РЕТРО

Спомени от соца: Народът спеше на партийните събрания

Само в ПИК
Спомени от соца: Народът спеше на партийните събрания

Заклеймявахме гнилия капитализъм, но така и не видяхме светлото социалистическо бъдеще

Автор: ПИК
Дата
Дата
28356
Коментари
16
Спомени от соца: Народът спеше на партийните събрания

През 70-те години на миналия двайсети век работех в Окръжния комитет на Българската комунистическа партия в Габрово. Завеждах сектор „Образование“ към отдел „Пропаганда и агитация“. Секретарят на Окръжния комитет, който беше ресорен на нашия отдел, често ходеше вечер на партийно-просветни събрания по селата в окръга. Там говореше за умиращия гнил капитализъм и за изграждането на светлото социалистическо бъдеще. Хората, уморени от тежката работа на полето през деня и унесени от неговото монотонно говорене, бързо задрямваха и въобще не го слушаха. Той обаче произнасяше словото си докрай.

Веднъж след едно такова просветно-партийно събрание шофьорът на комитета, който го возел с волгата, на връщане късно вечерта попитал секретаря защо говори толкова дълго на хората по събранията. Още повече че всички заспивали и не го слушали въобще.

Секретарят му възразил, че не е вярно, че всички са спали, докато той им е говорил. Той бил видял един, който бил седнал отзад, че не спи и го слуша. И утре, като отидели да работят на кооперативната нива, той щял да разкаже на тези, които са спали на събранието, за какво е говорил секретарят от Габрово. Ако той пък не заспи на къра.

Дали на другия ден този, който не спал на събранието, е разказал на другите, които спели, за какво е говорил секретарят от Габрово, няма как да знам.

Знам обаче, че умиращият капитализъм, който ние, партийните агитатори, правехме на пух и прах по просветните събрания, и днес си е още жив и здрав. И на всичкото отгоре си го реставрирахме и у нас.

А светлото социалистическо бъдеще така и не го видяхме.

 

