БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Среща с най-нежния поет на България пред обновената къща на Яворов

Само в ПИК
ГОЛЯМА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ!
Среща с най-нежния поет на България пред обновената къща на Яворов

Млади хора напират да видят обновената фасада

Автор: ПИК
Дата
Дата
10857
Коментари
0
Среща с най-нежния поет на България пред обновената къща на Яворов

Има различни обяснения защо толкова много хора днес в София тръгнаха към музеите и галериите в Нощта на музеите. Според едни - от поза, според други - заради това, че навсякъде е безплатно, според трети - защото народът е закопнял за нещо истинско и величаво. Каквото и да кажем, няма да е напълно вярно.

Но струпването на млади хора тази вечер за откриването на обновената фасада и двор в  дома- музей на поета Яворов е съвсем разбираемо. Не само заради концерта на квартета от Националната музикална академия, не и дори заради великолепното изпълнение на стихове на поета от прекрасния актьор Янко Лозанов.

А най-вече,  защото той е един от малкото поети- еволюционери, а също творци и личности, които са успели да слеят  живот и талант в едно. Няма поет с по-трагична съдба от неговата в новата ни история. Няма и просветен българин, където и да се намира по света, който да не носи в себе си поне едно негово стихотворение за специални моменти в живота си. И непристрастните хора ще ви кажат, че  Яворов е най-големият български поет, призна Иво Милтенов, уредник на къщата-музей „П.К.Яворов”.

Езикът, който той има, е разбираем и достига лесно до сърцата, продължи той. Яворов е смятан и за най-добрият поет на любовна лирика. Стихотворения като „Вълшебница”, „Две хубави очи”, „ Ще бъдеш в бяло”  са като шедьоври и заедно с Вазов е и майстор на римата. А националните идеали на  България за Яворов са кауза, както и съдбата на Македония.

Не някой друг, а личности от висок ранг като него са раждали тези идеали, не са имали нужда някой да ги агитира за това, посочи Милтенов. Затова мислите, таланта, духът  на поета минават в сърцата на българите директно, без посредници, добави той.

„За мен Яворов е един гениален българин. И би трябвало младото поколение повече да го учи и да намира истината в творчеството му- за живота, за любовта, за човека. За това, че вечната любов между доброто и злото е неразрешима. Неговата трагична съдба е вечната съдба на гениалния човек”, сподели през сълзи на носталгия пред нас Мая Шангова, която от 35 г. живее в Белгия.

Тя е щастлива, че къщата на Яворов е възстановена, тъй като е била в трагично състояние. От музея обещават до есента да бъдат ремонтирани и вътрешните помещения, където се е развила драмата  преди около 100 г. с неговата любима Лора.

Още по темата
Откриват обновената фасада на къщата на Пейо Яворов в събота
Часовник
12:36
Обновената фасада и дворното пространство на къщата-музей „Пейо Яворов“ ще бъде открита тази събота, когато отбелязваме дванадесетото издание на европейската „Нощ на...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Американец, французин и българин пилоти си говорят, колко им струва да си следят жените, какво правят, докато ги няма...
Американецът:
- Частен шпионин-преследвач, 1000 долара!
Французинът:
- Скрити камери, към 500 долара!
Нашият:
- Около 0,50 цента...
- Е, как така???
- Е, толкова струва едно кисело млеко, аз като се върнем от командировка, пием едно на балкона и метам кутията на съседния, от там се подава комшийката и ме псува, какъв съм простак, аз и викам "Трай ма, ку*во"...
Оттук се почва докладът:
- "Аз ли съм ку*ва бе, жена ти знаеш ли, какви ги прави, докато те няма..."