Стогодишнината от Октомврийската революция - време е за задълбочена и неемоционална равносметка. Миналото не може да се зачеркне, то се изучава, за да не се повтаря

Само в ПИК
Стогодишнината от Октомврийската революция - време е за задълбочена и неемоционална равносметка. Миналото не може да се зачеркне, то се изучава, за да не се повтаря
Дата
Дата
11990
Коментари
9
Стогодишнината от Октомврийската революция - време е за задълбочена и неемоционална равносметка. Миналото не може да се зачеркне, то се изучава, за да не се повтаря

Днес се навършват 100 години от Октомврийската революция.И е време за равносметка, задълбочена и неемоционална. Руснациите я наричат Великая, но не в смисъла на велика, а на голяма. Особености на езика. Няма световен историк, който да не признава, че това е най-голямата революция в света.

Революциите, а то означава масовите убийства на хора, са най-голямото бедствие, което може да сполети един народ. Нищо, дори и най-благородните мотиви, не могат да оправдаят насилствената смърт. И днес, когато времената са други, слава богу революциите звучат като зловещ анахронизъм.

Октомврийската революция обаче промени света. Тя положи основите на световния ред за много години напред. Даде илюзиите на един беден народ за равенство, хляб и хубав живот. Създаде СССР и сложи началото на световната студена война. 

Каквито и да са последиците от нея, тя е историческо събитие, което не може да бъде изтрито. Нищо минало не се поправя, от него само може да се учим. Трябва да се говори за революцията. Колкото повече време минава от нейното избухване, толкова повече трябва да се изучава тя. За да не се повтори. Заравянето на главата в пясъка не води до нищо градивно. За един човешки живот 100 г. са много, но за историята са един миг. 

Сигурно има хора, които ще празнуват годишнината й. Това е тяхно право, нали живеем в демокрация. Но за да намалеят тези хора, трябва да има дискусии. сигурна съм, че хората не знаят какво всъщност се е случило преди 100 г. Какво е станало преди 7 ноември 1917 г., как е избухнала самата революция, откъде се е появил Ленин... И още и още подробности. Дайте да започнем открито да говорим за това. Та нали най-доброто оръжие срещу врага е неговото добро опознаване?!

Стига вече стрелби в тъмното. Не съзнаваме ли, че живеем в идеологическа обремененост вече 30 г.?! И тя не е по-различна от безпросветността на тоталитарната епоха. Едните ни държаха в тъмнина за това, което беше преди социализма, другите - за времето на самия социализъм. И така докога? Дали няма най-после да се събудим и да разберем, че историята и нейното познаване е най-важното за вървенето напред.

Социализмът, чиито основи бяха поставени от октомврийската революция, се самоунищожи. Болшевиките го създадоха, те го и ликвидираха. Също като героя в повестта на великия руския писател Гогол Тарас Булба, който казва на сина си: "Аз те родих, аз ще те убия!"

Още по темата
Русия отбелязва стогодишнината от Октомврийската революция, Путин отклонява участие в събитията
Часовник
09:16
Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила,...
Напиши коментар »
(9)
1
Да ви е.б.а майката
2
Да ви е.б.а майката
3
Къде са Червените Глашатаи КЪДЕ-КУДА...толкова малко написано,но толкова много ИСТИНА..????
4
Октомврийската революция не е революция, а военен преврат - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6535633
5
Всяка революция изисква три неща.Един луд човек за лидер, тълпа безмозъчни овце и разбира се не на последно място Много Еврейски Пари.
6
Това което практикуват болшевиките през първите 10 години в Съветска Русия,това сега практикува световната либерастия - гей паради,узаконяване на хомосексуализма,секс комуни,общност на жените,отмяна на християнското семейство,демонизиране на християнството,отмяна на националната държава,преследване за слово на омразата,Затова и късните болшевики Андропов,Горбачов и Елцин разрушеха реалния социализъм от 1989-91г. - твърде много се беше отдалечил от болшевишщата теория и практика на Ленин и Троцки.
7
dobre,tsche bjacha basta mi i tschitscho vladimir lenin,inatsche svetat stesche da stane germanski konzlager
8
На всички ЧЕРВЕНОТИКВИНИЧКОВЦИ „ честито “ ви ВОСР . Знамената си ги наврете в задниците
9
Когато на либералисти и сососоиди им кажеш,че са ъпгрейтваните болшевики на 21-ви век........газ пикаят.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

“Ставане сутрин точно в пет, независимо колко е часът!”
(Военен)