеменявали там не бих се съгласила ,защото нашето поколение държеше на морала..
26
Аз пък бях с кмета на Симитли с....големия маркуч...От тогава съм увреден
27
Ооооо ТОВА БЯХА НАЙ ХУБАВИТЕ МИ ГОДИНИ ! Радост , приятели , чист въздух ,вода,храна ,природа .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Блондинка се връща разтревожена вкъщи и пита мъжа си: - Къде са децата? - На английски! - Офф, добре! Where are the children?

няма нови новини
Днес: 235
hot
най-четени новини в момента
сега
2953
четат ПИК
сега
четат тази новина
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Стотици изпращат оперната прима Христина Ангелакова (СНИМКИ + ВИДЕО)
x
СТРАХОТЕН ДЕН! Звездите се нареждат перфектно! Смелите имат шанс да променят живота си
x