БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Срамота! Превърнаха лобното място на Левски в бунище (СНИМКИ)

Само в ПИК
Срамота! Превърнаха лобното място на Левски в бунище (СНИМКИ)

Ловешката община и еколози ликвидират няколко пъти незаконното сметище, полицията дири осквернителите

Автор: ПИК
Дата
Дата
7461
Коментари
1
Срамота! Превърнаха лобното място на Левски в бунище (СНИМКИ)

С купчини боклуци е затрупана местността Пази мост край Ловеч. Оскверненото място е един от паметниците на борбите за национално освобождение на България. От каменния мост над пресъхналата вече река на практика тръгва залавянето на Васил Левски, довело до обесването му впоследствие в София. Както е известно, той е срещнал на него турски патрул на път към Къкринското ханче, където по-късно го застига потеря.

Още през февруари районът бе почистен от активисти, които се натъкнали на купища боклуци, пише "Монитор". През март туристи алармираха, че съдбовното за Апостола на свободата място отново се използва като незаконно сметище. През април млади еколози от няколко държави за пореден път разчистиха боклуците. Оказва се обаче, че играта на нерви продължава.

Месец по-късно туристите, отбили се десетина метра встрани от главния път между Ловеч и Велико Търново, следвайки кафявата табела, насочваща към обекта, вместо на историческа забележителност, отново се натъкват не само на избуялите храсталаци, но и купчини отрязани клони, бирени бутилки и кенчета, кутии и тарелки от храна, одеяла, парцали и дори авточасти. По всичко личи, че принос за образуващото се пак бунище имат не само недобросъвестни екскурзианти, а и местни жители, които упорито продължават да стоварват боклука си в гористата местност.

След сигнала до кмета на Ловеч Корнелия Маринова, тя реагира мигновено и изпрати екип, за да бъде ликвидирано сметището още в зародиша му. По-късно градоначалникът констатира, че за щастие картината този път не била толкова лоша, както преди. Имало разхвърляни малко боклуци, включително един брезент.

От думите на Маринова стана ясно, че тя е взела вече проблема присърце. Оказва се, че общината няколко месеца води неравна битка срещу безчинствата в района и не само активисти, но и самата тя е почиствала неколкократно наоколо. Първият сигнал, на който реагирали в кметството, бил подаден там още на 30 март. Веднага след това фирмата по чистотата „Еко“ разчистила боклуците от Пази мост. От общината се обърнали за помощ дори към полицията, като дори помолили униформени да наблюдават приоритетно района. В отговор преди броени била разпоредена проверка.

Полицаи обиколили вилите в околността, за да разпитат хората дали случайно не са станали свидетели на случващото се там.

Всъщност обект на безчинствата станал дори частен имот от другата страна на пътя. На 22 април софиянка подала нов сигнал в общината за нерегламентирани сметища там. Първото от тях било разчистено, но по отношение на второто, което попадало в рамките на частния терен, служителите на сметопочистващата фирма се оказали с вързани ръце, тъй като нямали достъп до мястото.

„До всеки човек полицай ли трябва да сложим?! И не толкова до децата, а до родителите, може би! Аз вече се съмнявам, че това може да се прави целенасочено“, коментира Маринова. И заключи: „Културата на някои хора е под всякаква критика.“

Още по темата
Стотици пловдивчани почетоха годишнината на Васил Левски
Часовник
15:23
И тази година пловдивчани почетоха годишнината от обесването на Васил Левски с тържествена церемония, слово и много цветя. Забележимо повече хора бяха дошли от друг път, имаше много деца- от...
Напиши коментар »
(1)
1
Те Ловеч, ЦСКА унищожиха, че едно лобно място ще им се опре...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Мъж и жена в леглото. Звъни телефонът. Жената вдига в просъница, говори малко и казва:
– Обади се мъжът ми. Каза, че е с теб за риба.