Спряха договори по програма "Конкурентоспособност" заради корупция

Животът днес

Спряха договори по програма "Конкурентоспособност" заради корупция

11959
на 23.06.2014
Спряха договори по програма Конкурентоспособност заради корупция
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани.

препоръчано

Процедурата е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство Ели Милушева.

Договори е трябвало да бъдат сключени със 142 одобрени компании, спечелили проекти за ново оборудване за 97 млн. лв. Сега средствата ще бъдат пренасочени основно към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации.

Блокирането на процедурата е в резултат на открити нарушения и натрупване на грешки.

Според Милушева, вината за спирането на процедурата е споделена.

„До тук се стигна не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат, разбира, се наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения. Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни”, каза още Милушева.

„Искам да попитам защо фирмите и консултантите не подават сигналите си по време на оценката, че са били изнудвани или че има проблеми според тях в процедурата? Защо не посочват нещата с истинските им имена?", попита Милушева и заяви, че иска в процедурата да участват достойни и силни фирми, които са двигатели на българската икономика, а не страхливи, които търсят успех чрез измама.

„Който не може – не може, който може – да заповяда, за него са тези средства и тази програма”, каза още Милушева.

През есента първата процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност" от новия програмен период 2014-2020 ще бъде отново „Технологична модернизация” със същите критерии, но с по-ясни правила. „Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети”, каза още Ели Милушева.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК