БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Среща с най-нежния поет на България пред обновената къща на Яворов

Само в ПИК
ГОЛЯМА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ!
Среща с най-нежния поет на България пред обновената къща на Яворов

Млади хора напират да видят обновената фасада

Автор: ПИК
Дата
Дата
10382
Коментари
0
Среща с най-нежния поет на България пред обновената къща на Яворов

Има различни обяснения защо толкова много хора днес в София тръгнаха към музеите и галериите в Нощта на музеите. Според едни - от поза, според други - заради това, че навсякъде е безплатно, според трети - защото народът е закопнял за нещо истинско и величаво. Каквото и да кажем, няма да е напълно вярно.

Но струпването на млади хора тази вечер за откриването на обновената фасада и двор в  дома- музей на поета Яворов е съвсем разбираемо. Не само заради концерта на квартета от Националната музикална академия, не и дори заради великолепното изпълнение на стихове на поета от прекрасния актьор Янко Лозанов.

А най-вече,  защото той е един от малкото поети- еволюционери, а също творци и личности, които са успели да слеят  живот и талант в едно. Няма поет с по-трагична съдба от неговата в новата ни история. Няма и просветен българин, където и да се намира по света, който да не носи в себе си поне едно негово стихотворение за специални моменти в живота си. И непристрастните хора ще ви кажат, че  Яворов е най-големият български поет, призна Иво Милтенов, уредник на къщата-музей „П.К.Яворов”.

Езикът, който той има, е разбираем и достига лесно до сърцата, продължи той. Яворов е смятан и за най-добрият поет на любовна лирика. Стихотворения като „Вълшебница”, „Две хубави очи”, „ Ще бъдеш в бяло”  са като шедьоври и заедно с Вазов е и майстор на римата. А националните идеали на  България за Яворов са кауза, както и съдбата на Македония.

Не някой друг, а личности от висок ранг като него са раждали тези идеали, не са имали нужда някой да ги агитира за това, посочи Милтенов. Затова мислите, таланта, духът  на поета минават в сърцата на българите директно, без посредници, добави той.

„За мен Яворов е един гениален българин. И би трябвало младото поколение повече да го учи и да намира истината в творчеството му- за живота, за любовта, за човека. За това, че вечната любов между доброто и злото е неразрешима. Неговата трагична съдба е вечната съдба на гениалния човек”, сподели през сълзи на носталгия пред нас Мая Шангова, която от 35 г. живее в Белгия.

Тя е щастлива, че къщата на Яворов е възстановена, тъй като е била в трагично състояние. От музея обещават до есента да бъдат ремонтирани и вътрешните помещения, където се е развила драмата  преди около 100 г. с неговата любима Лора.

Още по темата
Откриват обновената фасада на къщата на Пейо Яворов в събота
Часовник
12:36
Обновената фасада и дворното пространство на къщата-музей „Пейо Яворов“ ще бъде открита тази събота, когато отбелязваме дванадесетото издание на европейската „Нощ на...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Една блондинка отива в туристическа агенция и пита: - Искам един билет до Париж. - А с коя компания искате да летите? Днес имаме 13 компании за Париж. - Не искам никакви компании, ще си летя сама!