БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Стоян Мавродиев: В КФН няма информация за продажбата на „Доверие“

Само в ПИК
Стоян Мавродиев: В КФН няма информация за продажбата на „Доверие“
Автор: ПИК
Дата
Дата
4674
Коментари
3
Стоян Мавродиев: В КФН няма информация за продажбата на „Доверие“

На този етап, 28 август 2013 г., в Комисията за финансов надзор (КФН) няма постъпила официална информация за продажбата на активите на ПОК „Доверие” от притежателя им, австрийската Vienna Insurance Group. Това се посочва в изявление на Стоян Мавродиев, председател на КФН, изпратено до Агенция "Фокус", по повод ПОК „Доверие”.

"Разбираме добре големия обществен интерес към бъдещото решение на КФН по случая, което би рефлектирало върху интересите и правата на осигурените в компанията над 1.2 милиона български граждани, но като институция не можем и няма да си позволим да правим оценки единствено на базата на прессъобщения или медийни публикации”, това коментира председателят на КФН Стоян Мавродиев.

„За да има сделка за продажбата на ПОК „Доверие”, трябва да се премине през процедура във връзка с производството по издаване на разрешение за придобиване на акционерно участие в пенсионноосигурително дружество, която има ясни параметри, разписани в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Първо – трябва да има сключен договор между сегашните собственици и потенциален купувач и второ, много съществено условие, трябва да има одобрение от страна на регулатора, в случая КФН.

КФН очаква Vienna Insurance Group да изпрати официално цялата изискуема по закон информация. След като това се случи, ние ще направим изключително задълбочен правно-икономически анализ. Основната част от нормативните изисквания, поставени пред инвеститора, имат за цел да гарантират почтеността на лицето, което възнамерява да придобие участие в капитала на пенсионноосигурителното дружество. В производството се извършва също внимателен анализ на финансовото състояние на съответния заявител и се проверява произхода на средствата, с които ще бъде придобито участието в капитала на пенсионноосигурителното дружество. Важно условие е да се идентифицират действителните собственици на съответното лице-заявител. Административният орган може да постанови отказ, когато не може да идентифицира действителните собственици на заявителя или когато са налични данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност на пенсионноосигурителното дружество и управляваните от него пенсионни фондове.

КСО залага като изискване провеждането на задълбочена проверка, подчинена на една крайна цел – да не допусне компромис с качествата на инвеститора. Ние ще извършим тази проверка компетентно и в дълбочина, при необходимост и със съдействието на други институции, тъй като съзнаваме колко важно е това за бъдещето на всички осигурени лица”, допълни Мавродиев.

В заключение председателят на КФН напомни: „Водещ принцип за КФН, който е стълб на финансовата стабилност, е защитата на интересите на българската държава и на осигурените лица. Ние гарантираме, че не бихме допуснали тези интереси да бъдат застрашени и на пазара да се появят компании, които не отговарят на строгите изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако която и да е компания не отговаря на изискванията, КФН ще се намеси, за да защити правата на осигурените граждани”.

По-рано бе разпространена информацията, че британската компания "Юнайтед кепитъл" (United Capital PLC) е подписала окончателно споразумение с "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group) за придобиване на 92,58% от най-големия български пенсионен фонд "Доверие".

Напиши коментар »
(3)
1
Голям стълб била тая КФН! На нея разчита Държавата, еле пък на този неубедителен очилатко, който обича да работи сам под похлупака на колективната отговорност.
2
Предвид обстановката с Мавродиев и неговите прищевки за местене на КФН в нова сграда и съденето със замовете му, които не му дават да мести КФН, въобще не вярвам, че не е знаел че Доверие е купено от офшорката. Все пак той е спеца по офшорките - нали и управлява и Президентските офшорки
3
Оставаше Мавродиев да знаеше или пък да си признаеше. Нали мести КФН в нова сграда и се съди със замовете си за това. Едната комисионна какво ли не прави!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Кандидат-кмет чака в кабинета си резултатите от изборите. Съобщават му, че е избран. Той грабва телефона и бърза да зарадва майка си:
- Мамо, избраха ме!
- Браво, моето момче! Да не лъжеш?
- Мамо, не почвай и ти...