Вход
София
Времето в София 15 o C

Тато питал БАН сурвака ли се на Нова година

Тато питал БАН сурвака ли се на Нова година

на 09.01.2017
2907
3
Тато питал БАН сурвака ли се на Нова година
Автор: ПИК
09.01.2017
3
2907

Малцина знаят, но през 60-те години на миналия век между държавното и партийно ръководство на БКП, Църквата и БАН се завързва люта битка за монопола, ползването и практиките по Коледа и Нова година. Провокацията идва от писмо на писателя Димитър Осинин до Тодор Живков, в което авторът разяснява на „невежия“ държавен ръководител, че Коледата няма нищо общо с Рождество Христово. Тезата му е, че Коледа и по име, и по съдържание е чисто новогодишен празник. Така през 1960 г. у нас, тайно от обществото, се разиграват драматични събития.

 

Датата на писмото от Димитър Осинин до генералния секретар на БКП е 2 януари. Писателят иска да се възстанови празнуването на Коледа. Разбира се, заради господстващата в онези години атеистична идеология - не като християнски празник, а само като народна традиция.

Тодор Живков явно се е отнесъл сериозно към проблема и е поискал мнение от учените от БАН. Те обаче доста се поизпотили, защото не били изследвали подробно проблема. Все пак накрая дали отрицателно становище. Според тях, „за съжаление“, Коледата била християнски празник.

Характерно за епохата, в която са писани, документите от тази кореспонденция съдържат абсурдни твърдения и говорят красноречиво за липсата на свобода и демокрация.

Но дали заради тази преписка или по друга причина, някъде от този период политиката на БКП по отношение на Коледа се променя. От радикални забрани културтрегерите се ориентират повече към подмяна на вековните традиции и свързването им с Новата година.

Така традиционни коледни обичаи като сурвакане, обикаляне на коледари и изпълнение на народни песни изкуствено са пришити към 1 януари – Нова година. Освен това през 1968 г. Българската православна църква също въвежда реформа и премества честването на Рождество от 7 януари на 25 декември.

Авторът на посланието Димитър Осинин, който макар и учил в духовна семинария на младини, също е заслужил комунист и вероятно умишлено се опитва да вкара в заблуждение Живков, че празникът няма нищо общо с „опасното” християнство, в писмото си риторично пита: „Защо доста некритично се отказваме от едно изключително богатство? …Коледата няма нищо общо с Рождество Христово. Тя и по име, и по съдържание е чисто новогодишен празник. Черквата нарочно го е свързала с Рождество Христово с надежда да го обезсили. За щастие, не е успяла: християнството е оставило следи само в някои имена на светци, на Христос и Богородица. Празникът си е останал величание на възраждащия се живот с издигането на слънцето. Празник на народ земеделец и скотовъдец. Нашият народ не е създал нищо по-бодро, жизнерадостно и поетично от тоя празник. Това е единодушна оценка от всички, които познават добре празника”.

Според Осинин дори изкривеното разбиране за тържеството по-скоро обслужва „реакционните сили” в обществото. „Моята мисъл е, че трябва да възстановим коледуването, като очистим песните от християнски остатъци и пренесем празника срещу Нова година, където си е мястото му. Бъдни вечер е новогодишната нощ, не рождественската. Възстановяването на коледуването ще има голям, необикновен ефект у народа. То ще запълни и оживи новогодишната нощ на село. Освен това тоя обичай дава пълна възможност да се свърже миналото с песни за днешния наш живот и по тоя начин ще се дообогати. Въпросът заслужава сериозно обмисляне. С комунистически поздрав и с новогодишни пожелания за здраве и нови успехи: Димитър Осинин”, пише в заключение писателят в посланието си до правешкия диктатор.

Отговорът от отдел „Наука, образование и изкуство“ на ЦК на БКП след съгласуване с БАН идва след близо три месеца – на 21 март 1960 г. По своята абсурдност изводите, до които стигат учените, и аргументацията им са още по-забавни от предложението, дало повод за официалното становище.

„Етнографският институт е включил в своя научен план изцяло проблемите за старите народни обичаи с оглед те да бъдат съживени и преосмислени, като им се даде социалистическо съдържание - пише в отговора, който е подписан и от зав. отдел „Наука, образование и изкуство” на ЦК на БКП Рубен Аврамов. - Съгласно тазгодишния план Институтът се занимава със сватбата и кръщението (и двете са подчертани), защото това са обичаи с най-масово и ежедневно практикуване. Всички други обичаи с най-масово и ежедневно практикуване ще бъдат разработвани”, уверяват още от БАН, за да не ги заподозрат, че нищо не вършат.

Не е известно каква е била реакцията на Тодор Живков на въпросното „високонаучно становище”, но е факт, че някъде след този период в идеологическо отношение се прави завой.

Линията на тотално отрицание на празника се променя и се появява тенденция да се обвържат народните обичаи, свързани с него, с отбелязването на Нова година. В конкретния случай прави впечатление, че иначе неблестящият с интелект генерален секретар, с вродения си усет за оцеляване и излизане от трудни ситуации, е предпочел да прехвърли неудобния въпрос към учените глави, за да не се ангажира лично с решаването му.

Цялата статия и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
НЕВЕРОЯТНО! Ане Франк може да е уловена от нацистите случайно НЕВЕРОЯТНО! Ане Франк може да е уловена от нацистите случайно
Ане Франк може би е била заловена от немците случайно,...
на 17.12.2016
Пеньо Пенев се прострелял заради ученичка  Пеньо Пенев се прострелял заради ученичка
Поне половин дузина са опитите за самоубийства, които...
на 04.01.2017
ИЗВЪНРЕДНО! Шерп плаче за Проданов на Еверест ИЗВЪНРЕДНО! Шерп плаче за Проданов на Еверест
Те никога не са провеждали и вероятно никога няма да...
на 07.01.2017
Напиши коментар »
(3)
1
Ха ха ха ейй, та тоя влашки циганин, заедно с комунетата на Момата и Сраднелия СлаНинова, вече 70 години сурвакат матирала, от съветско-турската колония Булгаристан...
2
се на Сурваки...
3
и Коледа празнувахме,на църква сме ходили,децата сурвакаха
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Сяда пациент при зъболекаря и пита: - Колко ще струва ваденето на зъба? - Ако е без болка – 30 лева, а с болка 50 лева. - О!Супер! Разбира се, че без болка, хем и по-евтино. Зъболекарят веднага хваща клещите и почва да вади зъба. - О-о-о-о!!! - Е, ако ви боли – това вече е 50 лева…

няма нови новини
Днес: 267
hot
най-четени новини в момента
сега
2265
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Румяна Коларова с горещ анализ на посещението на Радев в Русия: Постави се в унизителна позиция и ерозира имиджа на България (ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Не обръщайте внимание на ярките сънища!
x