Ангел АНГЕЛОВ, Габрово

Още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Още по темата
Спомени от соца: Запасняци задиряха ученички на военното обучение
Часовник
16:21
В средните училища при комунизма се изучаваше като предмет „Начално военно обучение“. Във висшето образование пък дори се полагаше изпит по ОЗННС - Организация на защитата на...
Напиши коментар »
(16)
1
" Народът спеше на партийните събрания " , но не беше гладен...
2
Сега и това удоволствие му отнеха
3
Абе вие на това народ ли викате.500 години робство и накрая санкции за освободителите.Не народ а ......Само Европа на две скорости и визи за него.
4
Отворко,А знаеш ли колко взимаха Трудов ден (генлюк) от 50 до 60г във ТКЗС-то а АКО НЕ ЗНАЕШ ПИТАЙ БАЩА ТИ ИЛИ ДЯДО ТИ......???? И сега тези който правиха тези ТКЗС-та са АРЕНДАТОРИ НА ЗЕМИТЕ със една дума ЕДРИ ЗЕМЕДЕЛЦИ–ЧОКОЙ който след 09.09 1944г лежаха по лагерите на смъртта ако не бяха убити ама др. Нинова няма да ти каже..................????
5
Народът спеше, щото беше СПОКОЕН!
6
ДА ДРУГАРЮ СПЯХА ЗАЩОТО СТОМАСИТЕ ИМ НЕ СВИРЕХА ОТ ГЛАД. А НЕКА СЕ ОПИТА НЯКОЙ ДА ЗАСПИ КОГАТО В КОРЕМА МУ СВИРИ ЦЯЛАТА ВИЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ! ЩЕ ЗАСПИ АМА ДРУГ ПЪТ. НАРОДА БЕШЕ СПОКОЕН ЗА УТРЕШНИЯТ ДЕН НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШЕ ЧЕ МУТРАТА УТРЕ ЩЕ ГО ИЗГОНИ ОТ РАБОТА И СЕМЕЙСТВОТО МУ ЩЕ ГЛАДУВА. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШЕ ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ТОКА ВОДАТА ВЪГЛИЩАТА ДЪРВАТА ПАРНОТО ЗАТОВА СПЯХА ДРУГАРЮ. А СЕГА НЕКА ДА ЗАСПЯТ КОГАТО СЕ ЧУДЯТ КАК ЩЕ СИ ПЛАТЯТ 2 ЛВ. КУБИКА ВОДА. 100 ЛВ НА МЕСЕЦ ПАРНО 300 ЛВ. ТОК Е МОЖЕШ ЛИ ДА ЗАСПИШ С ТЕЗИ ХУБАВИ МИСЛИ? ЕДВАЛИ ЩЕ ТИ Е ДО СПАНЕ КАТО ЗНАЕШ ЧЕ СЪДИЯ ЕЗПЪЛНИТЕЛЯ ЩЕ ТИ РАЗБИЕ ВРАТАТА И ЩЕ ТЕ ИЗГОНИ КАТО МРЪСНО КУЧЕ ОТ ЖИЛИЩЕТО ТИ. Е НЯМА КАК ДА СЕ СПИ СПОКОЙНО ДРУГАРЮ ПАТИЕН СЪКЛЕЦАР!
7
Да така беше. Аз сядах най отзад, между две три партийни секретарки, и когато главния партиец започваше да ни лъже, ние се правехме на заспали. Да ама не, едната ми свирише а на другата и масажирах клитора. Ако не ми вярвате питайте дъртите червени брантии, от партията на СлаНинова, кво ядене и е бане ставаше с държавни пари, по тия сбирки! Естествено, че на гърба на раята, която работеше за жълти стотинки, и аплодираше, докато ние си живеехме като в рая. Сега червените тролове тук, които защитават тези прекрасни години, са все червени брантии, които са ми смукали чепа, ама какъв твърд и голям чеп имах, като каруцарска спица..
8
А защо беше партиен член? Защо не каза на "главния партиец", че лъже? Защото си циничен нагаждач, прост, безработен . Ако ти си се чувствал рая и си получавал жълти стотинки, това продължава и днес. Но не всички са такива! Тези стотинки бяха достатъчно и никой не заключваше вратата си. Имаше стотици деца и играеха навън до полунощ!
9
Живея в едно от селата около Варна Във възраст съм в коя мастурбирам често по 4-5 пъти на ден и това ме направи издръжлив в секса с жена както покъсно се обедих изпробвах различни техники за повече издръжливост и успях да я постигна На ръчни само не става и ми са до е ба здраво само за това си мислех но в скоро време не виждах кое момиче ще ми пусне и за това бях отчаян и се хлътнах в задното отвор на Червения ДЯДО бес мас харесаму
10
пичага,партийните събрания са били само за членове наБКП.Ти откъде знаеш,партийна мутро,как е било там??ААА-смотани тъпи комунизи.Сега се правите на демократи и пострадали
11
Така е било ! Червените ГАВАЗИ много добре знаят . Четете добре ,какво ТАТО казваше по партийните форуми наречени конгреси : СОЦИАЛИЗЪМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ !!!! СЛЕЗЕ от ЧАЙКАТА и СЕ КАЧИ НА КОН ноооо изпусна камшика с който будеше народа и поръча на неговите хора да духнат предимно в САЩ и КАНАДА в никакъв случай БРАТСКИЯ СССР
12
Не всички бяха изморени, някой работеха като полковници в пожарната и най-тежкото нещо което носеха беше чантата с кочана с актове, синчетата им пък учеха в школата в Симеоново.
13
That's really thninikg out of the box. Thanks!
14
Son of a gun, this is so hefplul!
15
It's posts like this that make surfing so much plurseae http://slpsttvymtm.com [url=http://wzfxmmplhck.com]wzfxmmplhck[/url] [link=http://zzhqmwqxvtc.com]zzhqmwqxvtc[/link]
16
Yup, that sholud defo do the trick!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Към кой член на българското правителство изпитвате най-силно доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек.
ВИП рожденици
Бианка Панова
Бианка Панова
световна шампионка по художествена гимнастика
Гена Трайкова
Гена Трайкова
журналистка
Елена Йончева
Елена Йончева
журналистка, политик
Лили Маринкова
Лили Маринкова
журналистка

Един пиян се прибирал вечерта и видял в една локва да се отразява Луната. Стъпил отгоре на отражението и почнал да вика: - Аз съм царят на Луната! Аз съм царят на Луната! Минал един полицай и му казал: - Добре, добре, само по-тихо... А аз сега ще викна лунохода да те прибере.