Стига вече двойни стандарти, а!

КОМЕНТАРИ

Стига вече двойни стандарти, а!

30348
на 16.03.2014
Стига вече двойни стандарти, а!
Автор:   Петър Волгин

Последвайте ни в Google News Showcase

Независимо от острите спорове, които водим н България - за политика, идеология, икономика - всички спорещи заставаме зад идеята за огромната ценност на свободата. Вярваме, че най-важното в едно общество е да има свобода - както за отделните граждани, така и за по-големи групи от хора да защитават правата и принципите си. В такъв случай за мен остава огромна загадка фактът, че една част от българските политици и анализатори категорично отказва да признае правото на руското население в Крим да реши само бъдещето си. Като слушаш тези хора, оставаш с впечатлението, че подготвяният референдум за отделянето на Крим от Украйна е ужасно престъпление срещу човечеството, което трябва да бъде осъдено от някой нов Нюрнбергски трибунал. Вижте, има един много ясен факт - руснаците в Крим не желаят да бъдат управлявани от правителството, където огромно влияние имат бандеровците и крайните украински националисти, руснаците в Крим казват, че биха се чувствала много по-сигурни за живота си, ако са част от Русия, а не от Украйна. За мен подобни настроения са съвсем логични и естествени.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Ама подготвяният референдум бил незаконен, твърдят новите власти в Киев, както и чуждестранните им спонсори. Много е любопитно откога тази любов към закона от същите тези лица, които дойдоха на власт не благодарение на избори или референдум, а с насилие, палежи и окупации. Направо се чудя на внезапно избуялото законолюбие на хора, които подписаха споразумение с Виктор Янукович с посредничеството на трима европейски външни министри и само няколко часа по-късно се отметнаха от него. Също толкова трогателни са и призивите, които идват от Съединените щати и на някои европейски държави за спазване на реда. Хора, които финансираха и направляваха Майдана, които призоваваха за насилствено отстраняване на предишното правителство, сега са адски загрижени, понеже подготвяният референдум бил незаконен.

Не можело така да се прави референдум, казват защитниците на законността, трябвало всички украинци да бъдат питани, а не само жителите на Крим. Така, хайде сега да си припомним едно друго отделяне - на косовските албанци от Сърбия. Не сте забравили, надявам се, че Косово си беше част от Югославия, а после и от Сърбия. Само че косовските албанци решиха, че не искат да бъдат повече част от Сърбия и се отделиха. Тогава днешните защитници на законността и териториалната неприкосновеност на държавите нямаха нищо против въпросното отделяне. Даже напротив - радваха му се, наричаха го "съвсем естествено човешко право на самоопределение". Днес твърдят, че по въпроса за отделянето на Крим трябвало да бъде взето мнението и на останалите региони в Украйна. Защо тогава, преди шест години, никой не попита жителите на Сърбия извън Косово дали са съгласни с отделянето на тази провинция? Тогава мнението на сърбите нямаше абсолютно никакво значение за тези, които претендираха да спазват международната законност.

В този контекст официалната българска позиция е доста странна. През 2008 г. ние бяхме сред първите държави, които признаха независимо Косово с железния аргумент, че косовските албанци имат абсолютното право на самоопределение. Днес отново сме сред първите, само че сред онези първи, които казаха, че няма да признаят резултата от референдума в Крим със също толкова железния аргумент, че кримските руснаци нямат никакво право на самоопределение. Много интересна позиция наистина - референдумът още не се е провел, ама ние побързахме да се закълнем, че няма да го признаем. Колкото и да се опитвам, не успявам да разбера защо е това бързане. Какво, нямаме търпение да се докараме пред чуждите господари? Страшно се надяваме те да оценят усърдието ни, да ни потупат по рамото, да ни хвърлят някое захарче? Изглежда за пореден път сме свидетели на едно поведение на българските управляващи, наблюдавано многократно през последните 130 години - опитват се да отгатнат желанието на чужбинските ментори и да го изпълнят, още преди онези да са го произнесли. И няма значение дали става дума за хитлеристка Германия, комунистическия Съветски съюз или днешните Съединени щати. Българските власти гледат предано поредния господар и с радост се подчиняват на заповедите му.

От предаването Деконструкция по БНР
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК