БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Суперваксина срещу папилома вирус ще се използва у нас догодина

Само в ПИК
Суперваксина срещу папилома вирус ще се използва у нас догодина

1600 българки се разболяват от рак на маточната шийка годишно

Автор: ПИК
Дата
Дата
6205
Коментари
0
Суперваксина срещу папилома вирус ще се използва у нас догодина

През 2017 г. се очаква 9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV) вече да се използва и у нас. Това стана ясно на среща по повод препоръчителните ваксини за рак на маточната шийка и за ротавирусни заболявания, организирана от МСД България. Ваксината, която действа срещу 9 щама на HPV, се използва В САЩ и Европа от 2015 г. Около 1600 жени се разболяват от рак на маточната шийка у нас всяка година, а 400 умират вследствие на болестта.

Последните данни от САЩ показват, че за 6 години, откакто там е въведена национална програма за профилактика за рак на маточната шийка, разпространението на 4-ти тип е намаляло с 64% при момичетата от 14 до 19-годишна възраст, и с 34% при дамите от 20 до 24 г. В Дания освен добрите резултати при девойките, драстично са намалели и случаите на генитални брадавици при младите мъже.

От 2013 г. и в България е въведена Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и ваксините се заплащат от държавата, пише "Стандарт". В САЩ и Европа имунизационният обхват расте, но у нас процентът на ваксинирани момичета във възрастовата група 12-13 г. спада с всяка изминала година - от 25% през 2013 г. на 10% през 2015 г.

"Това е доста притеснително на фона на задаващата се световна HPV свързана епидемия в областта на устната кухина и шията", каза проф. Златко Кълвачев, началник на Лаборатория по микробиология и вирусология в УМБАЛ "Софиямед". Според него е притеснително още, че през 2015 г. вирусът е открит в басейни и реки в Италия.

За специалистите страховете относно сигурността на ваксините и слуховете са причина за ниския обхват на имунизацията, макар че всички научни доказателства сочат точно обратното. Последният доклад на Глобалния надзорен комитет по сигурността на ваксините за 2015 г. отчете, че ваксината за рак на маточната шийка е напълно безопасна.

 

Още по темата
Изследване на урината открива Човешки папилома вирус
Часовник
16:02
Британски учени са открили, че изследване на урина открива и човешки папилома вируси (ЧПВ), които предизвикват рак на маточната шийка, информира  сп. "Тайм" и БТА. Това означава, че тези...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

- Деца, какъв урок имаме днес? - Математика, госпожо. - Диктувам задача: "Две млади интелигентни жени изпили една бутилка водка. Пита се в задачата за какъв хикс им е трябвало след това да пият и червено вино?"