РЕТРО

Тато питал БАН сурвака ли се на Нова година

Само в ПИК
Тато питал БАН сурвака ли се на Нова година
Автор: ПИК
Дата
Дата
28072
Коментари
3
Тато питал БАН сурвака ли се на Нова година

Малцина знаят, но през 60-те години на миналия век между държавното и партийно ръководство на БКП, Църквата и БАН се завързва люта битка за монопола, ползването и практиките по Коледа и Нова година. Провокацията идва от писмо на писателя Димитър Осинин до Тодор Живков, в което авторът разяснява на „невежия“ държавен ръководител, че Коледата няма нищо общо с Рождество Христово. Тезата му е, че Коледа и по име, и по съдържание е чисто новогодишен празник. Така през 1960 г. у нас, тайно от обществото, се разиграват драматични събития.

 

Датата на писмото от Димитър Осинин до генералния секретар на БКП е 2 януари. Писателят иска да се възстанови празнуването на Коледа. Разбира се, заради господстващата в онези години атеистична идеология - не като християнски празник, а само като народна традиция.

Тодор Живков явно се е отнесъл сериозно към проблема и е поискал мнение от учените от БАН. Те обаче доста се поизпотили, защото не били изследвали подробно проблема. Все пак накрая дали отрицателно становище. Според тях, „за съжаление“, Коледата била християнски празник.

Характерно за епохата, в която са писани, документите от тази кореспонденция съдържат абсурдни твърдения и говорят красноречиво за липсата на свобода и демокрация.

Но дали заради тази преписка или по друга причина, някъде от този период политиката на БКП по отношение на Коледа се променя. От радикални забрани културтрегерите се ориентират повече към подмяна на вековните традиции и свързването им с Новата година.

Така традиционни коледни обичаи като сурвакане, обикаляне на коледари и изпълнение на народни песни изкуствено са пришити към 1 януари – Нова година. Освен това през 1968 г. Българската православна църква също въвежда реформа и премества честването на Рождество от 7 януари на 25 декември.

Авторът на посланието Димитър Осинин, който макар и учил в духовна семинария на младини, също е заслужил комунист и вероятно умишлено се опитва да вкара в заблуждение Живков, че празникът няма нищо общо с „опасното” християнство, в писмото си риторично пита: „Защо доста некритично се отказваме от едно изключително богатство? …Коледата няма нищо общо с Рождество Христово. Тя и по име, и по съдържание е чисто новогодишен празник. Черквата нарочно го е свързала с Рождество Христово с надежда да го обезсили. За щастие, не е успяла: християнството е оставило следи само в някои имена на светци, на Христос и Богородица. Празникът си е останал величание на възраждащия се живот с издигането на слънцето. Празник на народ земеделец и скотовъдец. Нашият народ не е създал нищо по-бодро, жизнерадостно и поетично от тоя празник. Това е единодушна оценка от всички, които познават добре празника”.

Според Осинин дори изкривеното разбиране за тържеството по-скоро обслужва „реакционните сили” в обществото. „Моята мисъл е, че трябва да възстановим коледуването, като очистим песните от християнски остатъци и пренесем празника срещу Нова година, където си е мястото му. Бъдни вечер е новогодишната нощ, не рождественската. Възстановяването на коледуването ще има голям, необикновен ефект у народа. То ще запълни и оживи новогодишната нощ на село. Освен това тоя обичай дава пълна възможност да се свърже миналото с песни за днешния наш живот и по тоя начин ще се дообогати. Въпросът заслужава сериозно обмисляне. С комунистически поздрав и с новогодишни пожелания за здраве и нови успехи: Димитър Осинин”, пише в заключение писателят в посланието си до правешкия диктатор.

Отговорът от отдел „Наука, образование и изкуство“ на ЦК на БКП след съгласуване с БАН идва след близо три месеца – на 21 март 1960 г. По своята абсурдност изводите, до които стигат учените, и аргументацията им са още по-забавни от предложението, дало повод за официалното становище.

„Етнографският институт е включил в своя научен план изцяло проблемите за старите народни обичаи с оглед те да бъдат съживени и преосмислени, като им се даде социалистическо съдържание - пише в отговора, който е подписан и от зав. отдел „Наука, образование и изкуство” на ЦК на БКП Рубен Аврамов. - Съгласно тазгодишния план Институтът се занимава със сватбата и кръщението (и двете са подчертани), защото това са обичаи с най-масово и ежедневно практикуване. Всички други обичаи с най-масово и ежедневно практикуване ще бъдат разработвани”, уверяват още от БАН, за да не ги заподозрат, че нищо не вършат.

Не е известно каква е била реакцията на Тодор Живков на въпросното „високонаучно становище”, но е факт, че някъде след този период в идеологическо отношение се прави завой.

Линията на тотално отрицание на празника се променя и се появява тенденция да се обвържат народните обичаи, свързани с него, с отбелязването на Нова година. В конкретния случай прави впечатление, че иначе неблестящият с интелект генерален секретар, с вродения си усет за оцеляване и излизане от трудни ситуации, е предпочел да прехвърли неудобния въпрос към учените глави, за да не се ангажира лично с решаването му.

Цялата статия и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Шерп плаче за Проданов на Еверест
Часовник
17:50
Те никога не са провеждали и вероятно никога няма да организират своя експедиция за изкачването на осемхилядник, но тяхното присъствие в борбата с хималайските и каракорумските осемхилядници е...
Напиши коментар »
(3)
1
Ха ха ха ейй, та тоя влашки циганин, заедно с комунетата на Момата и Сраднелия СлаНинова, вече 70 години сурвакат матирала, от съветско-турската колония Булгаристан...
2
се на Сурваки...
3
и Коледа празнувахме,на църква сме ходили,децата сурвакаха
Вашето мнение
Код за сигурност:
Одобрявате ли акциите на Валери Симеонов в нощните заведения на Слънчев бряг?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През тази седмица се осланяйте на шестото си чувство. Това ще ви помогне да се справите с обстоятелствата в професионален, в материален и в личен план. Не се поддавайте на емоциите си в петък. Дразнители няма да ви липсват, някой ще се опита да ви извади от равновесие, което може да доведе до грандиозен скандал. През почивните дни се насочете към изясняване на въпроси, които се отнасят до членовете на семейството ви. Много от вас ще имат потребност да постигнат пълен синхрон между делничното и личното. Опитайте се да избягвате двойните връзки, особено ако сте трайно обвързани в любовта.
ВИП рожденици
проф. Захари Захариев
проф. Захари Захариев
политолог, председател на фондация "Славяни"
Става на: 68 години

Колко е висок най-високият евреин? 
- Два метра пламък.