Тибетски съвети за здраве

РЕТРО

Тибетски съвети за здраве

49483
на 23.11.2014
Тибетски съвети за здраве
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Според тибетските лекари д-р Джампа Келсанг и д-р Сонам Дордже основната причина за всички заболявания е невежеството, а храната е най-доброто профилактично средство. Тя  трябва да е естествена, по възможност - необработена. Много важно е да не се преяжда, да не се злоупотребява със сладко и мазно, да се хапва в точно определено време, в спокойна и ведра обстановка.

препоръчано

Не бива да се вечеря след 19 часа. Това води до напълняване, тъй като храносмилането и обмяната се забавят в късните часове на деня. “Начинът на хранене е условие за успеха на лечението при диабет”, казва д-р Дордже. Той лекува диабетици с хапчета от билки и подходяща диета, като проследява състоянието на пациента, за да няма усложнения от страна на бъбреците или други органи. Д-р Келсанг подчертава, че тибетската медицина атакува корена на всички страдания – сърдечносъдови, ставни, туморни и пр.

Срещу настинки и грип

тибетските медици препоръчват повече топли, но не горещи храни и напитки. Лесно изпълнима е тяхната рецепта с пресен джинджифил, който е естествен антиоксидант и антисептик. Прави се запарка, като в преварена гореща вода се поставят парченца от корена на билката. Добавя се лъжичка мед. Този чай действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. “От значение  за профилактиката е поведението на човека, начинът му на обличане и предпазване от студ или слънце - уверява д-р Дордже. – Но е важно и душевното състояние. Пациентът е по-силен, когато се отърве от негативните си емоции и започне да живее угодно на Бога”. Така едновременно се изцеляват тялото и душата. Същият терапевтичен подход е прилаган и по нашите земи  в древността. Използвали са го тракийските лекари, за които пише Платон. А много от  тибетските билки, препоръчвани днес, имат ефект, близък до този на лечебните растения от българската народна медицина. Според д-р Келсанг “здравето е състояние на баланс на ума, тялото и духа”. Когато тези три неща са в съзвучие, човек се чувства добре. Ето защо хората, изложени на стрес, трябва да релаксират в спокойно и уютно място, като затворят очи, дишат дълбоко и следят дъха си. “Когато умът се успокои, човек се храни и спи по-добре”, казват представителите на тибетската медицина. Със сериозна практическа полза са нейните методи на визуална диагностика.

Това означава откриване на болестта по вида на очите, ушите, езика, цвета на урината, тена на лицето, стойката на тялото и пр. външни особености. При добро самонаблюдение пациентът може много да улесни своя доктор. Пулсовата диагностика също е типична за източното лечебно изкуство. Днес тибетските медици 

Различават над 80 вида пулс

Проверяват го през радиалната артерия. Чрез пулса те установят състоянието на всички органи и енергии в тялото. Обяснението им е, че органите притежават различна вибрация, която може да се усети с пръсти. Подобно умение  се овладява в продължение на десетилетия. Своя опит тибетските лекари съчетават с истинско съчувствие към пациента. То поражда доверие, което често е решаващо за успеха на терапията.

Кои са те

Д-р Джампа Келсанг е роден в Непал. Завършил е Института за тибетска медицина и астрология на Далай лама в Дхарамсала, Индия. Сега живее в Сан Диего, САЩ. През последните 8 години пътува из Америка и Европа като пропагандатор на тибетска традиционна астрология и медицина. Автор е на книгата “Тибетска астронаука” и е съавтор на труда “Тибетска астрономия и астрология”.

Д-р Сонам Дордже

Д-р Сонам Дордже е роден в Северна Индия. Завършил е Тибетския медицински институт “Чагпори”, който е наследник на медицински колеж, основан още през 1694 г. под покровителството на Далай лама. Д-р Дордже е специалист в областта на пулсовата диагностика и на изготвянето на тибетски лекарства. Ръководи медицински център в Делхи.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК