Вход
София
Времето в София 12 o C

Спомени от соца: Изпратиха ме войник с курбан и народна музика

Спомени от соца: Изпратиха ме войник с курбан и народна музика

на 14.08.2017
6609
31
Спомени от соца: Изпратиха ме войник с курбан и народна музика
Автор: ПИК
14.08.2017
31
6609

За новобранската вечер на мегдана опъваха огромни софри, даряваха младежа с пари и хавлии

Изпращането на войник по времето на социализма беше важно и грандиозно събитие. Това бе моментът, когато младежите трябваше „да отбият войнишката си служба” и да станат мъже.

Тогава родителите на момчето организираха пищно тържество – „изпращане”, което беше едновременно весело и тъжно. Поне в селата и малките градове, където близостта с народните традиции бе значително по-голяма. А и съобразяването с общественото мнение си казва думата – беше въпрос на чест за всяко семейство да опъне колкото се може по-отрупана софра. Тя се разполагаше у дома, в ресторант или на селския площад. Печаха се кебапчета, наливаха се ракии и бири. Помня, че когато ме изпращаха, на нашата трапеза имаше курбан, който беше задължителен за случая. Събираше се цялата рода, а за да е пълен празникът, той преминаваше под звуците на жива народна музика. Както често се шегуваха, изпращането на войник е като сватба, само дето липсва булката.

Спазваха се някои специални ритуали. На първо място беше подстригването на момчето – на самия празник или ден след това, и закичването му със здравец.

Прическа „гола глава” беше едно от изискванията към младите войници по съвсем други съображения. Китка здравец с червен конец новобранецът получаваше и при раздялата с родителите, отправяйки се към „родната казарма”.

Друг важен момент бяха даровете. Като на сватба родителите подаряваха на гостите си различни практични вещи. А роднини и близки обикновено даваха на бъдещия войник пари, хавлии, джобни ножчета, партенки

По своята същност „изпращането” беше весел момент, макар и да бележеше дълга раздяла с родителите, приятелите и любимата.

Но поне ставахме мъже и се калявахме. Тогава не ходехме на коламаска, маникюр и педикюр както днешните младежи, за някои от които не е ясно дали са и мъже. 

 

 

Ивайло Коцев, Сливен

Още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Спомени от соца: Морето на Народната република – рай за туристите от ГДР  
Спомени от соца: Морето на Народната република – рай за туристите от ГДР
През социализма българското Черноморие беше любима...
на 06.08.2017
Смях от соца: Бирата - само за профсъюза Смях от соца: Бирата - само за профсъюза
За младите хора днес някои от разказите за времето на...
на 05.08.2017
Спомени от соца: Гларуси дебнеха чехкините на плажа  
Спомени от соца: Гларуси дебнеха чехкините на плажа
Гларусът е легендарен персонаж, от когото е тръгнал митът...
на 13.08.2017
Напиши коментар »
(31)
1
ТОВА Е ПЪЛНА ЗАБЛУДА . ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА БЕШЕ ТАКАВА МИЗЕРИЕ ,ГЛАД , КУПОННА СИСТЕМА , ХЛЯБА С КУПОН ОБИКНОВЕН КУПОН ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ , ЦЯЛ КУПОН ЗА ЦЯЛ ХЛАБ ЗА ФИЗИЧЕСКИ РАБОТНИК - ФР И ТФР ХЛЯБ И ПОЛИВИНА ЗА ТЕЖКО ФИЗИЧЕСКИ РАБИТНИК.. ПЛАТ ЗА ДРЕХИ С КУПОНИ С ТОЧКИ. КАКВИ ГИ РАЗПРАВЯ . АЗ САМ СИ ОТИДОХ НА ГАРАТА ОСТРИГАН, ЗА ИЗПРАЩАНЕ НЯМА ПАРИ. А ТОЗИХ КАТО ГО ВИДИТЕ НА СНИМКАТА СИГУРНО Е ШКОЛНИК - СИН НА НОМЕНКЛАТУРИ . АКО СЕ ЗАГЛЕДАТЕ ПО ВНИМАТЕЛНО ВЪВ СНИМКАТА ЩЕ ВИДИТЕ И КОСТЮМИРАНИЯ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР А И ДРУГИТЕ ,ДЕБЕЛИЯ СРЕЩУ НОВОБРАНЕЦА СЪЩО Е ДОСТА УРАНЕН - НОМЕНКЛАТУРА КОМУНИСТИЧЕСКА . , А ОФИЦЕРА ДО НОВОБРАНЕЦА СПЕЦИАЛНО Е ДОШЪЛ ДА ВЗЕМЕ МЛАДИЯ ВОЙНИК , НОВ ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА .
2
беше насила,брат ми се уволни болен ,какво ли беше преживял,почина от рак
3
Изпращането,лесно,а самата служба-УЖАС,МНОГО МАЙКИ,ПОСРЕЩНАХА,ПОЖБИТЕ СИ В КОВЧЕГ.Бъдете обективни.
4
Изпращането на войник, бе обичайно събитие за всички нормални хора. Някакъв вид преход от детството и юношеството в света на отговорностите. Нормално е да премине, подобна инициация по-тържеството в компанията на приятели и роднини. Това бе втората стъпка след абитуриентската, роднинска вечер в дома, ден преди бала. нормалните българи не се радваха, че отиваха да служат на престъпната държава, ръководена от престъпни комунисти, а се прощаваха със света на относителната нормалност за поне две или в най-лошия случай за три години. На всички беше ясно, че от дивата и просташка казарма, създадена по руски образец може и да не излезеш жив за това родителите правеха това усилие за порасналите си деца, един вид като помен след погребението. Няма по-гнусна и по престъпна власт от тази, която не можеш да промениш, чрез гласа си веднъж на 4-5 години. Такава е властта и днес, престъпна и незаконна, ползваща се от купен и корпоративен вот, от гласовете на гнусните получовеци и залагаща на нежеланието на поне 1/2 от нормалните хора да не гласуват за отявлени престъпници в престъпно формирана държавност. Всички днешни парламентарно представени партии са функция и наследници на престъпния комунистически строй - без изключения, включително и т.н. "десни", водени от Кунева, Костов и изродчетата, заменили старите сДС "кадри" в дясното.
5
Вярно е написаното за това че влизането в казармата беше емоционален ритуал за българинът.Само кръшкачите не искаха ,мамините синчета.Народът уважаваше таз институция.Може би 90 процента от младежите отиваха по описания начин войници.Да не говорим че циганите получаваха професия в казармата.Те строяха заводи и пътища.А сега са най големите безделници,а българчетата станаха само за компютърни игри да се сражават.Докарахме се до там че жени да ходят в казармата за пари.Накарай я да излезе в кал и мраз ,друг път.
6
Така беше, ритуал след ритуал, и народа гледаше кой партиен деец правише по голям харчлък, за да знае раята всеки мястото си. Те вдигаха големи мухабети, в големи скъпи ресторанти, озвучавани от скъпи чалгарски оркестъри. Докато бедния народ, си пращаше момчетата на заточение, скромно и без фоеверки. Сега с абитуриентските е нещо такова, кой е по по най. С една дума, тъпи традиции от времето на соца..
7
Изпращането на войник и ПРЕДИ времето на социализма е било важно събитие. Още от царско време е приказката: "Който не е ходил войник, не е мъж". Наборната армия съвсем не е социалистическа измислица. Четете история бе, хора!
8
Залезът на Римската империя започва след преминаването от наборна към наемна армия. Може да е съвпадение, а може и да не е...
9
Добре, че сега ги няма тия изродии!
10
Къде имаше чалгарски оркестри по Бай Тошово време,бе,тъпак! Чалгата е докарахте вие - пишман демократите...
11
истината е някъде по средата, мисля, че казармата наистина помагаше момчетата да станат мъже, да намерят приятели и да научат нещо ново. Но двете години бяха прекалено много, а пък и често се попадаше на офицери и сержанти-идиоти.
12
Пожелавам на всички, които тъгуват по казармата, да отидат да служат 27 месеца в Елхово, Грудово(като мен) или Звездец, да преживеят извращенията и простотиите и тогава пак да дискутираме... Иначе пред клавиатурата лесно се говори/пише. А относно "да стане мъж" - този аргумент е най-голямата простотия, която някога съм чувак.
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Дори и поповете, по времето на соца пееха чалга щото бяха агенти на ДС и техния бог бе Ленин!!! Хисарския поп кво пееше бе червен боклук недоклатен, или искаш да опиташ от суджука на Бойко..
15
Верно си тъпак! Хисарският поп НЕ беше поп,тикво,това му беше прякор!Суджук не ям,а ти май се храниш с тъпните на джуджето от ДСБ,което тази сутрин пулеше жанешки очички по телевизията...
16
Знам бе болшевишка мършо непоръбена,че вие поемате суджука на Бойко само ану"сно, вече 11пъти! И затова след С.С. Момата си избрахте Сланинестата, с големия си лъжлив пърдялник, за да издържа на боя. Не съм човек на Мавъра и Гнома като твята, лъжлива kypабия Сланинова..
17
Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant Приветствую вас, дорогие друзья! Рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам надо определенные балансы - пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito). Аккаунты не Брут. Живут долго. Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте. Если необходим залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса. Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок! Гарантия: И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как - Постоплата!!! Вперед денег не просим... А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% ... Оплата: ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета) Рады сотрудничеству! Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50 ________ авито +с балансом авито краснодар вещи пакетом авито бесплатные объявления нижний авито калининградская область доска бесплатных объявлений авито +с балансом купить
18
Нужна помощь. В доме завелись клопы Напишите кто как избавлялся?. Я нашел фирму в Энгельсе по уничтожению насекомых с положительными отзывами Самостоятельно пробовал разные средства от насекомых, не помогло. ------ Добавлено 10.08.2017 23:25 Кому надо ссылку [http://bio64.ru/?page_id=193 - клопов в саратове http://www.bio64.ru - http://bio64.ru/wp-content/themes/wordpress-shabloni.ru.spectrum/wordpress-shabloni.ru.spectrum/images/logo.png
19
Дядо Пене навярно сме наборлии но с каква ВОС си но какво толко си разочарован отези гарнизони защото цялата ми наборна служба премина именно през тез три гарнизона които толкова те втрещили че вероятно ги сънуваш . За жалост съм на обратното мнение въпреки че бяхме младежи от различни краища на България и с различен социален произход но ще с радост си спомням за времето и за прекрасните командири за съжаление някой вече не са между живите .Както всички набори така и мен на село покойните ми родители като всички и те ме изпратиха подобаващо за тогава Новобранса ВЕЧЕР РАЗБИРАСЕ БЕЗ ТЕЗИ ПИЩНИ ЗУРЛИ И ГАЙДИ според възможностите с близки роднини и отбрани приятели .Сега няма казарма няма новобрански вечери а АБИТУРЕНТСКИ вечери .
20
При соца работиш, не работиш трудовия ти стаж ти тече и точно в определеното време се пенсионираш и забравяш за работа. Ха сега борците за „демокрация” дето скачахте по площади и улици сега работете от сутрин до вечер, без да е ясно кога ще се пенсионирате с мизерна пенсия, а на ваш гръб да живеят охолно шепа мошеници и крадци и да ви се подиграват на баламите.
21
Във военномедицинската комисия идваха момчета с опити за самоубийство, отрязали си пръстите на машината за хляб или обърнали резбата, само и само да не служат. Сега, при професионалната армия, няма такива случаи.
22
Докторе, аз пък съм ходотайствал на много младежи с някакъв недъг, за да ги вземат войници. Сред народа се считаше, че който не е годен за войник не е нормален мъж.
23
http://rrr.regiongsm.ru/32 Благоустройство и асфальтрование в Краснодаре и г.Крымск. Решение любого вопроса по асфальтированию в Краснодарском крае. Под КЛЮЧ Подробнее... Благоустройство-Краснодар.РФ ... 7(861) 241 2345 ___________________________ благоустройство загородных дач благоустройство ворошиловского района г. ростова на дону озеленение и благоустройство архангельск дбн благоустройство территории благоустройство города плюсы и минусы
24
Е те по-голяма селяния от тая нямаше! Пращаш детето си да се гаврят с него изродите, че и банкет даваш!
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
This is the 2017 bomb !!! Play with me my friends... ...
27
купить Авиадвигатели продать Авиадвигатели продать Вертолет прадать Самолет купить Комнату
28
тут купить справку о кодировании от алкоголизма Энгельс
29
жк мытищи новостройки мытищи
30
заказать продвижение сайта по лидам логин в скайпе SEO PRO1
31
Работа в интернете
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Мъж и жена са в леглото. По някое време мъжът почва да пипа жената по гърдите, по корема и така дълго време, накрая тя казва: - Хайде де, готова съм! А той: - Ама аз търся дистанционното..

няма нови новини
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
сега
1868
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Румяна Коларова с горещ анализ на посещението на Радев в Русия: Постави се в унизителна позиция и ерозира имиджа на България (ОБНОВЕНА)
x
Зодиите, които обичат да лъжат
x