Вход
София
Времето в София 24 o C

Стачна готовност! Полицаи поискаха по-високи заплати от юли, ако не получат - излизат на протест

Стачна готовност! Полицаи поискаха по-високи заплати от юли, ако не получат - излизат на протест

на 02.06.2017
632
5
Стачна готовност! Полицаи поискаха по-високи заплати от юли, ако не получат - излизат на протест
Автор: ПИК
02.06.2017
5
632

Най-големият синдикат в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че е в стачна готовност, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличаване на заплатите от юли месец тази година. 

В съобщение до медиите се посочва, че очакванията са заплатите да бъдат увеличени с минимум 15%. "Ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място. Бяхме принудени да проведем подобна среща през ноември 2015 г. и тя отново беше провокирана от мерките и вижданията за реформа на министър Горанов", се посочва в съобщението.

В него се припомня опита за орязване на социалните придобивки в бюджета за 2016 година. Това доведе до вълна от протести, след което правителството отстъпи, а тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова твърдеше, че действията на финансовия министър Владислав Горанов не са били съгласувани с нея. Зад протестите на полицаите тогава се обявиха от Патриотичния фронт и "Атака". 

В съобщението на СФСМВР от петък се посочва, че в последните дни по темата "сигурност" се говори през медиите и в изказванията на политици не е имало конкретика. 

"СФСМВР се информира, (отново през медиите, за което им благодарим), че участниците в КСНС са се обединили около необходимостта до края на 2024 г. средствата за отбрана да достигнат до 2% от БВП и въпреки, че са се обединили и около нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МВР, никъде не видяхме опровержение на изказването на един конкретен министър за необходимостта от намаляване на бюджета на МВР с 300 млн. лева. Позицията на СФСМВР е, че бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017 г. Като това са само част от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани", се посочва в текста. 

Според синдиката "реформата" на Румяна Бъчварова е довела до напрежение в личния състав и е създала "огромен дисбаланс" в заплащането на различни групи служители – проблем, който все още не е решен. В позицията на СФСМВР се посочва, че изказванията на финансовия министър могат да „взривят“ системата за сигурност:

Те са не само рискови, но и не показват държавническо поведение по отношение на обществения ред и сигурност и доказват, че целта на подобни мерки не е да се гарантира базовата потребност на гражданите и те да бъдат защитени в страна – членка, на която предстои председателство на Съвета на ЕС, а да се закърпят бюджетни дупки.

От синдиката определят като необяснима липсата на реакция от страна на новия вътрешен министър Валентин Радев и от депутатите от вътрешната комисия. "Именно те би следвало да са запознати с огромното напрежение в системата за сигурност и да са наясно, че не можеш да говориш за бюджетни съкращения на фона на заявените намерения за увеличаване броя на заетите МВР, предстоящото председателство на Съвета на ЕС и спешната нужда от увеличаване на заплатите на служителите. Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите не само си сами си купуват всички консумативи, но и униформите", напомнят от СФСМВР.

В тази връзка синдикатът настоява са спешна актуализация на бюджета и увеличения на средствата за персонал с минимум 15%.

СФСМВР искрено се надява представителите на управляващата коалиция да покажат националноотговорно поведение и да докажат, че сигурността на гражданите на Република България е реален приоритет, а не популизъм, се посочва още в съобщението.

__________________

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация  в  МВР, в която  членуват близо 8000 служители  – както работещи по служебно правоотношение, така и държавни служители, лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР на територията на цялата страна. Основана е през февруари 2009  година, непосредствено след спонтанните  протести на служители в МВР от края на 2008 година. 

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на  социално-икономическите и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
вдигнаха заплатите на тези, които не са "на терен", негрите да умират прави.... Поредния министър-чиновник, преди това получавал заплата от Българската народна армия. Ще оправи МВР, ама друг път...........
2
ПАРИ НЕМА, ДЕЙСТВАЙТЕ
3
КАКВО РАБОТИТЕ? ЩЕ НИ ИЗТЕПАТ ПО ПЪТИЩАТА ТАРИКАТЧЕТАТА ТЪПИ -ПАРИ СКАТ
4
Гарантирано от ГРОБ - едно се обещава, точно обратното се прави!!! Хайде сега да видим коалиционните ПАТРИДИОТИ чия страна ще вземат , а охраната на СВИНЕТКА и председателството на ЕС отиде на кино....ОСТАВКАТА 3 се вижда на хоризонта....
5
Елате и застанете на тяхно място.......Ставащото на пътя е само и поради ставащото във нашите глави---самите ние сме аборигени и нямаме грам уважение и толерантност на пътя един към друг.....Много некадърен ръководен кадър които го вълнува само кариерно развитие..........Да не говорим че някои кандидати гърмят при кръвни изследвания---наркотици---......В крайна сметка каквото ни е обществото и държавата такива ще са и институциите........
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Пътен полицай спрял шофьор за това, че не спазил пътен знак.
- Знаете ли защо ви спрях? - попитал той.
- Аз намалих скоростта, нали? - отвърнал шофьорът.
- Но на знак „стоп" трябва да спрете.
- Да спра, да намаля скоростта, има ли разлика?
Полицаят толкова се ядосал, че извадил палката си и започнал
да удря шофьора по главата, викайки:
- Е, да спра ли искате или да намаля скоростта?!

няма нови новини
Днес: 322
hot
най-четени новини в момента
сега
2388
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на Агенция "Митници": Събрахме 3,7 млрд. лева от мита, това е доста повече от 2017-а
x
7 мита за слънчевия тен, на които да спрете да вярвате
x