Бомба

Тези практики са ефикасни колкото фитнес...

Само в ПИК
Тези практики са ефикасни колкото фитнес...
Автор: ПИК
Дата
Дата
4728
Коментари
0
Тези практики са ефикасни колкото фитнес...

Повечето от нас знаят, че тренировките са полезни за здравето, но много хора смятат, че са нужни различни видове сложни упражнения и фитнес уреди, за да тренира ефективно. Ново изследване показва, че и най-обикновените упражнения, които можем да правим вкъщи, носят огромни ползи за здравето, пише Science Alert.

Упражненията, които използват само тежестта на тялото като коремни преси и лицеви опори намаляват риска от преждевременна смърт не по-малко, отколкото вдигането на тежести и други фитнес упражнения. Изследването обхваща 80 хиляди души над 30-годишна възраст, живеещи във Великобритания в периода от 1994 и 2008 г., проследени за период от 9 години.

В края на този период е изчислен риска от преждевременна смърт и неговата зависимост от физическата активност. 150 минути физическа активност седмично – силови тренировки или аеробни упражнения като енергично ходене (или 75 минути по-интензивни, като бягане) имат сходен ефект – намаляват риска от ранна смърт с 16 – 18% в сравнение с липсата на физическа активност.

Силовите тренировки със собствено тегло (като лицевите опори) били напълно равносилни на тренировките с фитнес уреди. По отношение на риска от смърт вследствие на ракови заболявания, при хората, правещи силови упражнения, той е много по-нисък – до 31%.  Аеробните упражнения не го намаляват. По отношение на риска от смърт вследствие на сърдечни заболявания преимущество имат аеробните упражнения, които го намаляват с 21%. За да намалят възможността за алтернативни обяснения, учените изолират фактори като възрастта, пола, здравния статус, затлъстяване, начин на живот (тютюнопушене, алкохол, хранене), образование, психично здраве и участие в други физически дейности, например домакинска или друга физическа работа.

Изводът от изследването е, че упражненията, трениращи мускулната сила, водят до значителни ползи за здравето, които поне толкова важни, колкото ходенето, карането на колело и други аеробни активности. Когато избираме физическа активност е важно доколко ще можем да я включим във всекидневието си и да се придържаме дългосрочно към нея – именно това прави упражненията със собствено тегло толкова привлекателна опция – те са достъпни, лесни за изпълнение и не изискват специално оборудване.  

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

Ако чуете една жена да казва:
– “Леле, колко съм се напила”, значи със сигурност ще прави секс.
Ако чуете един мъж да казва:
– “Леле, колко съм се напил”, значи секс няма да има.