Тиква от село Солник с тегло 32,800 кг е големият победител в Празника на плодородието (снимки)
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Плодове и зеленчуци с гигантски размери, отгледани от стопаните в различни кътчета на Североизточна България, влязоха в оспорвана битка за наградите на Празника на плодородието, предаде "Петел".
В надпреварата на Пазара на Мол Варна в неделя се впуснаха тикви и дюли, цвекло и целина, чушки и патладжани, грозде и ябълки. Най-тежка обаче се оказа бялата тиква, отгледана от Петранка Атанасова от с. Солник, която закова кантара на рекордните 32,800 кг! Така претендентът за голямата награда – 25-килограмовата тиква на Яна Кралева от Кардам, остана на второ място.
Сред победителите се наредиха още: Петя Иванова от Солник, отгледала цвекло с тегло 1,950 кг; Стефка Керанова от Приселци, която представи чепка грозде 1,565 кг; Светлана Караянчева от с. Здравец, която се състезаваше с патладжан 1,065 кг. Цели 5 рекорда пък постави реколтата на Савка Атанасова от с. Изгрев – ряпа 0,927 кг, червен пипер 0,142 кг, ябълка 0,418 кг, картоф 0,615 кг и глава целина, тежаща 0,960 кг.
Участниците в Празника на плодородието от читалищата в Солник и Изгрев, Добруджанска зимница и Аксаково бяха отрупали щандовете си не само с плодове и зеленчуци, но и с огромно разнообразие от кулинарни специалитети и домашна зимнина. А за представянето на аксаковските стопани кошничарят Христо Димов бе измайсторил уникален щанд-кошница, дълъг над 2 метра. Журито бе дотолкова впечатлено от изобилието, пътротата и подредбата на щандовете, че не успя да излъчи победител и награди всички състезатели.
През целия ден гостите на празника се наслаждаваха на изпълненията на Детския фолклорен състав „Китка цвете“ и формация „Детелина“ от кв. Владислав Варненчик, „Гласовете на Аксаково“, гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино, на бесарабските българи от певческа формация „Майчина обич“ в Белгород. Дегустациите на ястията от народната кухня провокира мнозина от посетителите да попълнят кулинарните си знания с нови рецепти, а най-любопитните опитаха да се научат да тъкат рогозки от царевична шума под вещото ръководство на майсторките от с. Изгрев.