СПОРНА ТЕМА! Георги Харизанов към Валери Симеонов за акциите по морето: Ти къщичка за пиленца правил ли си?

Политика

СПОРНА ТЕМА! Георги Харизанов към Валери Симеонов за акциите по морето: Ти къщичка за пиленца правил ли си?

56787
на 16.07.2018
СПОРНА ТЕМА! Георги Харизанов към Валери Симеонов за акциите по морето: Ти къщичка за пиленца правил ли си?

Последвайте ни в Google News Showcase

Парещ коментар срещу акциите на вицепремиера Валери Симеонов по Черноморието публикува политологът Георги Харизанов. Ето какви въпроси задава той на лидера на НФСБ във връзка с борбата му за тишина и спокойствие за туристите в курортите. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Ти къщичка за пиленца правил ли си?

Спомняте си тази паметна реплика на Гриша Ганчев, зададена през вече далечната 2007-ма година към репортера на бТВ Тодор Кирков. Поводът? Безкрайното „връзване на кусури“ от страна на медии, фенове и конкуренти на стадиона в Ловеч и посегателствата на червената агитка по време на мач с тогавашния Литекс.

Но думата ми е за друго - за тези, които строят, и тези, които им пречат.

Преди дни с интерес научих, че заведенията на Какао Бийч са посочени от световното издание DJ MAG – списанието, което прави всички утвърдени класации за заведения, диджеи и партита, в Топ 7 на плажните заведения в света. Което класиране в Топ 7 в света поставя четири важни въпроса:

Колко са продуктите и произведенията в България, които попадат в Топ 7 в света?

Защото със сигурност нямаме седмата най-дълга плажна ивица, най-много острови, най-чиста вода или най-живописно крайбрежие. Нито пък имаме седмите най-високи планини с най-дълги северни склонове и най-много месеци сняг. Тоест, туризмът ни може да предложи не много като природа и безкрайно много като качествен продукт. И този пример е живото доказателство. Каквото е и Трейшън Клифс например – феноменалното българско голф игрище, което е редовен абонат за върховете на всякакви класации за най-красивите голф игрища в света. Каквото е и Банско като водеща дестинация в съотношението цена-качество. Когато има луди хора, които да построят къщички за пиленца, това че нямаме най-великите природни дадености не е никакъв проблем.

Има ли навсякъде по света заведения на плажа, на самият пясък? Очевидно да, след като има такава световна класация. Тоест нито можем да говорим за някакъв локален мутренски феномен, нито можем да укоряваме хората, които са отишли на море, че искат да купонясват на плажа и да се наслаждават максимабно дълго време от своята кратка почивка на пясъка, бриза и пробляскващата в тъмнината вода. За сведение на вицепремиерът – съвсем наблизо, в Бодрум, турските ни съседи успяха да привлекат богати туристи от цял свят именно с нощен живот.

Едната огромна дискотека е в стар амфитеатър /ужас/, а другата – на плаваща корабна платформа, озвучаваща с мощни бийтове нощите в целият залив на стария град Халикарнас, днешен Бодрум. И от това този град само печели, без да е загубил туристите, дошли да видят едно от седемте чудеса на света – храмът на цар Мавзол. Което идва да рече, че ако трябва да избираме между някаква наредба, която според вицепремиера е проблем, и това да имаме продукт, който е седми в света, лично аз избирам бизнеса. И наредбата просто не ме вълнува. Да я променят точно така, както промениха стариятплан за управление на Пирин.

Еднакъв ли е аршинът на властта и администрацията?

Очевидно не. Проблеми между инвеститорите и законодателната база има и в Банско, и в голф-комплексите по северното Черноморие. И тук лъсва разликата. В единия случай властта и по-специално единият неин вицепремиер е изцяло на страната на бизнеса – променят се планове за управление, променят се позиции на Юнеско, преговаря се с ЕК за прословутите понтосарматски степи и се работи изцяло в интерес на развитието, заетостта и интересът на местните общности. Навсякъде, но не и в Слънчев Бряг. Там вицепремиерът рязко забравя дясната си пробизнес същност и хуква да говори за санкции, затваряне и събаряне. Какви са мотивите му знаят само той и евентуалните лобисти, побутващи го към тази конкретна фиксация. Но че последователна и про-бизнес политика няма е очевидно и все по-дразнещо. Особено след като проблемът с шума и със сънят на немските пенсионери, идващи тук да почиват за седмица на ол-инклузив срещу твърде скромна сума, е отдавна решен.

В чии интерес всъщност се води тази вицепремиерска битка?

Уверено твърдя, че няма улегнали български семейства от възрастни хора, лягащи си в 10 вечерта, които са избрали да почиват на Слънчев Бряг. Такива хора има, но те са чуждестранни ол-инклузив туристи, купили си най-евтиния възможен туристически пакет с ранно записване. Хора, практически неизлизащи от хотела, освен за плаж. Хора, които допринасят твърде скромно за приходите на туристическата индустрия, да го кажем възпитано.

Българските туристи, почиващи на Слънчев Бряг, са предимно млади хора със средни или големи възможности, които търсят точно това, от което „десният“ вицепремиер иска да ги лиши – луксозни заведения, лъскав нощен живот и здрави партита със световни диджеи и изпълнители. Та интересно каква е тази „патриотична“ и „дясна“ власт, за която е по-важна немската двойка пенсионери от българската двойка младежи. Защото немските баби ще продължат да идват с ранни записвания срещу 20 евро на ден с храната, но ако нямаме модерен продукт на световно ниво за младите хора с възможности, те просто ще похарчат парите с в чужбина. А това нито е патриотично, нито пък дясно.

Та преди уважаемия вицепремиер да вземе измервателят на децибели и да се заложи посред нощите в дюните до някое плажно заведение, нека се погледне в огледалото и си отговори на тези въпроси. Сам на себе си. И честно.

Защото много обичам политици с принципи, но никак не обичам политици с принципи, които принципи се менят според конкретната ситуация и конкретния лобизъм.

От такива нямаме никаква нужда.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК