Стафилококи натръшкали заболелите след дадения курбан в Божурово. 17 са с положителни проби
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Пробите на 17 от заболелите след дадения курбан за здраве в с. Божурово са с положителен резултат за Стафилококус ауреус. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Изследвани са 34 прегледани от общопрактикуващите лекари и в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич лица, които са присъствали на курбана. Пробите са изследвани в Микробиологичната лаборатория на МБАЛ - Добрич и в РЗИ - Добрич.
До момента изработените проби в РЗИ - Добрич на още 20 лица, които са присъствали на курбана, но са били без клинични оплаквания, са с отрицателни резултати.
В отдел „Медицински изследвания“ на РЗИ - Добрич от носогърлен секрет на две от жените, които са приготвили и разсипвали храната, е изолиран Стафилококус ауреус.
Предприети са необходимите противоепидемични и профилактични мерки.
Все още не може да се твърди, че бактерията е разпространена от жените, които са приготвяли и разсипвали храната, докато не станат ясни резултатите от изследванията на храните, заяви директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова, цитирана от "Топновини".
От Областната дирекция по безопасност на храните казаха, че резултатите от изследванията на храните все още не са готови.
Бактерията стафилококус ауреус е обща. При много хора, бактериите се заселват като част от нормалната флора на кожата и лигавиците, без да довеждат до заболявания: около 20 до 50 процента от здравите възрастни носят стафилококус ауреус- временно или постоянно.
Симптомите се проявяват от един до шест часа, като те са гадене, болка в стомаха, диария.
„Без да имат някакви симптоми, много хора имат в носоглътката си стафилококи. Затова, при липсата на добра хигиена, предаването им чрез храна става лесно“, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Често хранителни отравяния се получават и когато хора с кожни стафилококови прояви (например с пъпчици) обработват някаква храна .