Средната класа у нас е 3,5 млн. души

ЧАС ПИК

Средната класа у нас е 3,5 млн. души

12704
на 04.06.2013
Средната класа у нас е 3,5 млн. души

Месечният доход на 4-членно семейство трябва да е 2400 лв., за да се счита то за част от средната класа

Последвайте ни в Google News Showcase

Броят на хората, които могат да се считат за средна класа, е намалял с около 200 000 души в периода от 2005 до 2010 г. Това констатира в новото си изследване Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

препоръчано

Статистиката на ИПИ за този социален слой е красноречива: около 3,5 милиона българи живеят в домакинства със средни доходи към 2010 г. - това прави по-малко от половината население на България.

Същевременно броят на хората, живеещи в домакинства с високи доходи, се увеличава за периода на изследването (2005 г. – 2010 г.) с около 2% за сметка на средната по доходи класа.„Хората, живеещи в домакинства със средни доходи, са 46,9% от цялото население, тези с ниски доходи са 43,4%, а тези с високи доходи  - 9,7%“, гласят още основните показатели на изследванвето.

Пояснява се също така, че средната по доходи класа в България забогатява по време на икономическия бум и не губи голяма част от доходите си в първите две години от кризата (2009-2010 г.) „За да може едно примерно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца да се счита за част от средната по доходи класа, то неговият общ месечен доход трябва да се равнява на около 2 400 лв. (към 2010 г.)“, гласи изследването.

Целта на настоящото изследване бе „да дефинира и измери средната класа в България през последните години, както и да дискутира нейната политическа роля“. „По-конкретно авторът аргументира необходимостта от наличие на независима група от хора, които да защитават либералната демокрация, без да целят облагодетелстване чрез политическия процес“, смятат от ИПИ.

Средната класа е любима тема на политици и коментатори, а тезата за ролята ѝ в развитието на обществените и икономическите процеси  - многократно повтаряна, но невинаги разисквана в дълбочина. За да можем да заявим колко важна е една социална група, обаче, е добре да знаем от какви хора е съставена тя“, поясняват в резюмето на изследването от ИПИ.

Отделно от икономистите са разгледани и случаите, в които средната класа може да влияе негативно на демократичния процес, а именно – когато „благосъстоянието на нейните членове зависи от преразпределението на публични ресурси“.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК